Na Superkup neće smeti 51 pripadnik BBB-a i Torcide 1Ilustracija, arhivska fotografija Printscreen: RTS

Utakmica Superkupa između Dinama i Hajduka, koja će se 9. jula igrati na stadionu u Maksimiru, visokog je rizika i na nju neće smeti 51 pripadnik navijačkih skupina BBB i Torcide.

Reč je o navijačima koji imaju aktivnu meru zabrane posećivanja fudbalskih utakmica, a među njima su i navijači Hajduka koji su učestvovali u neredima u Desincu, kada je povređeno dvedesetak policajaca i 11 navijača, prenosi Hrvatska radio-televizija Jutarnji.

Policija je derbi proglasila utakmicom visokog rizika i planira sve da pre, tokom i posle odigravanja utakmice s dovoljnim brojem policijskih službenika sprovede mere bezbednosti u Zagrebu i na pravcima dolazaka navijača oba kluba kako bi sprečili da im se ne ponovi Desinec, ali i da ne dođe do nereda u gradu.

Hrvatski fudbalski savez (HNS) i oba kluba od Uprave policije dobili su ažurirani popis navijača kojima je zabranjen ulazak na utakmice.

Jedna od primedbi navijača Torcide nakon što nisu bili pušteni na utakmicu između Dinama i Hajduka 21. maja, a potom su odbili ući na stadion, jeste to što su navodno satima bili bez hrane i pića.

Dinamo je to demantovao, kao i to da im nisu bili osigurani sanitarni čvorovi.

Sada je dogovoreno da će u tzv. fan zoni gostujući navijači imati mogućnost konzumacije hrane i pića, ali neće biti moguć ulazak na stadion u tzv. hoodicama jer pravila ne dopuštaju ulazak u majicama s kapuljačama na stadione.

Nakon prošlonedeljnog sastanka u Upravi policije s upravama klubova dogovoreno je da se kontaktiraju predstavnici navijačkih grupa i prezentiraće im se zaključci sa sastanka, te se čeka njihov odgovor.

Navijači će morati da se pridržavaju pravila, koja su na tragu onih koje je propisala UEFA.

U pripremi je i Protokol o bezbednosti na utakmicama visokog rizika, koji će biti sklopljen između Ministarstva unutrašnjih poslova i HNS-a. Osim vidljivih mera koje se pripremaju, u planu je i delovanje Kriminalističko-obaveštajne službe koja bi trebala preko svojih insajdera u navijačkim grupama oba kluba da dozna jesu li u toku pripreme nekih „revanša“.

Intencija je Protokola je da jasnim propisivanjem nadležnosti i operativnih postupanja obezbedi sigurnost gledalaca, takmičara i drugih učesnika, kao i da zaštiti građane i imovinu, piše novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš, prenosi HRT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari