Nadal je prvi favorit Rolan Garosa 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Možemo samo da nagađamo kako bi se završio „legendarni“ meč Novaka Đokovića i Pabla Karenje Buste u osmini finala nedavnog Otvorenog teniskog prvenstva Sjedinjenih Američkih Država…

… da organizatori nisu diskvalifikovali srpskog sportskog velikana zbog nenamernog ali nedozvoljenog udaranja linijskog sudije lopticom, ali ono oko čega nema govora niti spora je nepobedivost prvog reketa sveta u 2020. godini u mečevima završenim na terenu.

I duže od toga, jer je pre tog poraza za zelenim stolom poslednji put čestitao pobedu rivalu 14. 11. 2019, kada ga je Rodžer Federer savladao u poslednjem meču grupne faze završnog mastersa, pa posle jučerašnjeg trijumfa u finalu turnira iste kategorije u Rimu njegova trijumfalna serija traje 313 dana.

Neko bi se na njegovom mestu širio kao paun nakon mastersa na kom mu je oduzet samo jedan set na putu do rekordne 36. titule na takmičenjima iz serije 1.000 (bodova), ali vlasnik 81. ATP trofeja misli da može i mora još bolje od viđenog na „Foro Italiku“.

– Iskreno, nisam igrao svoj najbolji tenis. Ne želim da budem arogantan, naravno da sam veoma, veoma zadovoljan, ali znam da mogu da ubacim i u još veću brzinu ili dve. Nadam se da ću podići nivo igre za Rolan Garos, biće to neophodno ako želim da doguram daleko. A to mi sve daje samopouzdanje, apsolutno neophodno za grend slem – zna pobednik 31. duela posle 1. januara 2020. zašto ovo priča, jer su neki momci u italijanskoj prestonici pokazali da ih niko ne sme uzimati zdravo za gotovo.

Čak ni u pariskom „carstvu“ gde je njegov neprikosnoveni vladar Rafael Nadal uzeo čak 12 od svojih 19 grend slem šampionskih naslova.

Pogotovo je taj oprez nosilaca turnira u francuskoj prestonici potreban posle senzacionalnog ispadanja Španca u četvrtfinalu Rima od Đokovićeve potonje „žrtve“ iz Argentine.

– Dijego Švarcman je pokazao da Nadal može da se pobedi na šljaci. Ima igrača koji mogu da ga pobede na Rolan Garosu. Biće interesantno – smatra Novak, mada pobednik 17 GS turnira nema dilemu ko i ovog puta, na papiru, ima najveće šanse da se poslednji raduje.

– Iako je izgubio ove nedelje, smatram, a sa mnom će se složiti i mnogi drugi, da je Rafa favorit broj 1 na Rolan Garosu. Zbog rekorda koje je u Parizu oborio, zbog istorije njegovih rezultata, mislim da niko ne može da bude ispred njega – jasan je Srbin.

Inače, kvalifikacije u Parizu su već u toku, a glavni deo turnira krenuće u nedelju. Titulu brani Nadal, koji je pre godinu dana u finalu pobedio Austrijanca Dominika Tima, dok je Đoković zaustavljen u polufinalu.

Nedodirljiv do 9. novembra

Đoković je rimskom titulom obezbedio ostanak na prvom mestu na ATP listi najmanje do 9. novembra, pa će se tog datuma njegov zbir sedmica provedenih na vrhu svetskog teniskog muškog poretka popeti na 293. A to je samo 17 nedelja manje od rekorda Rodžera Federera, što čini mogućim ostvarivanjem jednog od njegovih ciljeva do kraja karijere.

Sva slavlja u 2020. godini

Đoković je ove godine s reprezentacijom Srbije osvojio premijerni ATP kup, pa (redom) Australijan open, turnir u Dubaiju, a onda nakon pauze zbog korona virusa i Sinsinati masters i takmičenje istog ranga u Rimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari