Najbolje što svet ima 1Foto: EPA/ Balazs Czagany

Gde god da krenu vaterpolistima Srbije i Hrvatske ukrste se putevi, na radost svih ljubitelja ovog vodenog sporta, ali oni sami nisu baš ludi za derbijima dve bivše jugoslovenske republike, barem ne kada dođu u zao čas, tj ako za ulog nemaju medalju, kao što je slučaj sa večerašnjim polufinalom prvenstva Evrope u Barseloni.

Niti se aktuelnom kontinentalnom šampionu iz Beograda predaje titula niti se osvajaču prošlogodišnjeg prvenstva sveta iz Zagreba odustaje od uparivanja kruna, što neutralnim gledaocima obećava još jedan žestok okršaj starih znanaca i velikih rivala na sve ili ništa. S obostranom namerom da se sopstvene vrline iskoriste do maksimuma, a manjkavosti u igri viđene tokom ovog EP tako zabašure da protivnik ne stigne da „zajaše“ na njihovom talasu.

– U polufinalu nećemo imati pravo da stanemo, kao što nam se to desilo protiv Mađarske. Moramo biti još bolji i konstantniji u četvrtfinalu, verujem i da hoćemo, jer rival takve klase i ambicije vreba i koristi svaki kiks. Puno polažem u našu odbranu. Kao i uvek, a sada posebno – kapiten Filip Filipović tačno zna šta to još fali srpskoj selekciji na ovom turniru i na šta sve mora da bude spremna, jer je preturio preko glave gomilu regionalnih derbija.

Branislav Mitrović imao je odlično postavljen „kordon“ ispred sebe u prošloj utakmici, a ono lopti što se provuklo do njega uglavnom je kao od šale hvatao. Međutim, iskusnom golmanu je jasno da Hrvatska ima bolje i „namazanije“ šutere od podmlađene postave „potopljenog“ svetskog viceprvaka.

– Moraju se imati pravilan pristup i stav, od početka do kraja. Koncentracija je još jedan važan faktor. Čvrsta odbrana i dobra realizacija se podrazumevaju, ako ti je plan da osvojiš medalju. Nama jeste, baš kao i njima. Biće to jedan težak meč.

Selektor Dejan Savić zna u dušu Ivicu Tučka i njegove izabranike, ali tako stoje stvari i u obrnutom smeru, pa samo visoke ocene na svakom pojedinačnom ispitu mogu da jedan od dva tima odvedu u borbu za zlato.

– Zna se koliko Srbija polaže na čvrstu defanzivu, kao što se zna koliko mogu biti važni golovi u situacijama sa igračem više. Potrebno je da ih bolje koristimo nego protiv Mađara – podvlači ideolog svih vrhunskih rezultata našeg tima u poslednjih pola decenije.

Komšije razbile maler

Prošlogodišnje evropsko polufinale definitivno je razbilo maler, neki će reći čak kompleks, vaterpolista Hrvatske u duelima sa kolegama iz Srbije, barem kada je reč o onim najteže kategorije. Pre te noći u Budimpešti, komšije su ostale kratkih rukava u čak pet vezanih duela na velikim takmičenjima (OI, SP, EP, Svetska liga, FINA kup), a ukupno 10 puta u dosadašnjih 16 susreta ove dve samostalne države, pri čemu je samo jedan završen remijem. Srbi su bili najubedljiviji u finalu SP u Kazanju 2015. (11:4), a Hrvati u grupnoj fazi OI 2008. (11:8) i polufinalu SP 2007. godine (10:7).

Ivica Tučak: Duel najboljih na svetu

– Uz dužno poštovanje prema ostalim ekipama, u našem polufinalu će igrati dve najbolje reprezentacije na svetu. To su selekcije koje su obeležile poslednjih osam-devet godina svetskog vaterpola. Srbe silno respektujem, ali ih se ne bojim. Ni ja, ni moji igrači. Dobili smo ih u poslednja tri navrata, verujem da ćemo ih i ovaj put – bacio je „rukavicu“ selektor „barakuda“, uz podsećanje da je njegov tim u Španiju došao po zlatnu medalju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari