Najmlađi u istoriji Premijer lige – ko je taj momak? 1Foto: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Itan Nvaneri u nedelju je postao najmlađi igrač u istoriji Premijer lige, u pobedi svog Arsenala nad Brentfordom 3:0.

Momak ima 15 godina i 181 dan, igra na poziciji ofanzivnog veznog, a u nadoknadi vremena zamenio je Fabija Vieiru, pa je na terenu proveo tri minuta i 42 sekunde, piše Sport Klub.

Dosad je najmlađi igrač na utakmici Premijer lige bio Harvi Eliot, koji je sa 16 godina i 30 dana zaigrao za Fulam 2019. godine protiv Vulverhemptona.

Nvaneri je rođen 21. marta 2007. godine, nedugo pošto se Arsenal preselio sa Hajberija na Emirtejts stadion 2006.

Brzo je Itan impresionirao sve u klubu, pošto je već sa 14 godina na debiju za U18 tim postigao gol protiv Redinga i vezao još nekoliko izvrsnih utakmica. Trebalo je da ovu sezonu provede u U18 timu, ali je brzo prekomandovan u U21 ekipu.

Za reprezentaciju Engleske do 17 godina dao je gol Farskim Ostrvima, a sada je postao jedna od opcija zbog povreda Edegora i Zinčenka.

„Bio je to čisti instinkt“, odgovorio je menadžer Arsenala Mikel Arteta na to kako je odlučio da uvede Nvaneru.

„Upoznao sam dečka i dopalo mi se ono što sam videlo. Per Mertesaker i ostali iz akademije daju mi zaista dobre informacije. Upoznao sam ga, trenirao je nekoliko puta sa nama. Morao je sada da dođe zbog povreda, a onda sam pomislio da bih mogao da ga ubacim ukoliko se prilika ukaže. To šalje snažnu poruku o tome kakav smo mi klub“, dodaje Arteta.

Navijači Arsenala nadaju se da bi mogao da izraste u dobrog igrača za klub, mada je dug put pred Nvanerijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari