Najtesnije će biti na Brdu 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Gotovo da nema domaćeg fudbalskog kluba kom je svejedno kako će proći u 30. kolu aktuelnog prvenstva, jer skoro svi imaju određene ciljeve i računicu u poslednjoj rundi Superlige, pred početak plej-ofa i plej-auta, sa (po) osam bolje i slabije rangiranih timova.

U navijačkom i medijskom fokusu je večita šampionska trka Crvene zvezde i Partizana, neizvesnija nego ikada od 2018. godine, kada su crveno-beli preuzeli „štafetnu palicu“ od prvih komšija i ne daju im da titulu vrate u Humsku.

Iako su crno-beli prezimili sa pet bodova prednosti i ispobeđivali se u prolećnom delu takmičenja, poraz od Crvene zvezde i remi sa Napretkom pojeli su tu distancu, a Zvezda ima bolji skor u međusobnim duelima ove sezone (trijumf, remi), pa će biti prva i domaćin u poslednjem derbijskom okršaju, 16. aprila, ako pobede Radničkoi 1923 na svom terenu.

Partizanu neće vredeti ni ako napuni mrežu Čukaričkog, ali bez obzira na to mora da „pogine“ na terenu trećeplasiranog beogradskog kluba, kako bi bez minusa sačekala biti ili ne biti gostovanje na „Rajku Mitiću“ sledećeg vikenda.

Vodiće se žestoka bitka i za četvrto mesto na tabeli, takvoj se privilegiji (redom) nadaju Voždovac, niški Radnički i TSC, s tim da se klub sa „Čaira“ nalazi u najpovoljnijem položaju jer će u slučaju da dobiju svoj meč protiv Mladosti u Lučanima, Nišlije pravo na 4. poziciju, s obzirom da su uspešniji od Voždovca u međusobnim duelima.

U isto vreme, Voždovac i TSC navijaju za kiks konkurenta i gledaju kako da pokupe sve sa talona u međusobnom okršaju. U borbi za Top osam su poretku na tabeli Vojvodina, Napredak, Kolubara, Mladost i Radnik, dok su Spartakove šanse te vrste svedene na teoriju. Vojvodini će pobeda u novosadskom derbiju sa Proleterom biti dovoljna za sedmu poziciju.

Kruševljanima će zbog boljeg skora u duelima sa Kolubarom biti dovoljno da slave protiv Metalca i zadrže se u „gornjem domu“. Kolubara je već prevazišla očekivanja u debitantskoj sezoni u SLS, pa bi sve preko toga bila čista premija, a za to treba „brejk“ u kući Spartaka i da oponenti Lazarevčana ostanu kratkih rukava.

Lučancima je još teže, obzirom da će preko puta ekipe igrača Mladosti stajati Radnički (N), dok bi Radnik u teoriji trebalo lako da izađe na kraj sa fenjeraškim Novim Pazarom. Bodovne kalkulacije Subotičana su najteže za realizaciju, pošto nije dovoljno da sami pobede nego i da Napredak, Mladost i Radnik ostanu praznih šaka, plus za jedan meč nadoknade dvocifrenu gol razliku u odnosu na Kruševljane.

„Veselo“ bi moglo biti i u klinču za 12. mesto koje će Proleter voditi uz manju bitku sa Metalcem za 14. poziciju i prednost domaćinstva protiv dve najlošije rangirane ekipe.

Konačno, Metalac će se protiv Napretka boriti i za bodove koji mu makar garantuju pretposlednju poziciju, ispred Novog Pazara, jer bi to značilo da bi izbegao uvek neugodno gostovanje „šampionu“ začelja. Sa druge strane, sa ciljem da materijalizuju eventualnu grešku rivala, Novopazarci idu  na megdan Radniku, ohrabreni sa dve vezane pobede.

Superliga – 30. kolo

subota

Spartak – Kolubara  16.00

Mladost – Radnički (N)       1830

nedelja

TSC – Voždovac        14.00

Crvena zvezda – Radnički 1923    17.00

Čukarički – Partizan 19.05

ponedeljak

Napredak – Metalac           16.00

Radnik – Novi Pazar 16.00

Vojvodina – Proleter           18.30

Tabela: C. zvezda 78, Partizan 78, Čukarički 53, Voždovac 40, Radnički (N) 40, TSC 38, Vojvodina 36, Napredak 34, Kolubara 34, Mladost 33, Radnik 33, Spartak 31, Radnički 1923 30, Proleter 29, Metalac 27, Novi Pazar 25.

Doigravanje u sedam činova

Posle 30 kola, svih 16 sueprligaša odigraće još (po) sedam mečeva plej-ofa ili plej-auta. Konačni pobednik SLS stiče pravo učešća u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok timovi na drugoj i trećoj poziciji dobijaju mesto u kvalifikacijama za Ligu konferencije. U slučaju da je neki od tri prvoplasirana kluba i osvajač Kupa Srbije, četvrtoplasirani tim lige takođe ide u kvalifikacije za LK. Petnaesti i šesnaesti u zaključnom  plasmanu ispadaju iz Superlige, a od naredne sezone će se umesto njih u elitnom rangu takmičiti dva najuspešnija kluba Prve lige. Igraće se baraž u kojem će se četrnaestoplasirana ekipa iz SLS boriti sa trećeplasiranom ekipom iz PLS, a 13. iz višeg ranga sa 4. iz PLS. Pobednici ovih susreta izboriće takođe plasman u Superligu za sezonu 2022/2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari