Najviša lestvica u karijeri 1Foto: STARSPORT

Stara i otužna istina da Srbija ima igrače, ali ne i trenere za najveća i najbogatija fudbalska tržišta u Evropi toliko je puta dobila potvrdu u realnosti da mestimična odstupanja, poput angažmana Slaviše Jokanovića u Premijer ligi i Čempionšipu, samo potvrđuju ovo nepisano pravilo, zbog čega friški dvogodišnji ugovor Marka Nikolića i Lokomotive iz Moskve ima specifičnu težinu.

Prvenstvo Rusije ne može se meriti sa Top 5 šampionata Španije, Italije, Engleske, Nemačke i Francuske.

Ni međunarodni rejting „lokosa“ nije na nivou konkurenata iz Primere, Bundeslige, Serije A, Liga 1 i ostvrske verzije Premijer lige (čak ni onih 2. i 3. kategorije), ali velika je stvar i kompliment celokupnom ovdašnjem esnafu kada neko naš sedne na klupu učesnika Lige šampiona. Aktuelne i par prethodnih.

Pogotovo kada na tom mestu zameni „starca“ Jurija Semina, čiji su rezultati, metodi rada, fudbalska filozofija i harizma deo klupskog genetskog koda.

„Ne razumem šta se dešava. Rešenje dovodi do više pitanja nego do odgovora. Ne vidim nikakvu logiku da se smeni trener koji donosi trofeje svake godine? Šta je cilj uprave? Da su pozvali Gvardiolu ili Murinja razumeo bih, ali Nikolića… Ko je on? Gde su ga iskopali? Gde ste ga našli… Sa novim trenerom Lokomotiva će izgubiti mesto i u Ligi šampiona, uplašen sam za tim – ovako se ruski političar i vatreni Lokomotivin navijač Igor Lebedev obrušio na rokadu na mestu šefa struke drugoplasiranog tima prvenstva Rusije, sa devet bodova manje od Zenita, ali (u trenutku prekida prvenstva) izjednačenog sa Krasnodarom u trci za direktan prolaz u novo izdanje prestižnog UEFA takmičenja.

Nikolić nije (još) reagovao na izrečene sumnje u njegove trenerske kvalitete, ali ako je išta konstanta u sadašnjoj karijeri 40-išnjeg Beograđanina, onda su to njegovo umeće nošenja sa različitim pritiscima, pa i opstrukcijama, te vešto izbegavanje posledica istih na njegov rad i ambicije.

Toliko je siguran u svoje znanje i ispravnost izbora da ljudima često deluje prepotentno u svojim nastupima. Upravo iz tog razloga dugo nije imao simpatije partizanovaca, ali bi zato danas devet od njih 10 diglo ruku za njega i(li) Aleksandra Stanojevića kada bi im dato pravo da biraju trenera crno-belih.

Nije kao njegov kolega forsirao fudbal na gol više ni dobacio do Lige šampiona, ali je prvo prešao preko uvređenog ega i vratio se u Humsku, odakle su ga isti ljudi, tako nezavisnog i „predugačkog jezika“ oterali u trenutku kada je „parni valjak“ bio lider Superlige i bežao četiri koraka Crvenoj zvezdi (naslednik Zoran Milinković je samo overio titulu), a onda je napravio čudo u sezoni 2016/2017.

Da se kladio na „duplu krunu“ obezbedio bi više svojih pokolenja, jer na -9 u odnosu na večitog rivala ama baš niko u Srbiji nije verovao da će Partizan završiti kao prvi i još „patosirati“ komšije u Kupu, a još manje pojmio tri pobede i jedan remi u duelima sa Crvenom zvezdom. Samo on.

Miljenik Partizanove košarkaške trenerske legende Duška Vujoševića prebacio je plan i sa Videotonom, čiji je poziv prihvatio na vrhuncu slave i moći u Srbiji.

U prvoj sezoni mu je doneo treću titulu u istoriji, u drugoj Kup Mađarske, a način na koji se njegov tim u Ligi Evrope rvao sa jačima od sebe i dan danas se pamti po lepom u našem severnom komšiluku.

Nekadašnji „izum“ alfe i omega Rada, Ranka Stojića, koji mu je mudro davao šansu da uči zanat od „petlića“ do prvog tima, a onda pokušao da ga stavi pod svoju šaku i na kraju ga“oterao“ u Partizan, jedino nije potrajao u Vojvodini i Olimpiji.

Više zbog loše klime u novosadskom i ljubljanskom klubu nego zbog ličnih pogrešnih procena i poteza.

Ostali smo svi uskraćeni za saznanje šta bi uradio sa Al Ahlijem, jer je posle otkaza u Videotonu ostao imun na basnoslovnu ponudu iz Saudijske Arabije, pošto nije hteo da nestane sa evropske scene (kako je sam objasnio), ali zato su i fudbalska Srbija i „bratska“ Rusija nestrpljive da vide kako će se snaći na najvišoj lestvici karijere, tamo gde se greške duplo računaju i skupo plaćaju.

Varga: I Lineker ga hvalio

Svoje mišljenje o Nikolićevom bombastičnom transferu ima i Šandor Varga, mađarski menadžer sa licencom FIFA.

– Njegovi treninzi su sadržajni, interesantni i kreativni, što govore sami igrači, a i lično sam se uverio u to. Razume se da ruski šampionat nije isto što i mađarski, tamo je kvalitet viši, što će biti ozbiljan test za Nikolića, ali niko nije mogao da pretpostavi da će, recimo, Pep Gvardiola odjednom početi da osvaja trofeje sa Barselonom… Nikolić je podigao Videoton na viši nivo. Gledao sam uživo izgubljen meč sa Čelsijem, u Londonu. I pored poraza, nezavisni eksperti su zapazili da su Mađari odigrali sjajno na taktičkom planu. Čak je i Gari Lineker hvalio Nikolića za taj ujednačen susret.

Zna sa mladima i pruža im šansu

– Marko Nikolić je izabran između ostalog zbog činjenice da zna kako se radi sa mladim i talentovanim igračima, I ne samo da zna kako nego što želi da im pruži šansu i podigne ih na viši nivo – tako je odluku uprave Lokomotive obrazložio predsednik njenog borda Anatolij Meščerjakov, uz napomenu da će se klub, zbog finansijskih poteškoća kao posledice pandemije korona virusa, ove sezone nešto više okrenuti forsiranju momaka iz svog omladinskog pogona, ali uz nepromenjenu obavezu plasmana u neko od evropskih takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari