Naslednik velikih trenera 1Foto: STARSPORT

Sprijateljili su se još igrajući za Crvenu zvezdu, drugarstvo su potom nadograđivali deleći fenomenalne uspehe sa reprezentacijom Jugoslavije.

Vremenom su prijateljstvo krunisali kumstvom tako da je Dejan Tomašević sigurno bio među radosnijima kada je saznao da će Saša Obradović preuzeti trenersko vođenje Crvene zvezde.

Nekada vrhunski igrač crveno-belih, Partizana, Budućnosti, Baskonije, Pamese, Panatinaikosa… koji je sa reprezentacijom osvojio gotovo sve što je bilo moguće, osim zlata na Olimpijadi, stava je da je dolazak Obradovića na Mali Kalemegdan veliki benefit i za srpsku klupsku košarku.

– On je svakako zaslužio da se vrati u Crvenu zvezdu. Jako me raduje i veoma mi je drago što ćemo napokon imati više vremena za druženje. To sam mu prvo i rekao kada smo se čuli nakon što je bilo jasno da će preuzeti Zvezdu. Izuzetno volim čitavu njegovu porodicu, verujem i on moju i mnogo će mi značiti to što ćemo se, nadam se, češće viđati, pričati i družiti – zadovoljno deluje Tomašević.

Doskorašnji generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije odlično je upoznat sa radnim navikama, ali i načinom razmišljanja Saše Obradovića, sa kojim je bio saigrač više od jedne decenije.

– Baš kao što je bio i igrač: vredan, disciplinovan, odličan defanzivac, stabilan i neko od koga ste uvek znali šta možete da očekujete, Obradović je to implementirao i kao trener. Iz dobro organizovane i principijelne odbrane proizilaze osmišljeni napadi, sa adekvatnim i željenim protokom lopte i neophodnom raznovrsnošću. Ako govorimo o srpskoj školi košarke, mislim da je Saša Obradović tipičan predstavnik i najbolji naslednik Dude Ivkovića, Svetislava Pešića, Željka Obradovića. Naravno, njegovi trenerski rezultati još uvek nisu na tom nivou, ali vreme je pred njim, a talenta i znanja sigurno ima – svrstao je Tomašević Obradovića među same trenerske velikane na Starom kontinentu.

Novi trener Crvene zvezde trebalo bi posebno da motiviše njegove takmace, kako u regionu, posebno u Srbiji prilikom skautiranja i „čitanja“ njegovog sistema igre.

– Kao što je i on u trenerskom formiranju učio od Duška Vujoševića, pomenutih Svetislava Pešića, Željka Obradovića, Dude Ivkovića, tako će, u to sam siguran, svoje znanje želeti i biti spreman da podeli sa mlađim kolegama. Jako je bitno za srpsku košarku što se jedan takav čovek i stručnjak vratio u svoju zemlju. Nama je potrebno i mislim da je krajnje vreme, da nam se vraćaju takvi istinski asovi, ako želimo da izgradimo jednu našu košarkašku priču. Saša Obradović je trenutno jedan od najboljih trenera na Starom kontinentu i benefit od njegovog dolaska u Crvenu zvezdu trebalo bi da ima celokupna naša košarka – uveren je Tomašević.

Iako kod navijača ima poseban status, Obradović će se sigurno susresti sa specifičnom vrstom pritiska, pod kojim nije radio u daleko mirnijim sredinama kao što su Monako, Lokomotiva Kubanj, Alba… Svaki poraz Crvene zvezde biće podrobno analiziran, igrač provučen kroz skener, a način igre upoređivan sa onim koji primenjuju Real, Barselona, CSKA…

Crveno-beli su zacrtali da u narednim godinama kurs vođenja kluba i koncipiranja ekipe mora biti zasnovan na domaćim igračima, što je i logično, ali i neophodno za sistem u kojem svakodnevno cirkuliše nekih stotinak igrača do dvadeset godina, namerenih da se domognu prvog tima.

Olakšavajuća okolnost u tom nastojanju mogla bi da bude činjenica da su osmorici igrača istekli ugovori, među kojima su gotovo svi sa stranim pasošima.

– Ne samo Zvezda, već i Partizan predstavljaju stresne sredine u kojima svake sezone praktično ostajete bez dobrog dela ekipe. Obradoviću predstoji formiranje sastava za narednu sezonu, sa akcentom na domaće igrače.  On je pokazao, radeći u prethodnim klubovima, da je kadar da šansu pruži mladim igračima. Možda u inostranstvu nije imao taj imperativ da se koncentriše na stvaranje i afirmisanje mladih igrača, ali sam siguran da zna kako je raditi sa njima i dati im adekvatan prostor. I on je, kao i ja, uostalom, bio mlad igrač koji je u najbitnijim godinama za razvoj jednog košarkaša dobijao šansu i umeo da je iskoristi. U odnosu na prethodne klubove, u Crvenoj zvezdi će sigurno imati dodatnu obavezu da u bazi ima domaće igrače; ponekad je afirmacija mladih košarkaša u takvom klubu podjednako bitna, ako ne i bitnija od ostvarivanja samih rezultata. U datom kontekstu, mislim da će imati podršku uprave da u kontinuitetu daje šansu darovitim momcima, što će podrazumevati i spremnost da se istrpe njihove greške, kao i  razumevanje za određene rezultatske oscilacije – podvukao je Tomašević.

Predstavnik srpske škole

Retko je koji trener, od dolaska Nebojše Čovića u klub 2011. imao privilegiju da po preuzimanju ekipe praktično dovede sve svoje višegodišnje pomoćnike i na taj način formira stručni štab. Mikica Bogićević, Duško Marković i Bogdan Karaičić predstavljali su integralni deo pregovora između Obradovića i Crvene zvezde.

„I to je pokazatelj da je Saša jedan od najboljih predstavnika srpske škole košarke. Duda Ivković, Željko Obradović, Svetislav Pešić svi su oni voleli da u stručnim štabovima imaju ljude od posebnog poverenja. Činjenica da toliko dugo sarađuju sa Obradovićem,  pokazatelj je koliko se slažu i razumeju njegove metode rada. Njegova ozbiljnost i doslednost trenerskim principima godinama unazad jednostavno je saradnike uverila u ispravnost i doslednost u radu“, objasnio je Tomašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari