"Proba sveukupne bežanije koja će ubrzo nastupiti": Sagovornici Danasa o Dodikovom napuštanju utakmice zbog skandiranja navijača protiv Vučića 1foto: Antonio Ahel/ATAImages

Na prijateljskoj košarkaškoj utakmici između Partizana i Turk Telekoma odigranoj juče u Banjaluci, nakon skandiranja navijača protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je napustio meč.

On nije samo na taj način izrazio protest, već je i na društvenoj mreži X (Twiter) poručio predsedniku Srbije da „nije siguran da bi trebalo i dalje da pomaže taj klub“.

Međutim, odnos prema klubovima, koji su inače udruženja građana, kao prema privatnim organizacijama zasmetao je sagovornicima Danasa.

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije smatra, kao i većina građana, da naši političari državu smatraju svojim vlasništvom.

„Dodik apostrofira da je Vučić pomogao državi, kao da on daje svoj novac, kao da to nije novac naroda. Narod je tu da im da legitimitet a kada ga dobiju, onda sve prisvajaju za sebe“, ocenjuje Poledica.

Za Danila Šukovića, ekonomistu i nekadašnjeg člana Saveta za bornu protiv korupcije, u ovoj izjavi se ogleda sva beda Balkana.

„O finansiranju Partizana ili bilo kog drugog kluba, ne treba da se pitaju ni Dodik ni Vučić, nego to sistem treba da reguliše. Navijači mogu da skandiraju šta hoće, a ako krše zakon treba da odgovaraju. Ali kod nas ništa ne funkcioniše kako treba. Ova izjava je katastrofa!“, rezigniran je Šuković.

Đorđe Miketić, poslanik Zajedno ističe da je ovo „Dodikov i Vučićev uigran dribling, jer se u Dodikovoj policijskoj državi, pogotovo na tribinama, ništa ne dešava spontano“.

„Jer, Vučić se ne plaši kada mu skandiraju “Vučiću p*deru”, već se plaši da ne počne: “Vučiću lopove”. Takođe, Vučić se silno trudi da razori Partizan i FK i KK, jer time kupuje, bar za sada, volju navijača Zvezde. Sve će uraditi samo da sa severa ne krene da se ori: “Vučiću lopove”. I zbog toga je prećeno Mirotiću, zbog toga se 20 puta više ulaže u KK Zvezdu nego u Partizan, zbog toga je i FK Partizan tendenciozno razoren od krimi-direktora koji rade za Vučića, a ne za uspehe svog Partizana. Meni je, kao zvezdašu i opozicionaru, teško kada vidim kontrolisano skandiranje na severu, jer je Zvezda neretko bila opozicioni klub, a sada je u kandžama režima“, smatra Miketić.

A Goran Ješić, nekadašnji poslanik DS, za Danas kaže da je Partizan veliki evropski klub koji ima navijače širom sveta i evropska košarkaška atrakcija.

„Velika privilegija je biti u šansi uživo gledati taj tim. Napuštanje utakmice zbog skandiranja navijača Mileta Dodika je, kako mi se čini, probna vežba sveukupne bežanije koja će ubrzo nastupiti. Potpuno je razumljivo da prvo najbliži oko Vučića vežbaju igru nestajanja“, zaključuje Ješić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari