NBA je 20 godina ispred nas 1Foto: EPA-EFE/ TANNEN MAURY

Prvi je neamerički trener, rođen van Severne Amerike, koji je vodio jedan NBA tim.

Nažalost, njegova za sada jedina sezona u ulozi prvog trenera Finiks Sansa nije se završila na željeni način. Franšiza iz Arizone u takmičarskoj 2018/19 „podelila“ je drugi najlošiji skor zajedno sa Klivlend Kavsima 19/63 (NJujork Niksi najlošiji sa 17/65) što je Igora Kokoškova koštalo otkaza u ekipi u kojoj je od 2008. do 2013. radio kao asistent u stručnom štabu. Srpski stručnjak nije uspeo da stabilizuje klub koji već devet poslednjih sezona nije igrao u plej-ofu.

Kokoškov će tokom vikenda biće predavač na cenjenoj košarkaškoj klinici Udruženja košarkaških trenera Srbije, kao igrač nastupao je za Crvenu zvezdu, a trenerski se obrazovao u Partizanu, skoro dve decenije radi u NBA gde je promenio sedam timova, radeći uglavnom kao asistent, zaključno sa Sakramento Kingsima u kojima će se usavršavati od naredne sezone pod nadzorom Vlada Divca, generalnog menadžera, Peđe Stojakovića, njegovog pomoćnika, u saradnji sa Bogdanom Bogdanovićem i Nemanjom Bjelicom.

– Kingsi su jako talentovan i perspektivan tim, oduševljen sam njihovom organizacijom. Moja privatna odluka je, posle svega iz prethodne sezone, bila da prosto želim da radim. Suviše sam mlad, možda ne mlad godinama, ali treba da ostanem vezan za ligu, za takmičenje i utakmice. Kingsi su nova stranica, imaju potencijal, imaju talenat i očekivanja su da naprave taj sledeći korak i budu pretendenti za plej of i da idu dalje. Verujem da ću i svoj talenat i potencijal razvijati uz trenera Voltona- obrazložio je Kokoškov svoj poslednji potez.

U Evropi nekako vole da klupsku košarku porede sa NBA. Kokoškov je već dve decenije svedok sveukupnog košarkaškog napretka „preko bare“ i nema dilemu da je reč o nečemu što se trenutno ne može uporediti.

– NBA je organizacioni i finansijski 20 godina ispred nas, sve je nažalost usmereno ka tom pravcu, tako da mislim da oni poseduju jednu veliku armiju igrača koja se osposobi za igru mnogo ranije nego ovde. Imaju najbolji sistem i produkciju mladih igrača, u smislu da veliki broj mladih ljudi igra košarku i u srednjoj školi i na koledž nivou, tako da uz tu produkciju i marketing, a povrh svega finansijsku moć koju NBA ima, taj posao ide samo napred. Ali sve se menja i sve se kreće, tržište se menja tako da ja verujem u evropsku košarku – optimista je srpski stručnjak.

Vodeći Finiks Sanse prošle sezone, Kokoškov je bio neposredni svedok fenomenalnih partija Nikole Jokića, ali i pristojnih rola Bogdana Bogdanovića i Nemanje Bjelice, sa kojima će od naredne 2019/20 takmičarske godine sarađivati u Sakramento Kingsima.

– Nikola Jokić je u pet najboljih igrača na svetu, to je impresivan napredak i želim mu svu sreću jer je zaista po svim kriterijumima jedan od najboljih koji igraju tu igru i to samo po sebi sve govori. Bogdanović i Bjelica su vrlo, vrlo standardni i u pravim godinama da budu u NBA. Predviđam im i želim dobre sezone.

Davne 2005. Kokoškov je bio deo stručnog štaba reprezentacije Srbije i Crne Gore; jedan od neostvarenih snova jeste i taj da postane selektor Srbije.

– Srpska reprezentacija ima, ne dobrog, nego fenomenalnog trenera i čoveka Aleksandra Đorđevića, zaista svi treba da budemo presrećni što je on odlučio da se bavi time i da ima energiju, entuzijazam i ambiciju da bude selektor. Ja mu želim da dokle god ta želja postoji kod njega bude na tom mestu. Rezultati su vrlo konkretni i vrlo opipljivi, pogledajte samo šta su uradili poslednje četiri godine. Moja želja za radom sa nacionalnim timom naravno da postoji, ali to nije želja u kratkoročnom planu i bože zdravlja neka Sale bude selektor još mnogo, mnogo godina – naglasio je Kokoškov.

Prvi evropski trener u NBA

Igor Kokoškov je faktički sa 28 godina direktno iz mlađih kategorija Partizana otišao na univerzitet Mizuri sa kojeg je posle samo jedne sezone stigao u LA Kliperse 2000. godine u kojima je tri godine sticao prvo NBA iskustvo. Za skoro 20 godina promenio je sedam NBA timova i došao do zvanja prvog neameričkog trenera, koji je rođen van Severne Amerike, a da je „samostalno“ vodio jednu franšizu – Finiks Sanse: “ Često se šalim i kažem da je to odlična stavka za moja buduća pokoljenja, decu i unuke da kada me budu osporavali i rekli: „Ćuti deda, šta si ti u životu radio?!“, da im kažem „Sine, ja sam bio prvi evropski trener u NBA“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari