NBA povlači "šesticu" Bila Rasela 1EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Karijera i čitav životni i igrački opus Bila Rasela imaju veliku važnost u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegova nedavna smrt, u 88. godini života, navela je čelnike NBA lige na zaključak da mu se jedino mogu odužiti na jedinstven način. Nezaboravnom asu Boston Seltiksa, igraču koji je 11 puta bio NBA šampion, biće povučena „šestica“, dres koji je čitavu jednu deceniju nosio u Boston Seltiksima (1959-1969). Preciznije, više nijedan klub u NBA ligi neće moći da koristi dres sa brojem šest.

Jedinstven primer u NBA ligi; nikada se ranije nije dogodilo da liga u potpunosti povuče dres sa jednim brojem. Uobičajeno je bilo da određeni klub „penzioniše“ dres sa brojem koji je nosio košarkaš koji je svojim igrama i ponašanjem zadužio celokupnu organizaciju.

Značaj Bila Rasela je, pak, toliki da prevazilazi samo okvire Boston Seltiksa. S tim u vezi, u NBA su rešili da nivo penzionisanja jednog dresa podignu na najviši nivo i naprave istorijski potez.

Nijedan klub više neće moći da ima u upotrebi dres sa brojem šest. Jednostavno, Bil Rasel je najtrofejniji košarkaš u istoriji NBA lige; 11 puta je bio NBA šampion i to sve nastupajući za Boston Seltikse. Rasel je time napravio rekord koji verovatno niko nikada neće oboriti.

Rođen u Luizijani, 12. februara 1934, preminuo je u julu ove godine u svojoj 88. godini života.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari