Nedovićev rekord karijere 1

Ligaški deo Evrolige završen je večeras preostalim utakmicama 30. kola, najveće iznenađenje je napravila Unikaha pobedom nad Fenerbahčeom u Istanbulu, ali treba uzeti u obzir da ta utakmica domaćinu nije imala nikakav takmičarski značaj jer su pre toga obezbedili drugu poziciju pred plej-of.

Nemanja Nedović odigrao je najbolju evroligašku utakmicu u karijeri, aktuelnom prvaku Evrope presudio je sa 31 poenom, čak osam asistencija i četiri skoka, uz indeks korisnosti 36, što mu je takođe rekord karijere. Šteta je što su mu i ove sezone povrede seckale ritam jer je potpuno igrački sazreo i konačno dokazao ogrom i potencijal. Ne čudi što se po kuloarima pročulo da je Milano spreman da bogato plati njegove usluge ovog leta, ali nije tajna da su i klubovi iz evropske elite za njega zainteresovani. Sa Nedovićem u svim utakmicama, Unikaha bi verovatno bila među učesnicima plej-ofa.

Zvezda je u Moskvi časno prodala kožu, bila je to utakmica gde se moglo odigrati bez grča u napadu, što su crveno-beli iskoristili da moćni CSKA nateraju da u drugom poluvremenu doda gas da bi stigao do pobede. Iako su domaći igrali bez DeKoloa, a i Hajns se tokom utakmice povredio, to ne umanjuje sasvim pristojan utisak koji su crveno-beli ostavili u Moskvi. Statistički parametar koji malo sreću kvari je 18 izgubljenih lopti, a može da brine i problematična forma dvojca Feldin-Enis.

Trener Alimpijević je mešao karte, nijedan od igrača nije proveo na parketu duže od 23 minuta, što je razumljivo s obzirom da Zvezdu očekuju važne utakmice u finalu plej-ofa ABA lige protiv Budućnosti.

– Čini mi se da je za obe ekipe bila dobra utakmica, mislim da smo dosta dobro parirali čitav meč ekipi koja je, bukvalno mogu da upotrebim izraz, mašina koja je napravljena za osvajanje Evrolige. Ponosan sam na prvu sezonu u Evroligi i potpuno novi sastav sa 11 pobeda. Idemo dalje i očekuje nas sigurno najvažniji deo, a to je finale ABA lige. Nažalost mi nismo mogli skroz da se koncentrišemo samo na ovu utakmicu, jer čeka nas ono što je za nas u stvari suština sezone“, rekao je Alimpijević.

On je potvrdio da je morao da kalkuliše sa energetskom potrošnjom i da sa optimizmom očekuje finalnu seriju.

– Naravno da očekujem da osvojim ABA ligu. To je najvažnija stvar. Dangubić i Antić nisu sa nama zbog povreda. Videćemo kakvo je njihove stanje. Sigurno je da Dangubić neće početi plej-of seriju.

Dimitris Itudis, trener CSKA, posebno će zapamtiti meč sa Zvezdom, jer je to bila njegova 100. pobeda u Evroligi. On CSKA predvodi od 2014. godine, i do sada ima 124 meča u najjačem evropskom takmičenju. Kad je 2016. sa CSKA osvojio Evroligu, postao je prvi grčki trener kome je to pošlo za rukom sa nekim stranim timom, a potom je proglašen i za najboljeg stručnjaka te sezone.

Rezultati i tabela

  1. kolo

CSKA – Crvena zvezda    92:81

Fenerbahče – Unikaha   91:99

Milano – Panatinaikos     95:96

Baskonija – Efes                79:81

Barselona – Himki             86:82

Olimpijakos – Žalgiris       sinoć

Valensija – Makabi           sinoć

Real – Bamberg sinoć

  1. CSKA 24-6
  2. Fenerbahče 21-9
  3. Olimpijakos 19-10
  4. Real Madrid 18-11
  5. Panatinaikos 19-11
  6. Žalgiris 17-12
  7. Baskonija 16-14
  8. Himki 16-14
  9. Makabi 13-16
  10. Malaga 13-17
  11. Bamberg 11-18
  12. Barselona 11-19
  13. Crvena zvezda 11-19
  14. Valensija 11-18
  15. Milano 10-20
  16. Efes 7-23

Plej-of startuje 17. aprila

Plej-of u kome učestvuje osam najbolje plasiranih ekipa počinje 17. aprila. Igra se na tri dobijene utakmice po sistemu 2-2-1, tako što se prve dve utakmice igraju na parketu boljeplasirane ekipe kao i eventualna majstorica. I pre sinoćnjih utakmica znalo se da će se sastati CSKA-Himki i Fenerbahče-Baskonija. Protivnik Žalgirisa biće trećeplasirana ekipa, dok će se svakako sastati Real i Panatinaikos, bilo je neizvesno samo ko će imati prednost domaćeg terena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari