Nejmar "tera" saigrače 1Foto: EPA/ JUANJO MARTIN

Evropska fudbalska federacija odavno nije dosledna, stroga i nepristrasna u primeni svog pravila finansijskog fer-pleja, od kako ga je pompezno uvela 2010. godine, ali čak ni najbogatiji i najbahatiji klubovi ne žele previše da provociraju kazne za veću potrošnju od zarade,

Čelnici Pari Sen Žermena odlučili su da papreno plaćeni transfer Nejmara iz Barselone i preskupu pozajmicu Kilijana Mbapea od Monaka pokriju zimskom prodajom nekih od svojih najboljih igrača iz redova starosedelaca u sastavu šampiona Francuske.

Iako, nezvanično, imaju budžetski minus veći od dozvoljenih 45 miliona evra, Sveci su fudbalsko tržište ovog leta okrenuli naglavačke odlukom da za potpis Brazilca daju rekordnih 222 miliona evra španskom velikanu, a malo iza toga dovedu najtalentovanijeg napadača današnjice na jednu sezonu privremenog rada u PSŽ, uz ugovorenu obavezu da ga sledećeg leta otkupe za fantastičnih 180 miliona u istoj valuti. A, sve u želji da bogatim gazdama iz Katara donesu toliko željeni pehar Lige šampiona kao satisfakciju za velika ulaganja u klub sa „Parka prinčeva“. Međutim, pošto su im odlasci doneli „samo“ 65 miliona da bi izbegli jake novčane sankcije (UEFA samo u slučaju manjih klubova poseže za izbacivanjem iz svojih takmičenja, dok je oduzimanje bodova mrtvo slovo na papiru) primorani su da se odreknu asova poput Julijana Drakslera, Anhela di Marije, Kevina Trapa, Lukasa Moura i Havijera Pastora. Prema saznanjima dobro obaveštenog španskog Munda Deportiva, Parižani očekuju da će od transfera ovih prvotimaca, inače na visokoj ceni u Evropi, uspeti da napune kasu, kako ne bi došlo do kršenja finansijskog fer-pleja, na šta su pažnju ljudima iz Niona pažnju skrenuli drugi evropski velikani.

Interesovanje kupaca već postoji, samo je pitanje ko će koga uzeti i koliko ga će to koštati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari