Neka se spremi Francuska 1Foto: Starsport

Brže nego što se možda očekivalo, jer verovatno ni sam Novak Đoković nije bio siguran koliko može posle povratka sa višenedeljnog bolovanja (zbog lakta), muška teniska reprezentacija Srbije je posle samo dva dana dobila četvrtfinalni dvoboj sa Španijom.

Tako se plasirala se u polufinale Dejvis kupa, gde je na jesen čeka duel sa starim znancem Francuskom. Ubedljive singl pobede Đokovića i Viktora Troickog, protiv Alberta Ramosa Vinoljasa i Pabla Karenje Buste širom su otvorile vrata Top četiri, a trijumf selektora Nenada Zimonjića i Troickog u dramatičnom dublu duelu sa Bustom i Markom Lopezom, Orlovima obezbedio gostovanje Trikolorima, preko čijih su se pleća 2010. godine popeli na teniski krov sveta. I oduzeo takmičarsku draž jučerašnjem slavlju Dušana Lajovića i Žaume Munara (2:1), te duelu Zimonjića i Vinjolasa na kraju „balade“.

– Za nas je najvažnije da budemo u najjačem sastavu. Nikada nam nisu bili problem atmosfera, posvećenost, želja ni težak raspored, već povrede i obaveze. Svi koji se odazovu, uvek pruže maksimum. Nadam se da ćemo i u septembru biti kompletni i u odličnoj formi. Jedva čekamo da odemo u Francusku, jer nismo imali priliku da igramo tamo. To je nešto posebno u Dejvis kupu. Oni uvek imaju najjači tim, jer im je to obaveza zbog teniskog Saveza. Imaju sjajnu atmosfera i dosta kvalitetnih igrača. Na njima je da odaberu ono što im najviše odgovara – grad, podlogu i tim, ali ko god da bude igrao, očekuje nas izuzetno težak meč – ponosan je na svoje pulene, saigrače i prijatelje, u isto vreme, selektor Nenad Zimonjić, kojem su u hali „Aleksandar Nikolić“ ovog puta nedostajali Janko Tipsarević i Filip Krajinović.

Kao uvek, sve oči su uprte u Đokovića, jer Srbija nije isti tim sa drugim reketom sveta i bez jednog od najboljih tenisera današnjice. Čak i kada kuburi s formom i konstantno gubi ATP bodove, kao što je slučaj poslednjih meseci.

– Spreman sam da dođem čak i ako Francuzi odaberu šljaku na otvorenom, a ja doguram do kraja Ju-Es opena. Mislim da svi u timu tako razmišljamo. Mnogo nam znači nastup za reprezentaciju, a kada smo već stigli do polufinala, onda želimo da budemo u najjačem sastavu – potvrdio je rešenost da još jednom pomogne ekipi njen najjači adut, uz podsećanje da su Francuzi ozbiljan rival.

– Francuska je reprezentacija sa mnogo uspeha. Mnogi njihovi igrači stasavaju sa svešću da je Dejvis kup veoma važan. Igranje za nacionalni tim je obavezno i zato su uvek jaki. Biće veoma motivisani, jer dugo nisu osvojili Salataru – ceni Nole rivala, kojem su takođe bila dovoljna tri izlaska na teren da u svom Roanu iz takmičenja izbaci Veliku Britaniju.

Prvu pobedu im je doneo Lukas Puil, drugu Žeremi Šardi, a odlučujuću dubl tandem Nikolas Mau – Žilijen Beneto. Igrači koji su bili klinci ili u drugom planu kada su njihovi zemljaci Gael Monfis, Žil Simon, Mikael LJodra i Arno Klemon pre sedam godina i pored vođstva od 2:0 prvog dana ostali bez trofeja. I morali da gledaju šampionski ples srpskih tenisera, zbog opklade ošišanih do glave. Nije poznato ko će u septembru pokušati da se revanšira Đokoviću i društvu za taj bolni poraz u beogradskoj Kombank areni, osim što je izvesno da u sastavu neće biti Žoa Vilfreda Conge, jer će baš u to vreme biti kum na jednoj svadbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari