Nekada sam bio brži, sada sam pametniji 1Foto: Starsport

Košarkaš Crvene zvezde Stratos Perperoglu smatra da su poslednja dva poraza u Evrokupu odlučili detalji, pored kvaliteta Malage i Valensije.

– Mislim da smo se borili i ostavili dobar utisak kao ekipa. Ranije smo se tokom sezone doveli u ovu situaciju, u najtežoj smo grupi Top 16 faze. Sigurno da dajemo sve od sebe i imamo još uvek šanse da prođemo dalje, ali istina je da više nije sve u našim rukama. Moramo da odradimo posao u naredne dve utakmice i sačekamo druge rezultate – rekao je Perperoglu za sajt Evrokupa.

*Videli smo od Crvene zvezde serije od tri pobeda i u dva navrata serije od tri poraza u Evrokupu. Kako objašnjavate takve uspone i padove?

– Istina je da u poslednje vreme ne igramo svoju najbolju košarku. Prethodnog vikenda smo izgubili po prvi put u ABA ligi. Ipak, to je normalno, ne možete da igrate sve utakmice na istom nivou. U jednoj sezoni, bude perioda kada vam ništa ne ide od ruke, ali tada morate da se borite i nastavite da se trudite. Svaka ekipa ima svoje uspone i padove, tako funkcioniše jedna košarkaška sezona’.

*Imate jednu od najboljih sezona u karijeri statistički gledano?

– I dalje se osećam dobro. Pokušavam da vodim računa o svom telu i osećam se dobro jer imamo dobru timsku hemiju. Moje noge me i dalje slušaju, a dokle god je tako, pokušavaću da dajem sve od sebe.

*Ovo je Vaša 16. profesionalna sezona i gotovo svaku ste igrali na najvišem nivou, osvojivši tri titule u Evroligi. Koliko je drugačiji Vaš pristup sezoni u 34. godini?

– Nekada sam bio brži i atletičniji, sada sam stariji, ali i imam više iskustva. Pokušavam da balansiram i takođe pokušavam da više pristupam utakmicama sa psihološkog aspekta. Da se bolje pripremim za ono što me očekuje tokom utakmice i da pametnije trošim energiju. U ovim godinama znam šta me očekuje. Koristim svaku informaciju koju dobijamo od skautinga koji radi naš stručni štab i to mi omogućava da se bolje mentalno pripremim za utakmicu. Pripreme počinu noć pre, “vrtim“ različite scenarije u svojoj glavi, kako igraju protivnici, njihove akcije i individualne karakteristike i to mi sve pomaže tokom utakmice. U pauzi između sezona više ne igram za reprezentaciju pa sada uživam sa porodicom. To je veoma važno jer vodim računa o svom telu na drugačiji način u odnosu na pre i to mi pomaže da se osećam bolje tokom sezone. Napunite baterije i radite na svojim manama’.

*Debitovali ste u Evrokupu 2005. godine. Sada igrate Vašu treću sezonu, a drugu uzastopnu u ovom takmičenju nakon deset godina igranja u Evroligi. Koliko je daleko otišao Evrokup u poslednjoj deceniji?

– Evrokup je veoma konkurentan. Igrao sam ga protekle sezone nakon više od jedne decenije i iznenadio sam se na kako visokom nivou je to takmičenje. Ove sezone, samo naša grupa ima praktično tri evroligaška tima i to je zabavno. Sjajno je takmičenje i nastavlja da se poboljšava.

*Jedno od iskustva u kom igrači Crvene zvezde najviše uživaju jesu navijači. Igrali ste za Panatinaikos i Olimpijakos u rodnoj Grčkoj. Kako se osećate povodom toga što ponovo u karijeri imate armiju navijača iza sebe?

– Veoma je zabavno i uzbudljivo igrati pred takvim navijačima. Takođe, postoji veliko rivalstvo sa Partizanom u Beogradu. Meni je to već poznato jer sam bio deo velikog rivaliteta u Grčkoj i uvek sam nestrpljivo očekivao da igram tako velike utakmice i da budem deo takvog ambijenta. Navijači vam daju veliki podstrek i energiju. Ponekad to može da ode u suprotnom smeru, da stvori veći pritisak i zato morate da budete spremni da kontrolišete emocije. Istina je da navijači neće pobediti utakmicu za vas. Morate da igrate košarku, ali definitivno oni pomažu i daju dodatnu energiju koja vam je potrebna.

Sve je super osim zime

Bilo je mnogo srpskih košarkaša u Grčkoj, ali ne i mnogo grčkih košarkaša u Srbiji. Kako gledate na Vašu odluku da dođete u Crvenu zvezdu i kako Vam izgleda dosadašnji boravak u Srbiji?

– Razgovarao sam sa trenerom Milanom Tomićem kada sam potpisao za Crvenu zvezdu. Radili smo zajedno u Olimpijakosu i poznajemo se. Ovo je novi početak za njega kao prvog trenera, a za mene je ovo prilika da igram za jedan od najvećih timova u regionu. Na i oko terena je to zabavno. Sviđa mi se Beograd, sviđaju mi se ljudi i navijači. Do sada je ovo bilo sjajno iskustvo. Možda je sneg jedina stvar na koju je potrebno da se naviknem. Ipak ja dolazim iz Grčke i živeo sam u gradovima poput Barselone. Pokušavam da se naviknem na zimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari