Neki novi Englezi 1Foto: STARSPORT

Engleska, kolevka fudbala, kroz istoriju je samo jednom napravila veliki rezultat sa nacionalnim timom i to pre tačno 55 godina, kada su u finalu svetskog prvenstva čiji su bili domaćini, pobedili Zapadnu Nemačku na produžetke 4:2, nakon 90 minuta bilo je 2:2.

Pomenuto svetsko prvenstvo pratilo je niz kontroverzi, pre svega sa suđenjem kojim je domaćin bio privilegovan, protiv Argentine i u finalnoj utakmici.

Da je tada postojao VAR, Engleska verovatno ne bi 1966. bila svetski prvak. Na poslednjem Mundijalu koji je prenošen u crno-beloj tehnologiji.

Posle više od pet decenija, Engleska je postala reprezentacija o kojoj ponovo priča čitav svet.

Fudbal koji se zasnivao na grubosti, dugim loptama i velikoj disciplini, dobio je sasvim novu dimenziju koja se ogleda u kreativnosti, brzini i timskoj igri.

Kada su im u osmini finala EP u Francuskoj ribari sa Islanda naneli verovatno najteži poraz u istoriji pobedivši ih 2:1, Englezi su potpuno promenili filozofiju fudbala, fudbalska federacija Engleske donela je odluku da novi selektor bude Geret Soutgejt i započeta je operacija Katar 2022.

Geret Sautgejt je najbolji primer koliko jedna trenerska filozofija može da utiče na tim.

Smiren, taktički perfektan, autoritativan i sa respektom koji pokazuje svim učesnicima svake utakmice, napravio je od Engleske kaznenu ekspediciju koja igra sa velikim samopouzdanjem.

Rezultati dobijaju na težini ako uzmemo u obzir da je Premijer liga najjača liga na svetu a da su taj kvalitet doneli stranci, koji su uglavnom i najveće zvezde lige.

Engleska će polufinale igrati u svom hramu fudbala na Vembiju i ako pobede Dansku što se i očekuje, za prvu titulu evropskog prvaka igraće na istom stadionu na kome su pre 55 godina postali prvaci sveta.

Biće to divna prilika da se posle toliko godina na Vembliju nađu i zvezde iz 1966, Džef Harst, Džorž Koen i Rodžer Hant, jedini koji su uz Bobija Čarltona živi iz generacije koja je pokorila svet.

Nažalost, Bobi Čarlton boluje od demencije pa se njegovo prisustvo ne bi moglo očekivati.

Od pomenute bolesti preminuli su gotovo svi igrači Engleske koji su bili prvaci sveta 1966, nakon čega je sprovedeno veliko istraživanje stručnjaka o štetnosti po zdravlje udaranja lopte glavom.

Nakon objavljenih rezultata, u pojedinim evropskim zemljama odmah je uvedena zabrana udaranja lopte glavom u mlađim kategorijama.

Autor je predsednik sindikata profi fudbalera (SPFN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari