Neki novi klinci iz Italije 1Uroš Kovačević foto CEV/ PIOTR SUMARA

Plasmanom u polufinale Evropskog prvenstva, odbojkaška reprezentacija Srbije postala je najuspešnija kontinentalna selekcija u poslednjih 20 godina.

„Orlovi“ su sa devet takvih rezultata pretekli reprezentaciju Rusije tako da će u subotu u Katovicama (21.00) biti u prilici da se domognu novog finala, koje, između ostalog, nikada nisu izgubili (dva od dva).

Na tom putu isprečiće im se veoma zanimljiva reprezentacija Italije satkana uglavnom od momaka koji nasušno žele da se napokon nađu na glavnoj odbojkaškoj pozornici.

Posle Olimpijskih igara u Tokiju, nacionalni Savez Italije odlučio je da na Evropsko prvenstvo pošalje podmlađenu selekciju i da u njoj ne bude iskusnih naturalizovanih asova poput Ivana Zajceva ili Huantorene…

Činilo se da u takvoj konstelaciji „azuri“ neće biti dovoljno kadri da se domognu same završnice, međutim kako je vreme odmicalo Đaneli i saigrači bivali su sve uigraniji i kvalitetniji.

Počevši od meča sa Belorusijom u grupnoj fazi, pa sve do polufinala, izgubili su samo dva seta.

Upozoravajući po našu reprezentaciju posebno bi mogao da bude podatak da su Sloveniju, takođe polufinalistu kontinentalnog šampionata, u grupi preslišali sa maksimalnih 3:0 u setovima.

Osim pomenutog tehničara Đanelija, gotovo u svim linijama tima novi su igrači među kojima je naročito impresivan levoruki primač servisa, Mikeleto.

Vižljast, izuzetne građe za odbojkaša, velikog raspona ruku, sa svega 19 godina, Mikeleto je sasvim sigurno budućnost svetske odbojke.

– Tu smo gde smo i želeli da budemo pre šampionata, u borbi za medalju. Mislim da smo do sada napravili dobar posao. U polufinalu nas čeka jedan težak meč. Drago nam je što smo se našli u samoj završnici pogotovo što smo kao aktuelni šampioni Evrope imali dodatni pritisak i veću odgovornost od uobičajene. Izdržali smo sve pritiske, neke teške utakmice dobili i sigurno da na tome nećemo hteti da se zaustavimo. Nivo odbojke se poslednjih godina značajno podigao u Evropi i neke reprezentacije srednjeg kvaliteta, koje su takve bile, sada su dovoljno kompetentne da se bore za medalju. To se najbolje videlo na poslednja dva Evropska prvenstva. Time je naš uspeh veći i značajniji – naveo je Nemanja Petrić, kapiten Srbije.

Italijani imaju više igrača dobrih na servisu; možda su samo malo slabiji na korekciji.

Ukoliko Pinaliju ne krene dobro, obično umesto njega ulazi vrlo nezgodni, levoruki Romano, dosta drugačijih napadačkih karakteristika. „Azuri“ su vrlo kvalitetni na srednjacima; Galasi igra turnir života, ima odličan servis i veoma snažan napad, a veliku pomoć dobija od znatno iskusnijeg Ancanija.

Balaso i Lavija se rotiraju na mestu drugog primača, s obzirom na to da je Mikeletu mesto zagarantovano.

– Dižemo formu, to je očigledno. Igramo sve bolje i kvalitetnije. plasmanom u polufinale ispunili smo jedan od ciljeva ali se na tome nećemo zadržati jer smo aktuelni šampioni Evrope. Na dva koraka smo od konačnog cilja; mislim da možemo da dobijemo Italijane – optimista je Podraščanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari