Neki su bili brži od života: Najveća rivalstva u istoriji Formule 1 (VIDEO) 1Foto: Eric Feferberg / AFP / Profimedia

Šampionati Formule 1 iz godine u godinu privlače ogroman broj ljubitelja moto-sportova. Srž ovog takmičenja predstavljaju rivalstva koja iz decenije u deceniju, godine u godinu ne razočaravaju.

Ajrton Sena i Alen Prost

Zasigurno najveće rivalstvo u istoriji Formule 1, a i jedno od najvećih u sportu je ono između Ajrtona Sene i Alena Prosta. Kada je Sena 1984. godine na trci u Monaku pretekao Prosta, sve je počelo.

Kišnog čoveka, kako su zvali Senu zbog svojih pobeda po teškim vremenskim uslovima, Prost je ipak pobedio zahvaljujući pravilima Formule 1. Naime, trka je zbog jake kiše prekinuta i po pravilu se pobeda pripisala Prostu jer je on vodio u poslednjem krugu, a Sena samo što je izbio na čelo trke.

Sena 1987. godine prelazi u Meklaren, tim svog ljutog protivnika. Zanimljivo je da je upravo francuski vozač predložio šefu Meklarena da dovede Senu. Ali, sada kad su u istoj ekipi, postalo je još bitnije ko je od njih dvojice bolji.

Napetosti je bilo na sve strane, a samo jedna od njih je ona na trci u Eštorilu. Kada je Prost pokušao da pretekne Senu, Brazilac na vrlo grub način to nije dozvolio, pribivši Prosta uz ćošak. Odmah je moglo da se nasluti da će bitisanje u istom timu za ovu dvojicu vozača biti samo puka formalnost. Te sezone Sena osvaja svoju prvu svetsku šampionsku titulu.

Sledeće sezone Prost se vraća na šampionski podijum posle kontroverzne trke na Suzuki stazi. Posle sudara sa svojim najvećim rivalom na samom početku trke, Prost nije nastavio trku, dok Sena jeste . Iako je Sena pobedio na ovoj trci, odlukom FIA je Prost proglašen za svetskog šampiona, a njegov protivnik je bio diskvalifikovan.

Ovaj događaj će ostati zapamćen i po tome što se Meklaren žalio na konačan rasplet šampionata iako je njihov vozač postao svetski šampion. Nakon ovoga, Prost prelazi u rivalski Ferari.

Sena osvaja titulu 1990. godine nakon poslednje trke u sezoni u Japanu, gde je opet bilo varnica. Dva asa su se opet sudarila u prvom krugu, ali je Brazilac odneo pobedu.

Na oproštaju Alena Prosta od Formule 1, 1993. godine, rivali su konačno progovorili po koju. Sledeće godine, Sena nažalost gine na trci u Imoli (Italija).

Niki Lauda i Džejms Hant

Niki Lauda i Džejms Hant su bili izuzetno dobri prijatelji van staze, no međutim njihovo rivalstvo na stazi je jedno od najzapaženijih u istoriji Formule 1.

Hant je za volanom bolida Hesket rejsinga 1975. godine pobedio velikog favorita i šampiona Ferarija. To je bio početak “rata”.

Iz Hasket rejsinga Hant biva izbačen zbog prekog temperamenta. Ako uzmemo u obzir da je engleski vozač dosta pio, pušio, svađao se sa kolegama, dolazio neprikladno obučen, ova odluka je opravdana. Na startu nove sezone dobija priliku da vozi za Meklaren, jer je jedan od njihovih vozača odlučio da se povuče.

Na trci u Nirburgringu 1976. Lauda doživljava veliku nesreću. Bolid mu se zapalio, te mu je i život bio ugrožen zbog opekotina. Njegov prijatelj Hant je bio prvi koji je pritekao u pomoć na stazi.

Te godine je vođena velika borba za svetski šampionat. Lauda je odlično započeo sezonu, ali je zbog nesreće morao da propusti dve trke. Hant se našao na pobedničkom podijumu na ovim dvema trkama u odsustvu rivala.

Šampion je bio poznat nakon trke u Japanu, poslednje u sezoni. Zbog poteškoća sa kišom, Lauda nije završio trku, dok je Hant završio na trećem mestu koje mu je bilo dovoljno da bi postao prvak. Na završnoj rang listi, bio je na jedan bod prednosti od svog protivnika.

Lauda je za razliku od Hanta bio disciplinovan vozač. Međutim, voleo je i cenio Engleza zbog iskrenosti i sposobnosti da svima kaže sve u lice. Poznata je njegova izjava u kojoj za svog rivala i prijatelja kaže da je najharizmatičnija ličnost koja se ikada takmičila u Formuli 1.

Mihael Šumaher i Mika Hakinen

Međusobno poštovanje je ono što je krasilo rivalstvo između Nemca Šumahera i Finca Hakinena.

Možemo uzeti 1990. godinu kao početak njihovog rivalstva. Na trci Formule 3 u Makau došlo je do sudara dvojice velikana, nakon kog Hakinen nije mogao nastaviti trku a Nemac je pobedio. Ovo je bio i jedini udes njih dvojice, uprkos interesantnim trkama koje su vozili.

Sve je išlo kao po loju za Šumahera do 1998. godine. Sa Benetonom je osvojio dve titule svetskog prvaka, a u novom timu, Ferariju, je nizao pobede. Te godine, dve trke pre kraja, oba vozača su bila na 80 poena. Na pretposlednjoj trci u sezoni u Nirburgringu Ferarijevi vozači su zauzeli prve pozicije na startu. Međutim, Hakinen je tokom trke uspeo da se probije, dođe do pobede, i četiri poena prednosti nad svojim rivalom.

Trka u Suzuki je odlučila šampiona. U prvom redu, Šumaher i Hakinen. Tokom zagrevanja, Nemac je imao problem sa kvačilom pa je trku započeo ipak sa začelja. On je završio na trećem mestu. Hakinen je bio prvi i skupivši ukupno 100 bodova osvojio šampionat. Tada je i njegov tim, Meklaren, osvojio konstruktorsku titulu posle 7 godina.

Naredne godine Šumaher je polomio nogu u nesreći na Silverstonu. Hakinen je osvoji titulu, ali je bilo neizvesno sve do poslednje trke, jer mu je problem stvarao drugi vozač Ferarija Edi Irvin.

Posle trke u Monci 2000. godine, Šumaher je preuzeo vođstvo u prvenstvu uprkos odličnom startu sezone za Finca. Izjednačivši ovom pobedom broj trijumfa Ajrtona Sene, Šumaher se rasplakao, a Hakinen je bio tu da ga uteši. Slika i prilika njihovog rivalstva. Te sezone je Nemac osvojio titulu za 19 bodova prednosti u odnosu na kolegu iz Finske. Hakinen je godinu dana nakon ovoga završio karijeru u Formuli 1.

Iste godine je legendarni finac izveo nad svojim protivnikom možda i najelegantnije preticanje u istoriji Formule 1 na stazi „Spa Frankošamp“ u Belgiji.

Fernando Alonso i Luis Hamilton

Nakon svega gore navedenog verovatno vam se čini da se odnos ove dvojice vozača ne može porediti sa ostalima koje ste pročitali. U pravu ste. Ali, daleko od toga da nije vredno pomena.

Rivalstvo koje barem po izjavama traje i dan danas je započelo 2007. godine. Mladi Luis Hamilton dolazi u Meklaren, gde mu je kolega postao tada dvostruki uzastopni svetski prvak, Fernando Alonso.

Britanac uopšte nije posustajao za Alonsom, obojica su bili u igri za titulu do poslednje trke. Iako je te godine bilo napeto između njih dvojice, vozač Ferarija Kimi Raikonen je ipak osvojio šampionat.

Tim Meklarena je loše vodivši trke i stvarajući kontroverzne taktike te godine dodatno uzburkao odnose dvojice asova. Pride uz to, vozači i nisu baš poštovali timske strategije, zarad ličnog uspeha i sabotiranja onog drugog.

Zbog svih ovih problema, Alonso se vraća u Reno. Za to vreme, Hamilton naredne godine osvaja svoju prvu od sedam šampionskih titula. Ubrzo na scenu stupa Sebastijan Fetel i svojim uspesima rivalstvo ove dvojice sklanja u stranu.

Pamtimo Hamiltonovu izjavu u kojoj ističe da će Alonso uvek biti njegov Prost.

Novo rivalstvo na pomolu

U prošlogodišnjem intervjuu za BBC, dvostruki šampion Formule 1 Maks Ferstapen je podelio utiske o svom odnosu sa sedmostrukim šampionom Luisom Hamiltonom.

– Ponekad se zaista jesmo mrzeli, ali to je u redu. To je takmičarski duh koji obojica imamo, Luis je neverovatan vozač, istakao je holandski vozač tom prilikom.

Koliko sada vozači zavise od svojih konstruktora i njihovih bolida, dokazuje i Ferstapenova izjava o nastavku rivalstva sa Britancem.

– Što se mog rivalstva sa Hamiltonom tiče, nadam se da će se nastaviti jer ne znam kako će nam bolidi izgledati.

Da je ovo rivalstvo svedeno samo na stazu, potvrđuje Hamilton u razgovoru za Skaj Sports na početku ovogodišnje sezone.

– Kada ga vidim funkcionišemo najnormalnije. Postoji međusobno poštovanje. Tek kada izađemo na stazu postajemo borci, tamo ne postoji prijateljstvo.

Bilo kako bilo, dvojica najboljih vozača današnjice su vodili neizmerno interesantne borbe prošle sezone. U verovatno najkontroverznijem finišu u istoriji Formule 1, Ferstapen je odneo pobedu u poslednjoj trci u Abu Dabiju. Ove sezone je Holanđanin na dosta lakši način stigao do druge u nizu titule svetskog prvaka oborivši rekord za najviše pobeda tokom jedne sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari