Nekom rat, nekom brat, a nekom Gasprom: Zašto je Zvezda treći put igrala sa Zenitom otkako su zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji? 1Foto: FK Crvena zvezda

Kad su se na prelazu iz leta u jesen 2004. Crvena zvezda i Zenit dva puta sreli na poslednjem stepeniku pred takmičenjem po grupama u Kupu UEFA, nije bilo bratske bliskosti dva kluba ni u njihovim odnosima ni na fudbalskom bojnom polju.

Ruski tim je u prvoj utakmici preslišao crveno-bele na „Petrovskom“ stadionu u Sankt Peterburgu s 4:0, a tada se prvi put kod nas čulo za njegove asove Andreja Aršavina (dvostruki strelac) i Aleksandra Keržakova (jedan gol). I u revanšu se videlo da je Zenit zaista bio bolji tim i da su mu velike ambicije za budućnost utemeljene. Na Marakani je pobedio s 2:1.

Dve decenije kasnije između neprikosnovenih vladara u svojim atarima rođen je familijarni sentiment uz zajedničko ognjište. I jedne i druge izdržava ruski naftni gigant Gasprom. Sa Zvezdom je pre godinu produžen sponzorski ugovor na još dve sezone, a i ruka je dublje zavučena u džep. Davanja su sa četiri miliona evra godišnje uvećana na pet. Zenitu se kao čedu daje mnogostruko više.

Zvezda je za kratko vreme treći put Zenitov gost. U ovo doba prošle godine, u predvečerje srpskog šampionata, sastali su se u Sočiju (2:1 za Ruse). Nedugo zatim, dok se zahuktavalo Svetsko prvenstvo u Kataru, odmerili su snage u Sankt Peterburgu (3:1). Ovih dana crveno-beli su na turniru u nekadašnjem Lenjingradu, a u svom prvom meču tamo najzad su savladali Zenit (2:1). Na turniru inače učestvuju još i Neftči (Azerbejdžan) i Fenerbahče (Turska). Svako igra sa svakim.

Zvezda i Zenit, svojevrsna identifikacija dve zemlje kroz fudbal, jedno drugom su postali stalni sparing-partner baš u politički osetljivom trenutku u svetlu ukrajinsko-ruskog rata, gde se i kroz sportska šurovanja sagledava kako vetar duva. Ako ide sa zapadne strane, onda je zbližavanje trn u oku i ne prima se sa simpatijama. Ako je s istoka, onda je primer čeličnog bratsva ispod zastava istih boja i u jednoj veri.

I kroz finansijsku i kroz sportsku lupu posmatrano logično je da je Zvezda u Sankt Peterburgu. Politički kamen oko vrata nema, jer nisu na delu sankcije naše zemlje prema Rusiji.

Na turniru se nadmeće za glavnu nagradu od pola miliona rubalja (50.000 evra) i opravdava Gaspromove uplate. A koliki je sportski značaj njenog učešća najbolje se vidi iz poletnog optimizma njenih navijača posle pobede protiv Zenita. Četvorostruki uzastopni ruski prvak im je pravo merilo za mogućnosti tima koji novi trener sprema za konkurentnost u Ligi šampiona. Po njihovim komentarima Izraelac Barak Bahar je na pravom putu, a pogotovo mu daju za pravo da je pogodio što je umesto dugogodišnjeg kapitena Milana Borjana, njihovog ljubimca, doveo svog zemljaka Omrija Glazera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari