Nekompletni Partizan izgubio u Valensiji i zbog svojih grešaka 1Foto: Starsport (arhiva)

Po scenariju napisanom još na početku sezone, dodatno iskorigovanim neigranjem Radeta Zagorca i Bondže Sija, košarkaši Partizana očekivano su poraženi u Valensiji u 3. kolu Evrokupa (79:71).

Trenutni skor 1-2 možda je i realan u okolnostima kada trener Nenad Čanak od prve zvanične utakmice ne može da računa na sve igrače u rosteru. Povrede su negde odredile epilog i na najtežem gostovanju u grupi C, posle kojeg je još evidentnije da crno-beli nisu u stanju da iskompenzuju neigranje tako važnih igrača kao što su pomenuti Zagorac i Si.

Partizan je u Valensiji konstantno grešio; ne istovremeno na obe strane košarkaškog terena, ali svakako u segmentima koje je rival lako prepoznavao i umešno kažnjavao. Odsustvo Zagorca ponajviše se odrazilo na kreaciju sa mesta krilnog centra i u samom rasporedu igrača u napadu, dok je bez Sija crno-bela centarska linija izgledala premekano. Gagić i Lendejl kao jedine prave opcije u reketu, jednostavno nisu bili dovoljno kompetitivni imajući naspram sebe daleko raznovrsnije rivale: Laberi je bio personifikacija za snagu i atleticizam (mada je i za tri šutirao 2/2), Tobi za visinsku dominaciju i šut sa poludistance, Dubljević za supremaciju na niskom postu (koja je doduše izostala u sredu uveče), a Vili Tomas za širenje igre (2/3 za tri).

– U prvom poluvremenu smo igrali pametno u napadu, ali i veoma mekano u odbrani. Valensija je postigla puno poena ispod koša, mi nismo pravili faulove, niti koristili faulove do bonusa na pravi način – locirao je trener Čanak krucijalni problem u prvih 20 minuta.

Partizan je u nastavku meča prepoznao trenutak u kojem je mogao da dobru igru u odbrani materijalizuje lakšim i produktivnijim rešenjima u napadu. Ipak bez šuta za tri poena (Marinković 0/5), ostao je praktično bez širine, sa osetno čitljivijim rešenjima za protivničku odbranu. Mizernih 16,7 odsto van linije 6,75 (najlošiji procenti od starta sezone) indikator su jednog od najvećih problema u napadu Partizana. Na nekoliko poslednjih mečeva Partizan ne uspeva da procente za tri podigne iznad 30-35 odsto.

– U drugom delu smo pojačali igru u odbrani, ali smo tri-četiri minuta u trećoj deonici igrali bez odgovornosti u napadu i Valensija, koja je veoma jak protivnik, to je iskoristila da nas kazni. Dali smo sve od sebe, pružili maksimum u odsustvu dvojice bitnih igrača u rotaciji, ali to nije bilo dovoljno za pobedu – zaključak je prvog čoveka struke crno-belih, koji već u subotu gostuju Krki u Novom Mestu u okviru ABA lige.

            Janković već trenira sa crno-belima

Nakon što je FIBA dozvolila da španska Fuenlabrada registruje Stefana Jankovića na osnovu „čistih papira“ čini se da je pitanje trenutka i forme u kojoj će prošlosezonski krilni centar Crvene zvezde biti prosleđen Partizanu. Bivši student Misurija i Havaja već trenira sa crno-belima kako bi što spremniji dočekao debi za večitog rivala. Ostalo je samo da se Fuenlabrada dogovori sa bratskim klubom o novcu kao obliku kompenzacije na osnovu pozajmice.

           Rezultati i tabela

Grupa C

  1. kolo

Asvel – Turk Telekom          84:63

Trento – Zenit        60:93

Valensija – Partizan              79:71

Valensija 3-0

  1. Zenit 2-1
  2. Asvel 2-1
  3. Partizan 1-2
  4. Trento 1-2
  5. Turk Telekom 0-3

            Partizan u Areni

U subotu u Novom Mestu, a u petak 26. oktobra u Beogradskoj areni. Kao što je i najavljeno, košarkaši Partizana se posle četiri godine vraćaju u najveću balkansku dvoranu, gde će dočekati Zadar u susretu petog kola ABA lige. Povećani troškovi organizacije utakmice prouzrokovani su zauzetošću hale „Aleksandar Nikolić“ u datom terminu, odnosno nedovoljnom kapacitetu hale „Ranko Žeravica“ na Novom Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari