Nema više nedodirljivih 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Mečevi trećeg kola fudbalske Lige šampiona dobro su zakuvali borbu za nokaut fazu u grupama E, F, G i H, jer od 12 ekipa u njima samo Genk, praška Slavija i Lil, s po jednim osvojenim bodom iz proteklih 270 minuta, nemaju realnu šansu da ostanu među kandidatima za titulu klupskog prvaka Evrope.

Od srede uveče, u ovoj „polovini“ LŠ nema tima s maksimalnim učinkom. Do duela sa Čelsijem, na svom terenu, Ajaks je delovao zastrašujuće dobro, da bi belgijski reprezentativac Batšuaji, posle bolje igre gostiju u drugom poluvremenu, spustio na zemlju prošlosezonskog polufinalistu.

Jesu „kopljanici“ dali jedan gol pre pauze, ali je upotrebom video tehnologije naknadno sviran ofsajd Promesu.

– S poštovanjem smo izašli na meč sa Ajaksom, ali smo jako želeli da nastavimo seriju pobeda. Mislim da idemo u dobrom smeru, mada pet dobijenih mečeva u nizu može biti opasno, šest još opasnije. Samo je bitno nastaviti s radom. Ovaj tim ima kvalitet i ja verujem u njega. Kada mlađi igrači steknu iskustvo bićemo još bolji – presrećan je trener i nekadašnja igračka legenda engleskog kluba Frank Lampard, čije se uvođenje jedinog strelca i Pulišića u nastavku utakmice pokazalo kao „bingo“.

Iako je VAR poništio njegov trud, Ajaksov napadač Kvis Promes ne traži na strani krivca za poraz na „Johan Krojfu“.

– Imali smo problema da zadržimo loptu u našem posedu, a nismo ni stvorili mnogo pravih šansi. I to je bolno saznanje, bez obzira što je mišljenje da sam na vreme krenuo pre poništenog gola. Sudija i VAR su odlučili drugačije, a naše je bilo da se pomirimo s tim – kritičan je kolega srpskog reprezentativca i kapitena nekadašnjeg evropskog prvaka Dušana Tadića, čiji tim sada beži dva koraka Valensiji i pet Lilu, pošto ovaj špansko-francuski okršaj nije imao slavljenika.

Domaćin drugog derbija bio je bolje sreće, pa se Inter zahvaljujući celom „plenu“ protiv Borusije iz Dortmunda vratio u trku za prva dva mesta u svojoj grupi, što je Barselona iskoristila da se očekivanim trijumfom protiv Slavije iz Praga probije na lidersku poziciju.

– Svojim pritiskom smo naterali Borusiju da promeni njen sistem igre, a Barela, Brozović i Đilardini su odradili veliki posao u oba pravca. Od početka nismo među favoritima u našoj grupi, ali smo hteli da ostanemo u borbi za drugu fazu Lige šampiona. Biće teško kvalifikovati se nastavak takmičenja, ali „živi“ smo i još ćemo se „tući“ – ovako minuli meč i sledeće izazove vidi iskusni Antonio Konte, na mestu šefa stručnog štaba italijanskog predstavnika.

Mats Humels iz zadnje linije „milionera“ ne može da prežali pad iz završnih 10 minuta jednog od dva preksinoćnja derbija.

– Nije se radilo o našem pristupu, samo nismo uspeli da odbijemo Inter pred kraj meča. Jeste da nismo imali puno šansi, ali nisu ih imali ni oni, šta više bio je to prilično izjednačen odnos snaga tih 80 minuta. S tim što smo imali gol minusa i bili prinuđeni da se „otvorimo“, što je Inter iskoristio da osigura pobedu – smatra štoper reprezentacije Nemačke.

„Gusto“ je i u grupi s aktuelnim vladarom fudbalske Evrope – Liverpulom. Družina Jirgena Klopa se prema očekivanju (po)igrala sa belgijskim Genkom, što joj je u kombinaciji s porazom mlađanog Salcburga donelo pomak na prvu poziciju iza lidera Napolija.

Italijanski sastav bio je blagi favorit pred gostovanje u Austriji, a na terenu je samo potvrdio visoke ambicije, mada mu uopšte nije bilo lako stići do tri važna boda. Šta tek reći za četvorku Lajpcig, Zenit, Lion i Benfika, kada svi imaju pravo da se nadaju prolazu u eliminacionu etapu.

Najviše, prvi tim s ovog spiska, jer posle bitke sa Rusima jedini ima dve pobede u toj grupi, poraženi iz tog meča i francuski predstavnik imaju (po) jedan trijumf i remi, dok je redovni učesnik LŠ iz Portugala konačno izbrisao nulu sa svog bodovnog konta.

Grupa E

Genk – Liverpul 1:4

Salcburg – Napoli 2:3

Tabela: Napoli 7, Liverpul 6, Salcburg 3, Genk 1.

Grupa F

Slavija Prag – Barselona 1:2

Inter – Borusija Dortmund 2:0

Tabela: Barselona 7, Borusija D. 4, Inter 4, Slavija P. 1.

Grupa G

Lajpcig – Zenit 2:1

Benfika – Lion 2:1

Tabela: Lajpcig 6, Zenit 4, Lion 4, Benfika 3.

Grupa H

Ajaks – Čelsi 0:1

Lil – Valensija 1:1

Tabela: Ajaks 6, Čelsi 6, Valensija 4, Lil 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari