Iz RSS nije bilo ni naznaka problema 1

Od kada je odlučeno da će Srbija ugostiti tim Kosova u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo za juniorke rukometašice, Rukometni savez Srbije (RSS) uveravao je Evropsku rukometnu federaciju (EHF) da je ceo događaj sa aspekta bezbednosti pažljivo isplaniran u dogovoru sa nadležnim službama.

To je za Danas potvrdio EHF odgovarajući na pitanje da li su imali informacije o bezbednosnim rizicima koji mogu da prate događaj.

– U svakom trenutku postojala je dobra i otvorena komunikacija između Rukometnog saveza Srbije i EHF-a o svim stvarima vezanim za kvalifikacioni turnir. Naravno, pitanje bezbednosti bilo je deo naših razgovora i Srpski rukometni savez tvrdio je da je turnir dobro unapred isplaniran u saradnji sa nadležnim službama – kažu u EHF-u za Danas.

Da li je događaj odista bio „dobro isplaniran“ od početka ili je možda u poslednjih nekoliko dana došlo do „promene“ bezbednosne situacije, što se može lako čitati i kao promena političke situacije na liniji Beograd – Priština, pitanja su na koja je nemoguće naći odgovor u šturim saopštenjima kako Rukometnog saveza tako i Ministarstva policije po čijem nalogu je utakmica između Srbije i Kosova otkazana.

Žreb za kvalifikacioni turnir za rukometašice održan je još krajem novembra prošle godine i od tada se znalo da će Srbija biti u grupi sa Kosovom, Slovačkom i Norveškom. Pošto je Slovačka bila domaćin sličnog takmičenja ranije, Srbiji je ponuđeno da bude organizator, što je Rukometni savez prihvatio.

Kako objašnjavaju u EHF-u, RSS nije bio prinuđen da prihvati domaćinstvo, odnosno mogao je da odbije da bude organizator i u tom slučaju ne bi snosio nikakve posledice.

– Nijedan savez se ne kažnjava ako ne prihvati organizaciju nekog turnira. Svaki savez može da odluči da li će biti ili ne domaćin nadmetanja u grupi. Ako nijedan od saveza iz određene grupe nije spreman da preuzme domaćinstvo, dolazi do nove preraspodele novčanih sredstava i savezima se opet nudi da budu organizatori – navode u EHF.

S obzirom na to da je RSS prihvatio da bude organizator kvalifikacija da bi potom došlo do otkazivanja meča između Srbije i Kosova, mlade srpske rukometašice kažnjene su tako što su diskvalifikovane sa ostataka takmičenja, dok se u narednim danima očekuje i kazna za ceo RSS.

– EHF trenutno prikuplja sve informacije i izveštaje o turniru u Kovilovu i odlučiće o daljim koracima tokom narednih nekoliko dana. U ovom trenutku ne želimo da spekulišemo o kaznama jer bi to bilo neozbiljno – zaključak je EHF-a.

Dok se čeka odluka EHF o kazni nadležno Ministarstvo sporta i ministar Vanja Udovičić ne oglašavaju se iako se u sličnoj situaciji kao RSS mogu uskoro naći i ostale sportske organizacije. Pre svih Karate savez koji je organizator Evropskog prvenstva u Novom Sadu na kome bi mogli da učestvuju sportisti sa Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari