Nije nam ideja raskid saradnje 1Foto: FK Vojvodina

Srpska fudbalska čaršija tokom vikenda iza nas najviše je raščlanjivala i tumačila pokretanje disciplinskog postupka protiv trenera Vojvodine Nenada Lalatovića.

Od strane FSS i novosadskog kluba, u oba slučaja zbog javno izrečene tvrdnje ovog svojeglavog i plahovitog stručnjaka dugačkog jezika da su sudije krive što „lale“ nemaju četiri boda više na svom superligaškom kontu, jer su ih baš za toliko „na pravdi boga, oštetile“ u tri od pet prolećnih kola.

Lalatović je u poslednje vreme govorio da i nova uprava nije rešila problem duga igračima, a pojavile su se informacije da je FSS novčano pomogao klubu, kao i da je Grad Novi Sad odvojio sredstva za jednu platu. Za Danas je Lalatović bio nedostupan.

– Ne vidim mesta tolikom, pa ni bilo kakvom, dizanju prašine oko toga što smo se Upravni odbor i ja složili da našeg Lalu „predamo“ Disciplinskoj komisiji kluba. Niko sa strane nam nije ništa tražio ili sugerisao, niti je ovaj potez uperen protiv Nenada lično, jer i dalje imamo visoko mišljenje o njegovom radu u Vojvodini i zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima, samo smo imali pravo i obavezu da reagujemo na Lalatovićevo ponovno iskakanje iz sistema. Nije mu ovo prvi put da izlazi izvan ingerencija šefa stručnog štaba, odnosno krši klupski i Savezov Statut i Disciplinski pravilnik, tako što javno komentariše učinak sudija. Iako dobro zna da treneri, igrači i funkcioneri ne smeju to da rade. Prejake su reči disciplinovanje i ućutkivanje u vašem pitanju, pre bih rekao da želimo na drugačiji način da ga podsetimo na pravila ponašanja, jer svi pređašnji razgovori nisu urodili plodom. Mogu da mu budem otac po godinama, pa volim roditeljski da ga zagrlim i ukažem mu na neke stvari, on obeća da neće više, kao na poslednjim zimskim pripremama, a onda mu se desi onakav istup u medijima… Ne bih se naljutio ni da ga tri vrsna i nezavisna pravnika iz naše komisije, posle obavljenog razgovora sa njim, ostave bez sankcija to jest samo opomenu, nije poenta u kažnjavanju, ali nadam se da ćemo stati na put davanju izjava bez konsultacija sa odgovornima iz kluba. Najzad, zna se kako smo prošli kada smo posle prvog kola ovog prvenstva zamolili FSS za izuzeće jednog od sudija – kaže za Danas prvi čovek trećeplasiranog superligaša i osvajača poslednjeg Kup takmičenja Dragoljub Samardžić.

Znači li to da uprava ne deli trenerovo mišljenje o suđenju na štetu Vojvodine u te tri „sporne“ utakmice?

– Globalno smo zadovoljni suđenjem, nemamo utisak da nas je bilo koji arbitar namerno oštetio. Da je bilo grešaka na našu štetu, jeste, ali koji to živ čovek ne kiksira, samo u njima nismo prepoznali nikakve specijalne i loše namere sudijske organizacije prema Vojvodini.

Kakve kazne bi klub mogao da izrekne Lalatoviću?

– Interni pravilnik predviđa raspon kazni od opomene do finansijskog kažnjavanja. Nije nam ideja da prečicom dođemo do prekida saradnje, ako je to neko pomislio. Ovo je isključivo stvar poštovanja klupske discipline. Svi je se moramo držati.

U slučaju finansijskih sankcija, da li ćete imati od čega da odbijete novac, kada se ekipa i struka žale na neplaćanje obećanog?

– Bez obzira na teške posledice ove pandemije, Vojvodina svojim fudbalerima, trenerima i zaposlenima duguje manje nego mnogi naši i klubovi u inostranstvu. Konkretno, poslednja je isplaćena decembarska plata i sada gledamo da što pre je to moguće smanjimo zaostatak. Novoj upravi je bilo potrebno vreme da vrati likvidnost i krene sa namirivanjem ugovorom preuzetih obaveza. Mislim i na premije po osnovu plasmana u prošlom šampionatu i osvajanje Kupa. Tražili smo strpljenje od druge strane, hvala im što nisu iskoristili pravo da raskinu saradnju po osnovu tri neisplaćene plate.

Mogu li poslednji događaji da ugroze status sadašnjeg trenera u budućnosti?

– Ponoviću, ova uprava je zadovoljna rezultatima postignutim sa Lalatovićem, kažem sa njim, jer niko ih ne može sam napraviti. Lala je odličan trener, ali imao je i adekvatne igrače i prateći klupski servis u poslu. Slobodu u svom domenu takođe, jer mu niko nije ulazio na njegov teren. I tako će biti do 31. maja, kada mu ističe ugovor – zaključuje naš sagovornik, čiji mandat traje od prošlog decembra.

Superliga – 24. kolo

Rezultati i tabela

Inđija – Partizan 0:6

Vojvodina – Napredak    1:0

Novi Pazar – Mačva         4:0

Bačka – Čukarički              1:2

Radnik – Javor   2:0

Radnički (N) – Spartak    0:1

Metalac – TSC    0:0

Rad – Mladost   0:1

Zlatibor – Voždovac         0:0

Crvena zvezda – Proleter              sinoć

Tabela: C. zvezda (-2) 62, Partizan 59, Vojvodina 50, Čukarički 48, Spartak 40, TSC 38, Proleter (-1) 36, Radnik 35, Radnički (N) 34, Metalac 33, Mladost 31, Voždovac 30, Javor 28, Novi Pazar 27, Rad 23, Napredak 22, Inđija 22, Zlatibor 18 (-1) Mačva 17, Bačka 14.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari