Nije služio vojsku, u Izraelu ga upoređuju sa Julijanom Nagelsmanom: Ko je Barak Bahar koji bi na klupi Zvezde mogao da smeni Miloša Milojevića? 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Izraelski mediji tvrde da je Crvena zvezda postigla načelan dogovor sa Barakom Baharom, šefom struke Makabija iz Haife.

Formalnost deli Crvenu zvezdu od šeste uzastopne šampionske titule, samim tim i direktnog plasmana u grupnu fazu Lige šampiona.

Ta činjenica deluje vrlo primamljivo, ne smao za buduća igračka pojačanja, već i za trenere koji bi želeli da se okušaju u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju.

Iako Zvezda ima trenera u liku perspektivnog Miloša Milojevića, u Ljutice Bogdana žele da iskoriste trenutak i pozicije osiguraju proverenim trenerskim imenom.

U letošnjim kvalifikacijama za Ligu šampiona, Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela mogli su da se uvere u taktičko-tehničku pismenost Baraka Bahara, kojeg smatraju najperspektivnijim izraelskim stručnjakom.

Četredeset trogodišnji fudbalski trener najzaslužniji je za preporod Makabija iz Haife.

U nizu je od pet domaćih titula u poslednjih šest godina.

Prvu je osvojio kao šef struke Hapoel Ber Ševe, a ostale četiri na klupi Makabija iz Haife.

Tokom poslednjih kvalifikacija za elitno takmičenje, Makabi je eliminisao Zvezdu demonstrirajući daleko brži, jednostavniji i ofanzivno konkretniji fudbal.

Kasnijom analizom utvrđeno je da su zeleni izbacili Zvezdu sa igračima koji su na tržištu vredeli i bili duplo manje plaćeni u odnosu na Aleksandra Kataija i saigrače.

I ta činjenica dodatni je razlog zbog koga su se u Zvezdi „ustremili“ na stručnjaka kojeg u Izraelu upoređuju sa Julijanom Nagelsmanom, sveže smenjenim trenerom minhenskog Bajerna.

Biografija Baraka Bahara veoma je živopisna, čak i bez fudbala kao njegove životne pasije.

Barak je neko ko preferira izuzetno ofanzivan fudbal; najčešće ekipu izvodi u formaciji 4-3-3.

U zavisnosti od snage rivala i njegove taktičke pismenosti, u stanju je da se lako prilagodi protivniku, povuče linije tima i šanse gradi kroz tranziciju i kontranapad.

Barak Bahar je javnost uspeo da pridobije predanim trenerskim radom, nakon što je napravio nesmotren potez u igračkim danima.

Naime, 2010. dobio je poziv da zaigra za reprezentaciju Izraela. Oduševljen, pohitao je ka trening kampu, međutim, kasnijim uvidom u njegovu biografiju, ustanovljeno je bilo da nije odslužio kompletan vojni rok, što je u Izraelu osnovni preduslov da bi jedan sportista mogao da nastupi za reprezentaciju.

Naime, tokom služenja vojnog roka, Bahar je odbio da se pridruži izraelskom oklopnom korpusu za vreme jedne akcije, zbog čega je 70 dana bio u vojnom zatvoru a potom je otpušten iz vojske.

Svestan da bez odsluženog vojnog roka, koji u Izraelu traje više od godinu dana, neće moći da vodi nijednu reprezentativnu selekciju, a kamoli „A“ tim, Barak je kasnije zatražio od države da mu omogući da kompletira staž u vojsci.

Bahar u Izraelu važi za fudbalskog fanatika i ofanzivno orijentisanog trenera. Zbog pristupa ali i vizije, upoređuju ga sa Julijanom Nagelsmanom.

Odlično je upućen u stanje na fudbalskom tržištu, pogotovo u relacije i igračke kvalitete na Kipru, u Grčkoj, Izraelu, Francuskoj, odnosno Slovačkoj i Češkoj.

Način na koji je oformio aktuelnu ekipu Makabija iz Haife možda je i najbolja ilustracija navedenog.

Frantzdi Pjero, korpulentni centarfor koji je odbrani Crvene zvezde zadavao mnogo problema, angažovan je prošlog leta iz Gengana, francuskog drugoligaša, i to za 1,6 miliona evra.

Danijel Sandgren, snažni Šveđanin na mestu desnog beka, doveden je besplatno iz solunskog Arisa.

Najbolja verzija sebe na mestu štopera, upravo pod nadzorom Bahara, bio je i naš Bogdan Planić, dok je, na identičan način kao i Sandgren, doveden i drugi bek Pjer Kornu.

Barak je na klupi Makabija, na početku sezone, uzeo meru i jednom Juventusu, dok je sličan uspeh napravio i dok je vodio Hapoel Ber Ševu, sa kojom je matirao Inter.

Tečno govori engleski jezik, rezume i francuski tako da, u tom smislu, ne bi imao prevelikih problema sa privikavanjem na novu sredinu.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari