Niko "ne zna" zašto je FK Provo promenio ime i preselio se u Čačak 1Foto: Wikipedia/ Vanilica

U srpskom fudbalu je bukvalno sve moguće, pa čak i to da se na adresi već postojećeg kluba registruje novi, praktično fantomski klub.

Fudbalski klub Provo iz okoline Šapca je iz potpuno nejasnih razloga promenio ime u Borac 1926 i registrovao se na adresi Borca iz Čačka.

Već je samo po sebi nejasno zašto bi klub koji od 1947. igra u naselju Provo kod Vladimiraca u okolini Šapca uopšte promenio ime u Borac 1926, a još je manje jasno zašto bi se preselio u grad udaljen 150 kilometara i registrovao na adresi već postojećeg kluba. List Danas juče nije uspeo da utvrdi ni ko zapravo predstavlja novoformirani Borac 1926, pošto oni koji bi zvanično trebalo ga da zastupaju odbijaju da preuzmu odgovornost.

Podsetimo, predsednik FK Provo Đorđe Terzić koji je kao ovlašćeno lice izvršio u Agenciji za privredne registre (APR) promenu imena i adrese kluba izjavio je ranije za naš list da on „nije predsednik novoformiranog Borca 1926“, da „ne zna ko će obavljati tu dužnost“, kao i da lično „nema više nikakve veze sa time“. Ništa jasniji odgovor nije nam dao ni sekretar FK Provo Petar Lukić.

– Kakve ja imam veze sa promenom imena FK Provo? Zašto mene to pitate? Boli mene uvo za to šta se tamo dešava i nemam veze sa time – rekao je Lukić.

Na naše insistiranje da je u Fudbalskom savezu regiona Zapadne Srbije upisan kao sekretar FK Provo, Lukić je odgovorio:

– Piše na tarabi svašta, ali to nema veze sa mnom. Ja sam samo pomogao tom klubu i nemam nikakve veze ni sa promenom imena ni sa tom adresom u Čačku što spominjete, niti želim da se dalje time bavim – zaključio je Lukić.

Đorđe Terzić je prema nezvaničnim saznanjima Danasa promenu imena i adrese FK Provo uradio bez sazivanja Skupštine tog kluba. Članovi Skupštine koji su želeli da ostanu anonimni izrazili su za naš list sumnju da je u pitanju novčana nadoknada po nalogu lokalnog odbora vladajuće Srpske napredne stranke. U Agenciji za privredne registre (APR) potvrdili su nam da je Terzić podneo svu neophodnu dokumentaciju, odnosno odluke nadležnih organa kluba o promeni imena i adrese.

Iz APR-a su naveli i to da su oni po zakonu dužni da uz odgovarajuću dokumentaciju izvrše preregistraciju, odnosno promenu imena i adrese, a da u slučaju da se ispostavi da je to urađeno mimo procedura svih organa tog kluba odgovornost snosi onaj ko je podneo zahtev. Podsetimo i to da su u Borcu iz Čačka ranije za naš list potvrdili da na njihovoj adresi, na kojoj je sada registrovan i Borac 1926, ne postoje kancelarije ni jednog drugog kluba.

Pravi cilj u vezi sa fudbalskim cirkusom, odnosno preimenovanjem FK Provo u FK Borac 1926, najverovatnije je taj da novi sportski subjekt zauzme mesto pravog Borca iz Čačka koji je zbog dugova pred gašenjem. Borac je proteklih godina izgubio čak 29 sudskih sporova zbog nepoštovanja ugovora prema igračima. Bivšim fudbalerima i trenerima klub trenutno duguje preko 30 miliona dinara, a državi na ime poreza oko 1,5 milion evra. Zbog toga mnogi strahuju da bi mogao da se dogodi scenario po kome bi Borac istupio iz Prve lige Srbije, ali bi kao pravni subjekt nastavio da postoji kako bi dobijao procente od prodaje bivših fudbalera, a istovremeno bi odbio da isplati sadašnje dugove. Slična mahinacija napravljena je sa FK Jagodina po kojoj je taj klub pre godinu dana istupio iz takmičenja i ostao dužan mnogim bivšim igračima.

FK Jagodina zvanično još uvek postoji i igra sedmu ligu, odnosno amatersku ligu grada Jagodine, zbog čega FSS praktično nema mehanizam da izrekne bilo kakvu kaznu premeštanja u niži rang zbog neisplaćenih dugova, dok na račun kluba i dalje mogu da dospeju pare od budućih transfera igrača koji su ponikli iz omladinske škole. Tako je na primer Predrag Rajković ovog leta prešao iz Makabija u Rems, što je transfer od kojeg bi prema propisima FIFA pet odsto novca trebalo da pripadne njegovim bivšim klubovima Crvenoj zvezdi i Jagodini.

Borac Čačak pred istupanjem iz Prve lige Srbije

Niko iz uprave Borca iz Čačka juče nije odgovarao na pozive Danasa, a klub će prema nezvaničnim informacijama narednih dana podneti zahtev za istupanje iz Prve lige Srbije. NJihovo mesto najverovatnije će zauzeti Novi Pazar.

Rezultati stigli uz SNS

FK Provo je od dolaska Srpske napredne stranke na vlast počeo da krupnim koracima grabi ka višim rangovima takmičenja. Tako je od 2013. do 2017. godine napravio najveći uspeh u istoriji, ekspresno preskočivši tri ranga takmičenja: od Mačvanske okružne lige, preko Zone Drina, do Srpske lige Zapad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari