Nisam pratio da li klub plaća porez 1Foto: V. Živanović

Borac Čačak je pre samo jedne decenije igrao evropski meč protiv Ajaksa, a danas praktično više ne postoji osim u zvaničnim papirima.

Bivši glavni finansijer „zebri“ Milenko Kostić odbacio je juče tvrdnje da je krivac za dug kluba koji je zbog neplaćenog poreza u periodu od 2008. do 2012. godine konstantno rastao i sada sa pratećim kamatama dostigao cifru od blizu 230 miliona dinara.

Borac je pre mesec i po dana zbog duga istupio iz Prve lige Srbije, a takmičenje nije počeo ni u jednom nižem rangu, zbog čega su svi igrači stekli pravo da raskinu ugovor bez ikakvih obaveza, što su mnogi već učinili.

– Kada sam 1998. godine potpisao ugovor na 15 godina sponzorstva došao je period u kojem je Borac postigao najveće uspehe, igrao Evropu, igrao finale Kupa Srbije protiv Crvene zvezde… Po isteku ugovora 2013. godine nudio sam upravi na čelu sa Vojom Ilićem da nastavim da finansiram klub sa milion dinara mesečno, ali su oni i lokalna samouprava imali druge planove. Kasnije mi se klub 2015. godine ponovo obratio kada je napravljen ugovor na tri godine. Tada sam se obavezao da ću davati milion mesečno, a istog momenta sam uplatio još tri ili šest miliona samo da bi račun mogao da bude odblokiran – rekao je Kostić.

Sumnje oko toga da kompanija „Auto Čačak“ nije ispunjavala svoje obaveze pre 2013. godine, kada je nastao najveći deo duga, nedavno je izneo bivši fudbaler Borca i predsednik Sindikata fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica. Mnogo pre njega dugom Borca su se bavili i nadležni organi. Ministarstvo finansija i privrede je još 2013. godine zatražilo kontrolu, a potom je kasnije i Poreska uprava ustanovila da klub za period od 2008. do 2013. godina duguje za porez oko 38 miliona dinara, plus kamate od oko 31 milion.

Privremeni organ uprave Borca, na čelu sa LJubodragom Petkovićem, a u kojem je bio i sadašnji predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović, zaključio je 2015. godine da „Auto Čačak“ kao sponzor nije u periodu od 1998. do 2013. ispoštovao ugovor po kome je bio u obavezi da ostavi pozitivan saldo na računu, te da je „nedvosmisleno utvrđeno da neplaćene obaveze sponzora-donatora na dan isteka ugovora (30. 06. 2013) ukupno iznose preko 154 miliona dinara, od čega je 104 miliona na neplaćeni porez“.

– Ja se ni u svojoj firmi ne bavim računovodstvom, pa tako nisam pratio ni da li neko u Borcu plaća porez. Moje poreske obaveze, kao i mojih firmi su uredno izmirene, a zna se ko, od policije do tužilaštva treba da utvrdi ko je bio odgovoran – rekao je Kostić.

Uprkos svemu što se desilo u klubu u petogodišnjem periodu u kome je nastao najveći dug, ostalo je nejasno zašto je Kostić 2015. godine napravio novi trogodišnji sponzorski ugovor sa Borcem. U tom novom ugovoru postoji i stavka (Član 6.) po kojoj potpisivanjem prestaju da važe sve obaveze i prava iz Sporazuma potpisanog 1998. godine, a koji ustvari u tom momentu već dve godine (od 2013.) nije na snazi.

Po Čačku se nezvanično priča da je cilj novog ugovora bio da se vlasnik „Auto Čačka“ oslobodi odgovornosti za prethodni dug, ali i kako bi se napravio reprogram duga prema Turističko ugostiteljskom preduzeću „Morava“ koje je takođe u vlasništvu Kostića, a čije su usluge hotela i restorana igrači Borca koristili.

Po ovome je navodno ispadalo da je novac koji je „Auto Čačak“ uplaćivao Borcu ustvari bio vraćan Kostiću kroz dug prema „Moravi“, mada se nadležni organi ovim tvrdnjama nisu bavili. Treba napomenuti i da je 2015. godine čak i tadašnji predsednik Borca Zoran Bašanović izjavio da je „račun kluba u blokadi zbog 106 miliona poreskog duga pošto Auto Čačak kao sponzor nije uplatio ni dinar“.

– Klub je u momentu mog odlaska 2013. imao 34 igrača koji su vredeli preko 500.000 evra. Lično ću da platim svaku reviziju koja pokaže da nešto dugujem. Ništa nismo oprostili ni Zvezdi ni Partizanu, naplatili smo sve pare i račun nije bio blokiran. Svi napadi na mene verovatno su usmereni zbog toga što imam dobar odnos sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, pa time što će naškoditi meni žele da i njemu naškode pred izbore. Sve je to verovatno zbog politike i izbora koji se bliže. Bašanović mi se izvinio zbog te svoje izjave i ja sam to prihvatio kao ljudsku grešku, jer svi ponekad pogrešimo. Međutim, Mirku Poledici ne mogu da oprostim neosnovane klevete koje iznosi na moj račun. Zašto i kako je nastao dug Borca pitajte Voju Ilića i ljude koji su vodili klub kada je račun blokiran – zaključio je Kostić.

Tužba protiv Poledice

Milenko Kostić je najavio da će tužiti Mirka Poledicu zbog, kako kaže, iznetih laži na njegov račun.

– U pitanju je čovek koji nijednu majicu nije kupio klubu koji mu je sve dao, a optužuje mene koji sam dao milione i milione. Svi znaju da sam ga lično odveo u Vojvodinu, a nikada mi ni piće nije platio. Meni ne treba da me talibani gaze i zato ću sutra podneti tužbu protiv njega. Posle svega ovoga nikada više ni dinar u sport neću dati. Čačak više ne zaslužuje nijedan moj dinar. Meni pare koje sam dao Borcu ne trebaju nazad, ali mi ne trebaju ni optužbe. Ponavljam, platiću svaku reviziju koja pokaže da sam dužan, a voleo bih da policija i tužilaštvo otkriju ko su krivci za dug kluba – rekao je Kostić.

Igrači u Moldaviju putovali autobusom 42 sata

Igrači Borca su u leto 2008. godine u okviru kvalifikacija za tadašnji Kup UEFA putovali na gostovanje u Kišinjev (Moldavija) autobusom 42 sata, odnosno skoro dva puna dana. Pojedini fudbaleri tada su čak odbili da putuju na tako dalek put autobusom pošto klub nije želeo da im plati let avionom.

– Na taj način smo uštedeli 42.000 evra koliko bi koštao čarter let. Ovako je put autobusom koštao manje od 2.000 evra. Mi smo se ponašali domaćinski kada su finansije u pitanju, što je još jedan dokaz da nismo odgovorni za dug. Račun kluba do 2013. godine nije bio u blokadi – rekao je bivši direktor kluba Miki Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari