Nju Ingland Petriotsi osvojili treću NFL titulu u poslednjih pet sezona 1Foto: BETA AP Photo Patrick Semansky

Istorija je ispisana na 53. Superboulu, iako će se ovogodišnja utakmica najmanje pamtiti po dobroj igri, pošto je u pitanju najneefikasnije finale NFL-a još od osnivanja lige.

Nju Ingland Petriotsi opravdali su ulogu favorita i savladali Los Anđeles Remse (13:3), mada su do pobede došli teže nego što se očekivalo.

Statistika ne pamti da je u finalu NFL-a viđen samo jedan tačdaun. Neizvestan meč rešen je tek u poslednjoj četvrtini, kada je konačno zablistao legendarni kvoterbek Petriotsa Tom Brejdi (41), koji je postao najstariji osvajač Superboula. Uprkos malom broju postignutih poena, finale je bilo dostojno svog imena po neizvesnosti koja je viđena. Oba tima su igru bazirala na besprekornim odbranama, a na kraju je utisak da je presudilo iskustvo tima koji je šesti put uzeo titulu u poslednjih 17 godina. Petriotsima je ovo inače treća titula u poslednjih pet godina. Tomu Brejdiju i treneru Patriostsa Bilu Beličiku ovo je bilo čak deveto finale u kome učestvuju.

– Moramo da pustimo utiske da prenoće. Još uvek nismo svesni šta smo uradili. Igrali smo protiv sjajnog tima koji se odlično brani. Ovo mi je sigurno bilo najteže finale u karijeri – rekao je Brejdi posle meča.

Kvoterbek Petriotsa pokušao je da objasni uzrok slabe igre njegove ekipe.

– Želeli smo da postignemo mnogo više. Videli ste da smo hteli da ih napadnemo od starta. Možda je upravo problem u tome što smo sve vreme držali papučicu gasa stisnutu do kraja, ne razmišljajući da to možda i nije najpametniji potez. Na kraju smo do pobede došli kada smo odigrali najpametniju akciju – dodao je Brejdi.

Trener Bil Beličik (66) postao je najstariji strateg koji je osvojio NFL ligu.

– Hvala Petriotsima koji su mi ovo omogućili. Postoji mnogo sjajnih trenera koji nikada ne uspeju da osvoje Superboul iz raznih razloga, od loše organizacije u klubu, do nedostatka sreće. Ovo mi nije prvi trofej, ali ću ga svakako najviše pamtiti. Momci su zaslužili da se raduju. Bio je ovo težak i napet meč, bez mnogo lepih poteza. Igralo se na rezultat sve vreme, ali tako je to u finalu – naglasio je Beličik.

Sa druge strane, trener Los Anđeles Remsa Sem Mekvoj (33) je najmlađi strateg u istoriji lige koji je stigao do finala.

– Ne možete biti srećni kada stignete do finala, pa izgubite. Nismo pružili standard koji smo morali. Znali smo da će nas naterati da se veći deo meča samo branimo, ali to ne znači da smo trebali da izgubimo. Nismo sačuvali pažnju u finišu i to smo skupo platili. Ovo je iskustvo iz koga moramo da naučimo, ukoliko ne želimo da se ponovi – zaključio je Mekvoj.

Prosečan nastup Maroon 5

Američki mediji tvrde da je grupa Maroon 5 samo delimično opravdala očekivanja mini koncertom na poluvremenu Superboula. Kalifornijski sastav izveo je osam numera, među kojima i najnoviji hit „Girls Like You“. Iako ovu pesmu izvode zajedno sa reperkom Kardi Bi, ona je odbila da nastupi zbog solidarnosti sa Kolinom Kapernikom, igračem koji je pre dve godine ostao bez ugovora sa klubom jer je u znak protesta protiv Donalda Trampa klečao tokom himne. Maroon 5 je prema tvrdnji magazina „Rolingston“ napravila „loš kompromis“ time što je izostavila iz numere stihove koji je Kardi Bi trebalo da otpeva, a što je čak u delu publike izazvalo negodovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari