Nostalgija u prazničnom spotu madridskog Atletika: Da li je to moguće u ovovremenom rivalstvu Zvezde i Partizana i zašto ne? (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Real i Atletiko su ljuti madridski rivali koji među sobom vode fudbalske bitke od 2. decembra 1906.

I jedni i drugi imaju armije navijača, koje pobeda u gradskom derbiju opija radošću, krepi im gordost, leči im rane..

Nebrojeno njihovih okršaja su vanvremeni, nezaboravni, bude i lepa i gorka sećanja…

Kroz oba tima su u višedecenijskom suparništvu prodefilovali istinski majstori fudbala.

Sličnost s istorijskim rivalstvom Crvene zvezde i Partizana je očigledna.

Atletiko je svojim navijačima poklonio praznični spot za Božić i Novu godinu, koji odiše nostalgijom i ponosno predočava da su upravo vrednosti do kojih drže „jorgandžije“ iznad svega.

Za lepotu i efektnost kratkog metra na zadivljujući način je u pomoć pozvan gradski rival i jedna od njegovih najvećih legendi.

Taksista se u gluvo doba noći zaustavlja ispred starca koji ne zna ni odakle se stvorio tu ni kuda je pošao. Ne zna ni gde živi, ali, srećom, iz džepa vadi cedulju s adresom.

Zatečeni, ali predusretljivi čovekoljubivi vozač ga stavlja na zadnje sedište da ga prebaci kući.

Starac ćuti, taksista kao svi taksisti sveta ulaže napor da zapodene bilo kakvu priču, ali ne vredi sve dok ne pita zbunjenog saputnika da li je gledao prošlu utakmicu.

Tu ovoga ozari sreća i kreće da priča o Realovoj pobedi i o bravurama Alfreda di Stefana, asa „kraljevskog kluba“ pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, koji je do pojave Portugalca Kristijana Ronalda između ostalog bio i najbolji strelac madridskog derbija sa 17 golova.

Shvatajući da je čovek zarobljen u lepim opojnim sećanjima, taksista s upadljivog mesta u automobilu uklanja obeležje Atletika i nastavlja da sluša s punom pažnjom.

Dovozi starca do kuće, gde mu u zagrljaj pada zabrinuta kći.

Taksista joj stavlja na znanje da nema govora o tome da naplati vožnju. Odlazi dalje svojim poslom, vraćajući zastavicu Atletika na svoje mesto.

 

Crvenoj zvezdi i Partizanu za primer, a njihovim navijačima za nauk da je najveća utakmica našeg sporta izgrađena na temeljima gospodstvenog međusobnog uvažavanja Rajka Mitića i Stjepana Bobeka, svojevrsnih večitih kapitena večitog derbija.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari