Notingem Forest ne štedi, u eliti posle 23 godine 1EPA-EFE/PETER POWELL

Slavni klub Notingem Forest se vratio u Premijer ligu nakon 23 godine pauze i već po povratku u elitu sve oduševio, budući da je samo u julu mesecu čak 12 igrača stiglo u klub čiji je vlasnik Evangelis Marinakis, grčki magnat, vlasnik i Olimpijakosa, ali i medijske grupe Mega Channels.

U maju 2017. godine, objavljeno je da je Marinakis završio transakciju kako bi postao većinski akcionar u klubu i najavio je velike investcije, a u poslednjih pet godina uložio je preko 110 miliona funti u tim koji je na kraju uspeo da izbori promociju. Upravo je njegovo preuzimanje kluba pomoglo nekadašnjem dvostrukom osvajaču Kupa evropskih šampiona da se vrati tamo gde mu je mesto.

Klub je pune dve decenije tavorio bez jasne ideje kako da uspe. Ređale su se uprave jedna za drugom, ali pomaka nije bilo. Vlasnik Notingema bio je Najdžel Dauti od 1999. do 2012. godine, a kad je video da je klub krenuo stranputicom prodao ga je kuvajtskoj porodici Al-Hasavi, ali su i oni posle pet godina odustali od ovoga projekta, prodavši većinski udeo u klubu Marinakisu.

Klub je poslednji put u Premijer ligi igrao u sezoni 1998/1999, a od tada je osam godina proveo u Diviziji 1 i petnaest u Čempionšipu. Od kada je došao na čelo kluba Marinakis na klupi ovog velikana u prethodnih pet sezona promenilo se nekoliko trenera, a Velšaninu Stivu Kuperu je pošlo za rukom da uvede tim u elitu i to nakon borbe u plej-ofu, pošto su regularni deo sezone završili na četvrtom mestu.

U finalu plej-ofa na čuvenom Vembliju pobedili su Hadersfild sa 1:0 “u najskupljoj utakmici u fudbalu”, budući da je Forest pobedom zaradio vrtoglavih 200 miliona evra, koliko iznosi prihod od TV prava za prenose, a koji se dele na kraju naredne sezone.

Veliko slavlje je moglo da počne a čelnici kluba su već pravili planove za letnji prelazni rok i već sada se vidi da su bili na dobrom tragu kada se govori o konkurentnosti tima za narednu sezonu. Pre svega zbog dva pojačanja koja će, čini se, praviti razliku.

Prvi je Orel Mangala koji je stigao iz Štutgarta u transferu vrednom 15 miliona funti i od njega se očekuje da zagospodari sredinom terena Notingema. A drugi je povremeni reprezentativac Engleske i bivša vedeta Mančester junajteda Džesi Lingard koji stiže kao slobodan igrač i koji će biti zadužen za asistencije odnosno golove ekipe.

Odbrana je pojačana talentovanim bekom Nikom Vilijamsom, koji je stigao iz Liverpula, a za mesto čuvara mreže će se boriti Vejn Henesi i Din Henderson. Doduše, Din Henderson je došao na jednogodišnju pozajmicu iz Mančester junajteda, dok je Henesi došao kao slobodan igrač iz Barnlija koji je ispao iz Premijer lige.

Misija Foresta sada je da ostane što duže u Premijer ligi. njihov uspon počeo je nakon Drugog Svetskog rata i trajao je sve do kraja prošlog veka. Mnogi poznati fudbaleri igrali su za ovaj klub poput Petera Šiltona koji je potpisao rekordni ugovor za golmana; za 325 hiljada funti došao je iz Stouka i ostao u Forestu pet godina, te bio deo najvećih uspeha kluba u svojoj istoriji.

Mnogi su tada ostali u čudu zbog vrednosti transfera, ali je Piter Tejlor, asistent menadžera Brajana Kluka izjavio da Šilton pobeđuje u meču.

Iako je bio golman, Šilton je bio mnogo više od toga na terenu. Bio je lider i neko na koga su se svi ugledali iz kluba. Bio je reprezentativac Engleske i uzor saigračima. Takođe, činio je ubitačan tandem sa trenerom Kloukom i zajedno su doneli dvostruku evropsku krunu timu sa reke Trent. Klouk je bio menadžer Notingema 18 godina i postao je živa legenda kluba. I dan danas se u Notingemu nalaze njegove statue, kao i one na kojima je zajedno sa Piterom Tejlorom.

Dva KEŠ-a sa po 1:0

Dve titule u Kupu Evropskih šampiona zauvek su ostale ubeležene u istoriji ovog slavnog kluba. Te 1978/1979 u finalu su pobedili Malme 1:0 i su osvojili prvu titulu, dok su godinu dana kasnije savladali Hamburger identičnim rezultatom. Značajan trofej osvojili su u toj sezoni i kada su u finalu Evropskog Super Kupa pobedili slavnu Barselonu sa 2:1. Ti evropski trofeji nisu i jedini u klupskoj istoriji pošto su Engleski Liga Kup osvojili četiri puta, Engleski Super Kup jednom, a FA Kup dva puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari