Nova prilika za uigravanje 1Foto: STARSPORT

Kasno odloženi meč Evrokupa u Veneciji uslovio je da košarkaši Partizana praktično u Italiji saznaju da će se „neobavljenog posla“ vratiti u Beograd.

Dva dana u putu uzrokovali su nešto manji broj treninga od predviđenih, međutim za subotnje gostovanje Ciboni u 7. kolu ABA lige (17.00) to ne bi trebalo da bude preveliki nedostatak.

Jednostavno, Zagrepčani su ove sezone kvalitativno  među najslabijim ekipama na Jadranu i za izabranike Saša Filipovskog trebalo bi da budu samo rival poželjan za jačanje samopouzdanja.

Imao je dokazani stručnjak po preuzimanju ekipe od Vlada Šćepanovića dosta sreće, s obzirom na poželjan raspored na Jadranu.

Otkazana utakmica u Veneciji došla je slovenačkom treneru „pride“ da se na treninzima bolje upozna sa igračkim kvalitetima koje je zatekao i rezultatski, barem na startu mandata oročenom do kraja tekuće takmičarske godine, olakša aklimatizaciju pobedom protiv Zadra i potencijalnim trijumfom nad Cibonom.

Istovremeno, sastav Partizana uskoro bi trebalo da bude ojačan povratkom Vila Mozlija, koji se povredio na gostovanju Uniksu i od tada je na „prinudnom odmoru“.

Cibona je u decenijskoj finansijskoj krizi koja ne  jenjavala sa promenom brojnih upravljačkih struktura poslednjih godina (za ovu sezonu klub ima budžet oko pola miliona evra).

Dvostruki šampion Evrope opstanak na Jadranu i uopšte regionalno bivstvovanje zasniva na mladim i talentovanim igračima, koji su pak zbirno zaista nedorasli za seniorsku košarku na visokom abaligaškom nivou.

U takvoj strukturi  ima talentovanih i vrlo zanimljivih igrača poput sedamnaestogodišnjeg Roka Prkačina, sina bivšeg reprezentativca Hrvatske Nikole Prkačina.

Prkačin mlađi je sa kadetskom reprezentacijom Hrvatske u Novom Sadu osvojio zlato na Evropskom prvenstvu; letos je imenovan za kapitena ekipe, međutim, utisak je da njegov razvoj nije toliko rapidan, koliko se očekivalo.

Cibona je dovela i 21-godišnjeg Matea Drežnjaka, dostavivši Širokom unosniju ponudu od Cedevita Olimpije u vidu 200.000 evra.

Uz angažovanje Tonija Nakića, takođe tokom leta iz Šibenke, „vukovi“ su stvorili osnovu mladih igrača koji bi trebalo da se afirmišu i barem dve do tri godine ostanu u redovima hrvatskog velikana.

Od mlađih, u konkurenciji su i Lovro Gnjidić, odnosno Danko Branković.

Cibona je u prvih sedam kola ostvarila samo dve pobede; napravila je iznenađenje u Novom Mestu protiv Krke, a potom je u 5. kolu dobila Primorsku, najslabiji tim na Jadranu ove sezone.

U mečevima sa najkvalitetnijim protivnicima, bila je nedorastao rival Crvenoj zvezdi i Mornaru (zbirno, Cibona je na tim mečevima primila 213 poena).

Po milion evra za Zvezdu i Partizan

Pomoći će država malim sportovima, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pomenuo sumu od 8.000.000 evra, ali je dodao da će novu finansijsku injekciju dobiti i košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan. Oba kluba su u finansijskim problemima zbog korona virusa, što nema publike na tribinama te nema prihoda od ulaznica, koji su ozbiljna stavka u budžetima večitih rivala. Zbog toga će im stići pomoć države.

„Pomoći ćemo Zvezdu i Partizan velikom svotom novca. Videćemo da li će to biti po 500.000 ili 1.000.000 evra, ali će dobiti podjednako, da nas što bolje predstavljaju u Evropi“, rekao je Vučić.

Filipovski: Igraju brzu košarku

– Cibona ima dobrog, iskusnog trenera, koji veoma dobro radi svoj posao. U ekipi imaju mnogo mladih i perspektivnih igrača. Igraju vrlo brzu košarku, u napadu koriste mnogo ‘pik end rola’ sa velikom širinom. Poštujemo ih i spremamo se maksimalno za njih, sa velikim oprezom i koncentracijom – poručio je trener Filipovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari