Novac će pomiriti NBA i Kinu 1Foto: Beta/AP Photo/Craig Mitchelldyer

NBA liga, pojedinačni timovi, igrači, prodavci sportske opreme mogli bi da izgube milione nakon „nesuglasica“ koje su izbile između zvaničnika američke košarkaše lige i kineskih vlasti pošto je menadžer Hjuston Roketsa Deril Mori na Tviteru podržao proteste u Hong Kongu.

Iako se trenutno čini da se prašina slegla, te da su obe strane spustile loptu – igrači su rado prihvatili da se ne oglašavaju povodom političke situacije, a kineski mediji su obustavili oštru kampanju protiv Lige – o finansijskim posledicama nesrećnog tvita (Borba za slobodu, podrška Hongkongu) i dalje se govori.

Konsultant na Ekonomskom institutu Žarko Valjarević objašnjava za Danas da postoje najave da timovi računaju na manje budžete već od sledeće sezone.

– Postoje najave da bi salary cap (novac koji timovi opredeljuju za dovođenje igrača, plate) mogao biti umanjen za 15 odsto. Kinesko tržište je ogromno i novac može da se izgubi na različitim stranama. Najvećim delom od prava prenosa, što se meri milijardama dolara.

Prošle godine 800 miliona Kineza pratilo je NBA utakmice, dok je 300 miliona igralo košarku. Iz godine u godinu Kina je postajala sve veći rudnik zlata za NBA ligu.

Trenutno Kina donosi deset odsto prihoda NBA, a do 2030. godine brojka bi mogla stići do 20 procenata. Gardijan prenosi da je Liga beležila dvocifreni rast profita svake godine od 2008, dok je NBA Kina, jedina Ligina kompanija van Amerike, vredela četiri milijarde dolara. Najk, snabdevač sportske opreme Lige, prodao je robu u vrednosti od 6.21 milijarde dolara 2019. I igrači su profitirali od sponzorskih ugovora sa kineskim kompanijama koje se poslednjih godina utrkuju koju će NBA zvezdu povezati sa svojim proizvodima.

Popularnost NBA u najmnogoljudnijoj zemlji koja je građena od vremena Majkla DŽordana a potom eksplodirala kada je Jao Ming obukao dres Hjuston Roketsa ne može nestati preko noći, ali može splasnuti ako se konstantno ne podgreva.

– NBA je na različite načine prisutan u životu Kineza. Ne samo preko prenosa utakmica. Svake godine NBA igrači tokom leta idu na turneje po Kini promovišući sportske brendove. Ako bi takvi ugovori bili otkazani, i sportski brendovi bi pretrpeli značajne gubitke – kaže Valjarević.

S obzirom na to koliko se novca vrti, sportski novinar Aleksandar Ostojić očekuje da će „rat“ na liniji NBA – Kina biti kratkog daha.

– NBA nema računicu da zarati sa Kinom. Ako negde može da se proda milijardu patika to je onda na kineskom tržištu i nigde više. Novac će da ispegla celu stvar – kaže Ostojić.

Za sada izgleda da je novac ućutkao redom sve NBA zvezde koje se u prošlosti nisu suzdržavale da kažu svoje mišljenje o različitim političkim temama u zemlji i inostranstvu. Aleksandar Ostojić objašnjava da NBA liga ima stroga pravila o načinu komunikacije igrača i trenera sa medijima, i da može da zabrani sportistima da javno govore o određenoj temi.

Sagovornik Danasa ipak dodaje da je upustvo košarkašima da ne daju izjave o protestima u Hong Kongu presedan i da slične situacije ne može da se seti.

– To što su igrači bez ikakve pobune prihvatili zabranu da govore o jednoj temi ne treba da čudi. Pogledajte samo tokove novca i njihove sponzorske ugovore. Jednostavno su procenili da im se više isplati da ćute – dodaje Ostojić.

Menadžer Hjustona Deril Mori objavio je prošle nedelje sporan tvit a potom ga brzo obrisao usled burnih reakcija sa kineske strane. Komesar NBA lige Adam Silver pokušao je da umiri tenzije ali je i rekao da neće cenzurisati igrače ili timove u vezi s Kinom i drugim pitanjima, kao i da je „liga zainteresovana za mnogo više od novca i da sloboda izražavanja mora biti zaštićena“.

To se nije svidelo kineskim partnerima pa je nacionalna televizija CCTV saopštila da će prekinuti prenose predsezonskih mečeva NBA timova u Kini, kao i da će preispitati odnos s NBA. Slično je reagovao i striming servis Tencent sa kojim je NBA potpisao ugovor vredan 1,5 milijardi dolara. Prašina se ubrzo potom slegla, zahvaljujući igračima koji su odlučili da ne podgrevaju raspravu već da ćute o svim političkim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari