Novac i rejting - motivi za trijumf nad Liberecom 1Foto: Starsport

Meč poslednjeg kola L grupe Lige Evrope između Slovan Libereca i Crvene zvezde (21.00, RTS) nema takmičarski značaj. Srpski klub je još ranije obezbedio drugo mesto i plasman u nokaut fazu, pa će motivi za eventualni trijumf ležati u želji da se popravi finansijski konto, kao i evropski kojeficijent na UEFA listi crveno-belih.

Crveno-beli su od dosadašnjeg učešća u Ligi Evrope zaradili 1,9 miliona evra, plus pola miliona za osvajanje drugog mesta, a sa pobedom u Liberecu dodali bi još 570.000 evropskih novčanica, čime bi cela suma bila zaokružena na oko tri miliona.

Klubu koji je u višegodišnjoj finansijskoj oskudici, a javna je tajna da na „Mitiću“ već postoji višemesečno kašnjenje zarada, praktično je bitan svaki evro, te je sigurno da će uprava izvršiti pritisak na tim i trenera Dejana Stankovića da u meč uđu maksimalno ozbiljno.

Kada je novac u pitanju, igračima motiv treba da predstavlja i to što je uprava obećala da će svaki trijumf u Ligi Evrope pojedinačno nagraditi sa po 6.000 evra.

Osim novca, Zvezdi bi pobeda donela i poboljšanje UEFA kojeficijenta koji bi trebalo da za sledeću sezonu bude garant da će u kvalifikacijama biti nosilac sve do poslednje runde.

Dobra vest za trenera Stankovića je što su u Češku otputovali Milan Rodić (preležao koronu) i Mirko Ivanić (oporavio se od povrede), tako da će na raspolaganju praktično moći da ima najjači tim.

Na crveno-belima je da u Češkoj dokažu i da nisu slučajno u Beogradu trijumfovali sa ubedljivih 5:0. Defanzivac Nemanja Milunović nalazi se na listi deset najkorisnijih odbrambenih igrača Lige Evrope ove sezone, a ispred njega su samo dvojac Napolija Đovani di Lorenco i Kalidu Kulibali.

Mreža Milana Borjana nije se zatresla 490 minuta, još od meča Kupa Srbije sa Zlatiborom 10. novembra.

Kapiten Zvezde je trenutno po UEFA listi najbolji golman Lige Evrope, a iza njega su Dominik Livaković (Dinamo Zagreb) i Pau Lopez (Roma).

Navijačima Zvezde verovatno će bitniji od večerašnjeg meča biti žreb za šesnaestinu finala Lige Evrope, koji će se u utorak održati u Nionu.

Crveno-belima kao najjači rivali mogu doći Mančester junajted, Benfika, Napoli, Glazgov Rendžers, Real Sosijedad, Milan, Bajer Leverkuzen ili Totenhem. Zato i ne čudi što se Dejan Stanković uoči susreta sa Liberecom upravo više bavio željama za žreb nego samom utakmicom.

– Mančester junajted… Može kasnije Junajted? Sada da dođe nešto pristupačnije. Ne znam kako to da vam kažem, da ne budem pogrešno shvaćen… Da, ok, Mančester junajted, ali ne kao „ja se ne plašim Junajteda, mi to možemo da prođemo“. Ja sam realista, to bi bila fantastična utakmica, veliko iskustvo za sve nas, ali nek bude to kasnije. Želeo bih sada što lakšeg protivnika, gde možemo da se takmičimo – zaključio je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari