Novak Đoković i Filip Krajinović igraju za Top osam teniskog Australijan opena 1Foto: EPA-EFE/JULIAN SMITH

Srbija ima čak dvojicu tenisera u osmini finala Otvorenog prvenstva Australije, a oni iste želje i različite šanse u mečevima na prelazu između petka i subote, odnosno prvog dana vikenda pre podne po srednjeevropskom vremenu.

Dok Novaka Đokovića svi vide kao neupitnog pobednika duela sa Kanađaninom Denisom Šapovalovim, dotle je daleko više onih što daju veću šansu Hrvatu Borni Ćoriću nego Filipu Krajinoviću.

Jedno je sigurno, Đoković otvara „srpski dan“ u Melburnu, jer su ga organizatori prvi put od početka startnog grend slema u sezoni stavili u dnevni raspored po lokalnoj satnici (14.30), što znači da će, u slučaju da se ne oduže dva ženska singla pre toga, svoje evropske navijačke u zoru dići na noge.

– Jedva čekam naš meč. Ispunio mi se san da igram sa Đokovićem na jednom grend slem turniru – bez uvijanja je priznao 19-godišnji momak rođen u Izraelu, tek od 2017. godine profesionalni teniser, bez ijedne titule na velikoj sceni i sa svega nepunih 2,5 miliona dolara zarade od udaranja loptice.

Dvanaest leta stariji šestostruki osvajač AO ima još 66 trofeja s turnira različitih kategorija, a kako se u poteru za sedmim slavljeničkim čekom na Ozi openu dao kao zvanično prvi reket sveta može već sebi da dopusti razmišljanje o sledećem rivalu na centralnom terenu „Rod Lejver“ arene. Ili, čak, o šansama za ponovno osvajanje prestižne „Luresus“ nagrade, za najboljeg sportistu sveta u 2018.

Pored Novaka u konkurenciji su fudbaleri Kilijan Mbape i Luka Modrić, košarkaš Lebron Džejms, automobilista Luis Hamilton i atletičar Eliud Kipčoge. Ukoliko dobije najviše glasova to bi mu bilo četvrto takvo priznanje, međutim Đoković je fokusiran sa premijerno odmeravanja snaga sa perspektivnim kolegom.

– Poštujem ga, posebno njegov profesionalizam. Tako je mlad, a već je psihički je sazreo – pohvalio je srpski velikan svog trećeg rivala ovog januara u Melburnu, inače jednog od čak 10 učenika trećeg kola mlađih od 23. godine.

Filip Krajinović je stariji (26), ali je autsajder u svom meču. Ne samo što mu je ulazak u osminu finala najveći grend slem domet u karijeri nego ide na četiri godine mlađeg, ali višestruko bolje rangiranog Ćorića (12), pa bi eventualna eliminacija rođenog Zagrepčanina bila prilično iznenađenje. Što, naravno, ne oduzima pravo srpskom teniseru da zapne iz petnih žila i, makar i u pet setova, pokaže da je povreda prošlost a povratak u Top 30 na ATP listi realna budućnost.

Stara dobra Šarapova

Što zbog povreda što zbog doping skandala, Ruskinja Marija Šarapova već dugo nije u vrhu ženskog tenisa, ali je igrom i pobedom u meču sa prošlogodišnjom šampionkom Dankinjom Karolinom Voznijacki – 2:1 (6:4, 4:6, 6:3) podsetila na najbolje dane svoje velike karijere. Sledeća rivalka biće joj devet godina mlađa australijska teniserka Ešli Barti.

Federer i Nadal rutinski

Drugi i treći nosilac turnira, Rafael Nadal i Rodžer Federer rutinski su prošli u osminu finala. Španac je bio bolji od golobradog Australijanca Aleks de Minaura – 3:0 (6:1, 6:2, 6:4) i ide na Čeha Tomaša Berdiha, dok je Švajcarac preko slabašnog Amerikanca Herija Frica – 3:0 (6:2, 7:5, 6:2) otišao u dvoboj sa supertalentovanim Grkom Stefansom Cicipasom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari