Đoković posle pet setova i isto toliko sati drame, predao Alkarazu krunu na Vimbldonu 1foto: EPA

Meč istorijskih razemra odigrali su Novak Đoković i Karlos Alkaraz. Posle pet setova i isto toliko sati sjajnog tenisa, sedmostruki osvajač najvećeg teniskog turnira na svetu predao je krunu španskom tinejdžeru – 3:2 (1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4).

Imao je Đoković svojih prilika. Meč je mogao da bude i drugačije izrežiran, ali se na kraju ispostavilo da u krucijalnim momentima petog seta Novak nije bio na vrhunskom nivou.

Brejk koji je doživeo u trećem gemu petog seta nije uspeo da nadoknadi, iako je u par situacija bio u prilici da možda i ozbiljnije zapreti Alkarazu.

Nažalost, posle 2016. i poraza od Tomaša Berdiha, Đoković je izgubio meč na Vimbldonu značaja osme krune na najvećem turniru na svetu.

Sa samo 20 godina, španski tinejdžer je došao do drugog grend slema u karijeri, pokazavši time teniskoj javnosti da je već sada spreman za najveće podvige.Ostao je Novak bez 24. titule na grend slemovima, izgubio je 12. finale na najveća četiri turnira na svetu.

Silovito je Đoković započeo meč. Odlučio se za snažne servise, što baš i nije preferirao tokom većeg dela turnira. Ipak, svaki put kada bi imao drugi servis, Alkaraz je odlično riternirao što je i dovelo do njegove brejk lopte. Ipak, smiren i koncentrisan, Novak je sa dva vezana servisa odbio uvodni napad mladog rivala.

Odmah potom, pokazao je na delu koliko je zahtevno nositi se sa velikim pritiskom u finalu Vimbldona. Kao dlanom o dlan, došao je Srbin do tri brejk lopte i uprkos tome što je Alkaraz servisima prve dve sačuvao, treću nije uspeo.

Nije se mnogo zbog toga uspaničio. Jasno je bilo i Novaku da je naredni gem najvažniji kako bi potvrdio brejk. Karlos je imao 15:30 ali je Đoković sigurnim udarcima sa osnovne linije osvajao poene zaključno sa najlepšim u uvodnom delu meča. Alkaraz je pokušao da ga lobuje udarcem kroz noge iza leđa, loptica je koketirala sa vetrom i na kraju završila tik iza osnovne linije.

Ubedljivih 3:0 samo je još više motivisalo Noleta. Vešto je koristio prosečne servise protivnika i kao i kod prvog brejka odličnim riternima došao je do vezanih prilika da opet oduzme servis rivalu. Stegnut i pod pristiskom, Alkaraz je napravio ključnu grešku posle koje je Đoković imao trasiran put ka osvajanju uvodnog seta.

Nakon što je Alkaraz probio led za 5:1, Srbin je sa nulom osovjio naredni gem težine stizanja prednosti u setovima (6:1).

Alkaraz je puno grešio iz forhenda. Samo u prvom setu napravio je čak 15 loših poteza iz tog udarca. Ipak, početak drugog seta za njega je bio bolji. Nakon sigurnih udaraca u prvom gemu, u drugom je prvi put na meču materijalizovao nešto lošije izdanje srpskog asa.

Novaku je vetar mnogo smetao prilikom servisa. Samo je jednom uspeo da ubaci prvi servis, a gem je imao čak osam poena. U takvoj konstelaciji, uz činjenicu da je u dva navrata vrh mreže pomogao Karlosu, Španac je došao do brejk prilika. Iako je Đoković mogao da se iskobelja iz teške situacije, njegov forhend u aut označio je i vođstvo Alkaraza od 2:0.

Nije ni trepnuo Đoković zbog toga što je tek četvrti put na turniru izgubio svoj servis. Fokusiran, odlično je riternirao. Kod 30:30 pomogla mu je puno i mreža, ali je zato u narendim poenima delovao impozantno sa osnovne linije. Odlično se kretao, vraćao sve udarce rivala što je dovelo do toga da kod dva ključna poena Alkaraz oba puta iz forhenda lopticu pošalje u aut.

Srbin je momentalno vratio brejk, a potom je pobednički izašao iz veoma napete situacije. Ponovo je Alkaraz imao brejk loptu. Novak je opet imao problema sa servisom, a Španac je na njegov drugi po pravilu duboko riternirao. Na brejk lopti Karlosa odigran je ključan poen. Razmenjeno je čak 29 udaraca sa osnovne linije, par puta je loptica koketirala sa osnovnom linijom, ali je na kraju Đoković uzeo, ispostaviće se, ključan poen za potvrdu brejka (2:2).

Uvodnih šest gemova drugog seta trajalo je osam minuta duže nego kompletan prvi set. Novak je naspram sebe imao sve boljeg rivala. Došao je do 3:3 iako je gubio sa 0:30. Vezao je tri poena nakon odličnih servisa u kombinaciji sa vrsnim forhendom.

Sve sigurnije je delovao Alkaraz. Bolje se snalazio na terenu, pronalazio adekvatan tajming prilikom udaraca zbog čega je na 4:3 u drugom setu odigrao najbolji gem od starta meča.

Na samo 45 odsto ubačenog prvog servisa Đoković je bio na 4:4 u drugom setu, što je delovalo fenomenalno. S tim u vezi, Novak je pitao svoje trenere šta da radi na drugi servis, odnosno zašto ne može da ubaci prvi onako kako je zacrtao.

Suočio se i sa situacijom da prvi put servira za opstanak u setu. Alkaraz je manirski poveo sa 5:4 u gemovima, delujući veoma sigurno prilikom udaraca sa osnovne linije, dok ga je servis sve bolje slušao.

Neverovatno težak gem odigrao je Đoković za 5:5. Grešio je iz bekhenda, pa forhenda, imao je i sreće prilikom lošeg pasing šota Alkaraza za potencijalnih 0:30 ali je najbolji poen odigrao za izjednačenje u gemovima. Fenomenalno se kretao, pročitao je i šta će Alkaraz odigrati na skraćenu loptu. Na vreme je izašao na mrežu a zatim slajsom tako poslao lopticu da je ona pobegla od španskog tenisera.

Posle sigurnih servis gemova, drugi set je otišao u taj-brejk u kojem je Novak tokom turnira delovao sigurno.

Prvi je došao do set lopte ali je na 6:5 poklonio dva poena nakon grešaka iz bekhenda. Odmah potom, Alkaraz je sjajno riternirao i dubokim bekhendom iznenadio je Đokovića poravnavši na 1:1 u setovima – 6:8.

Tamo gde je stao, Karlos je nastavio u trećem setu. Odmah je napravio brejk iskoristivši probleme koje je Đoković imao na bekhendu. U dva navrata je pogrešio u tom teniskom elementu, što je Španac materijalizovao.

Delovalo je da se srpski as nalazi u najtežem trenutku od početka meča. Alkaraz je poveo sa 2:0 a Novak nije uspevao da vrati momentum. I u trećem gemu je bilo komplikacija. Rival je vodio 15:30 ali je u narednom poenu Đoković briljantno odreagovao na mreži, uspevši da amortizuje snažan forhend protivnika. Potom je sa dva servis vinera osvojio prvi gem u trećem setu.

Odmah zatim došao je do dve brejk lopte na 15:40 ali kada je trebalo da finišira, Đoković je prvo pogrešio iz forhenda, a zatim je Alkaraz odličnim servisima sačuvao brejk prednosti.

Neverovatan gem odigrali su dvojica najboljih tenisera današnjice. Više od 25 minuta trajalo je njihovo nadmudrivanje. Čak trinaest puta sudija Marfi vikao je đus, a Đoković nije uspeo da materijalizuje osam gem lopti. Nažalost, Španac je pretvorio sedmu brejk šansu u ogromnih 4:1 u trećem setu.

Jednostavno, Đokovića je dosta mučio forhend sa osnovne linije. Imao je i prutužbe na način na koji je sudija Marfi pokazivao na prekoračenje vremena dozvoljenog za servis i posle dva izgubljena servis gema bio je u gotovo bezizlaznoj poziciji u trećem setu.

Potonuo je Novak i glatko izgubio naredna dva gema. Alkaraz je uzvratio istom merom, uspevši da napravi tri brejka, koliko ih je imao Đoković u prvom setu.

Samo u trećem, Novak je doživeo brejkova koliko ukupno od početka turnira pa sve do finala.

Delovao je umorno početkom četvrtog seta. Alkaraz je odmah došao do dve brejk prilike ali je Novak u tim momentima odlično servirao i još bolje igrao sa osnovne linije. Vezao je bekhend i forhend vinere i ostao u igri (1:1).

Na samo njemu znan način, tražio je kako da povrati svežinu dok je parirao Alkarazu u naredna dva gema, čekavši da rivalu oslabi prvi servis. U petom gemu Đoković je fantastično riternirao, što je posledično dovelo do brejk šansi.

Bekhend ga nije slušao, u dve situacije nije materijalizovao prilike ali je zato treću iskoristio iz forhend pasing šota. Loptu je poslao pod noge protivnika koji nije uspeo da je amortizuje iz poluvoleja.

Sa brejkom prednosti Novak je pristupio nastavku seta (3:2). Delovao je veoma sigurno na svoj servis. Pogađao je prvi kad god je bilo važno, posebno kada je trebalo da povede sa 5:3. Odigrao je perfektan osmi gem u kojem je izgledalo da polako vraća svežinu.

Na sve to, nadogradio je partiju još jednim brejkom za odlazak u peti, odlučujući set (6:3).

Nalik setovima koje je osvojio i u petom je Alkaraz imao brejk loptu na prvi servis gem Đokovića. U krucijalnim momentima, Đokovića je sačuvao vrstan servis. Vezao je dva servis vinera, a potom iz bekhend slajsa, koji je zakačio vrh mreže, došao do poena težine uvodnog vođstva.

Neverovatnu priliku je imao, ali je promašio volej kada je mogao da napravi brejk. Posle 17 razmena, izgradio je poen Novak ali je zicer ostao na njegovoj strani mreže posle čega je momak iz Mursije poravnao na 1:1.

I u trećem uzastopnom gremu petog seta višena je brejk lopta. nažalost, Alkaraz je iskoristio prvu šansu koja mu se ukazala. Đoković je praktično poklonio šansu rivalu, pošto je kod 30:30 jedan rutinski forhend poslao u mrežu.

Iznerviran, polomio je reket u izlivu negativnih emocija, zbog čega su usledili zvižduci sa tribina, uz opomenu od strane sudije Marfija.

U nastavku seta nije bilo veće drame. Možda je Novak u šestom mogao da zakomplikuje razvoj situacije ali je na 30:30 odigrao par loših poteza, tačnije, Španac je odlično servirao.

Do kraja meča, Nole nije imao većih prilika da dođe do brejk lopti. Alkaraz je bio siguran i manirski je došao do druge grend slem titule, posle trofeja na US openu prošle godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari