Novak Đoković i Karlos Alkaraz za prvo mesto na kraju godine igraće u Torinu: Šta su Srbin i Španac uradili ove sezone i ko je bio bolji? 1foto EPA-EFE/JUSTIN LANE

Španski teniser Karlos Alkaraz, drugi nosilac na mastersu u Parizu, izgubio je od Rusa Romana Safijuina sa 6:3, 6:4 u meču drugog kola ovog turnira.

Porazom od trenutno 45. igrača na ATP listi, koji se u glavni žreb probio kroz kvalifikacije, Španac je izgubio šansu da posle ovog turnira pretekne Novaka Đokovića na prvom mestu na ATP listi, jer je prošle godine stigao do četvrtfinala takmičenja u glavnom gradu Francuske.

Na taj način nije uspeo da odbrani ni 180 bodova od prošle godine pa će konto koji je uoči turnira iznosio 8.625 bodova biti umanjen i to za tačno 90 poena.

To znači da će Đoković još nekoliko nedelja ostati na prvom mestu ATP liste, tačnije sigurno je da će u dogledno vreme započeti 399. nedelju kao najbolji teniser na planeti.

On na ATP listi ima 11.045 bodova i u Parizu brani 600 poena.

Ukoliko Đoković uđe u finale, osvojiće još 125 bodova, a ako osvoji titulu dodatnih 400 poena.

Ipak, potrebno je istaći da srpski teniser nema lak put u Parizu, pošto mu nakon Ečeverije u drugom kolu slede susreti sa Šeltonom, Runeom i Sinerom u potencijalnom polufinalu.

Sve to ukazuje da će glavna bitka za svetskog broja jedan biti na Završnom mastersu u Torinu.

Bitka u Torinu je bitna jer će nakon nje neko od dvojice takmaca najverovatnije biti svetski broj jedan još tri meseca, tačnije 12 nedelja, sve do kraja januara i završetka Australijan opena.

Ako se zna da je već sada Đoković na pragu 400. nedelje na mestu broj jedan onda prostom računicom dolazimo do brojke od 410. nedelja kao svetski broj 1 što će biti za 100 nedelja više od drugopalsiranog na večnoj listi – Rodžera Federera, koji je ukupno 310 sedmica bio najbolji reket sveta.

To će onda biti više od dve godine razlike između dvojice igrača kao najboljih tenisera na svetu.

Karlos Alkaraz se povukao sa Otvorenog prvenstva Australije 2023. pošto je zadobio povredu tetive na desnoj nozi tokom treninga, tako da će on na Ozi openu moći samo da sakupi nove poene, dok će Đoković braniti 2.000 bodova nakon što je u januaru ove godine tamo podigao pehar, tako da je promena na vrhu rang liste najverovatnija od februara.

Kako još ne znamo šta će srpski as tačno uraditi u Parizu, teško je prognozirati koji bi mu rezultat bio dovoljan u Torinu kako bi sezonu završio onako kako želi, a budući da znamo da je Alkaraz prošle godine propustio Završni masters zbog rupture mišića trbušnog zida, ove jeseni će mladi Španac samo osvajati nove bodove na severu Italije.

Ipak, ako Đoković dogura daleko u Parizu računica kaže da bi mu za prvo mesto na kraju godine bilo sasvim dovoljno da izađe iz grupne faze završnog turnira.

Ukoliko bi to uspeo, osmi put u karijeri bi godinu završio kao svetski broj jedan.

Inače, ova sezona je bila veoma zanimljiva upravo zbog dvojice superstarova koji su konstanto terali jedan drugog da idu do krajnjih limita u borbi za prvo mesto na ATP listi.

Momak iz Mursije osvojio je svoju prvu titulu u ovoj godini na Otvorenom prvenstvu Argentine pobedivši Kamerona Norijau finalu 6-3, 7-5.

Ipak, Alkaraz je izgubio finale od istog protivnika već na narednom turniru, popularnom Rio Openu, u Rio de Žaneiru, rezultatom 2:1 u setovima.

Na mastersu u Indijan Velsu je podigao trofej pobedivši drugog nosioca Danila Medvedeva, dok je na masters u Majamiju stigao kao branilac titule, gde je u polufinalu izgubio od desetog nosioca Janika Sinera u tri seta.

Alkaraz se povukao sa mastersa u Monte Karlu zbog povrede, dok je u Barseloni uspešno odbranio titulu pobedivši Stefanosa Cicipasa u finalu.

On je isti podvig napravio i na mastersu u Madridu savladavši u finalu Jana-Lenarda Štrufa u tri seta.

Na Mastersu u Rimu je doživeo poraz već u trećem kolu od Fabijana Marozana, tada 135. reketa sveta.

Na Rolan Garosu ga je u polufinalu zaustavio Novak Đoković pobedom od 3:1 u setovima, dok je, mora se priznati, imao impresivnu sezonu na travi.

Osvojio je čuveni Kvins pobedivši Australijanca Aleksa de Minaura u finalu, a onda i Novaka Đokovića u finalu Vimbldona sa 3:2 u setovima, nakon što je gubio 2:0.

To je bila njegova prva titula na Vimbldonu, a tom pobedom je postao prvi igrač koji se kvalifikovao za Završni masters na kraju godine.

Na mastersu u Torontu je doživeo poraz u četvrtfinalu od Tomija Pola – 2:1 u setovima, a na Sinsinatiju je u finalu poražen od Novaka Đokovića 2:1 u setovima posle skoro četiri sata borbe na terenu.

Na poslednjem grend slemu sezone, čuvenom US Openu, zaustavljen je u polufinalu, a bolji od njega bio je Danil Medvedev – 3:1.

Nakon toga je doživeo poraz od Janika Sinera u polufinalu Pekinga – 2:0 u setovima. To je bio turnir iz Serije 500, a potom nije imao uspeha ni na mastersu u Šangaju gde je izgubio od Grigora Dimitrova u 4. kolu sa 2:1 u setovima.

Potom se povukao iz Bazela zbog povrede, a onda je zaustavljen u Parizu od Safijuina već u drugom kolu.

Đoković je sezonu započeo u Adelejdu gde je stigao do finala bez izgubljenog seta, a zatim je pobedio Sebastijana Kordu u finalu 6-7(8-10), 7-6(7-3), 6-4. Đokoviću je to bila 92. titula u karijeri, a prvi put je osvojio titulu u Adelejdu od 2007. godine.

Na Australijan openu je podigao prvu grend slem titulu u godini, pošto je savladao Stefanosa Cicipasa u finalu, 6-3, 7-6(7-4), 7-6(7-5).

To mu je bila deseta titula na Ozi openu i ukupno 22. grend slem u karijeri veliki, čime je izjednačio Nadalov rekord svih vremena.

Na ATP turniru u Dubaiju je izgubio u polufinalu od Danila Medvedeva, dok na Indijan Velsu i Majamiju nije nastupao zbog kovid protokola.

Sezonu je nastavio u Monte Karlu, gde je zaustavljen od Italijana Lorenca Muzetija u osmini finala 4-6, 7-5, 6-4.

Potom je nastupao na Srpska openu gde ga je u četvrtfinalu izbacio Dušan Lajović 4–6, 6–7(6–8).

Sa mastersa u Madridu je odustao zbog povrede lakta, dok je na mastersu u Rimu poražen u četvrtfinalu od Danca Holgera Runea 6–2, 4–6, 6–2. Bio je to Đokovićev prvi poraz u Rimu još od neuspeha u četvrtfinalu 2013. godine.

Đoković je potom u finalu pobedio Kaspera Ruda sa 7-6(7-1), 6-3, 7-5 i osvojio pehar na Rolan Garosu, što mu je bila rekordna 23. grend slem titula u karijeri.

Samim tim je postao najstariji šampion Otvorenog prvenstva Francuske sa 36 godina i 20 dana.

Na Vimbldonu je doživeo srceparajući poraz od Alkaraza nakon što je vodio 2:0 u setovima. Petočasovni maraton je pripao mladom Špancu iz Mursije, a pravu „osvetu“ mu je Srbin pripremio u finalu Sinsinatija sa 5-7, 7-6(9-7), 7-6(7-4).

To mu je bila treća titula na masters turniru u Sinsinatiju i ukupno 39. iz Masters 1000 serije, što je rekord u „belom sportu“.

Đoković je pobedio Danila Medvedeva u finalu US Opena sa 6-3, 7-6(7-5), 6-3 i tako osvojio svoju 24. grend slem titulu, pri čemu je postao najstariji šampion US opena u singlu u Open eri sa 36 godina i 111 dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari