Foto: STARSPORT

Istovremeno, za razliku od drugih sportova, tenis zahteva ne samo promenu vremenskih zona i klimatskih uslova, već i podloge i mesta gde se igraju mečevi, unutra ili napolju, što takođe doprinosi preopterećenju i povredama – kaže prof. dr Zdeslav Milinković, lekar srpskog Dejvis i Fed kup tima, odgovarajući na pitanje da li je poslednjih godina sve veći broj povreda među najboljim teniserima sveta.

*Da li je rešenje za preopterećenje igrača smanjenje broja turnira odnosno skraćivanje mečeva o čemu se sve češće govori?

-Vrhunski igrači su već istakli da je potrebno da se sezona promeni, kako bi dobili dovoljno vremena za oporavak. Dali su predloge i za Dejvis kup i za gren slemove. A da li će to zaživeti zavisi od zvaničnika i Međunarodne teniske federacije.

*Kakve povrede su najčešće u tenisu?

– U tenisu nema akutnih povreda već se pre radi o sukcesivnim povredama koje nastaju zbog prenaprezanja. Najčešće, povrede nastaju usled mikrotrauma koje se ponavljaju. Naše telo ima mehanizme da se brani od takvih trauma ali kada se one ponavljaju nastaje jedna vrsta zapaljenja i ako se telo ne odmori i ako nema lečenja dolazi do hroničnog oboljenja. Teniseri najčešće imaju povrede na rukama, pre svega laktovima, ali mogu da stradaju i ručni zglob i rame.

*Kako povreda utiče na igrača koji izlazi na teren iz meča u meč iako trpi bolove?

-Vrhunski igrači su izuzetno metalni spremni. Oni znaju da je povreda sastavni deo igre. U takvim situacijama najvažnije je da igrač sa svojim timom pametno proceni situaciju i odluči da li je vreme za pauzu i lečenje.

*Novak Đoković je kazao da već godinu i po dana ima problema sa laktom. Da li je bilo pametnije da je polovinom prošle godine napravio pauzu ili je to što je sačekao do sada ispravna odluka?

– Ne bih komentarisao Novakove odluke. On je veoma inteligentan i spreman sportista, koji ima izuzetnu elastičnost, fizičku spremnost i mentalnu snagu. Zahvaljujući svemu tome jedan je od retkih koji je toliko dugo trajao na vrhunskom nivou bez ozbiljnih povreda. Poznajući njegovu fizičku i mentalnu snagu verujem da će se vratiti među najbolje. Potrebno je samo vreme da se povreda koju ima zaleči na pravi način.

*Koliko se često povrede obnavljaju? Da li Novakova povreda može da se obnovi?

– Bavljenje sportom samo po sebi stvara rizik. Novakova povreda ne bi trebalo da se obnavlja kada se dovoljno fizički odmori. Međutim, poslednjih meseci u javnosti su počela nagađanja da li je stvarno povređen… Zaboravlja se da je Đoković igrao za Dejvis kup tim kada je imao tri teške povrede. Uprkos našim lekarskim savetima da ne igra bio je deo Dejvis kup tima i njegov odnos je prema nacionalnom timu zahteva izuzetno poštovanje.

*Pomenuli ste da se sve više mladih bavi tenisom. Šta biste im savetovali, kako da zaštite svoje telo i što duže traju?

– Mladi treba da se bave sportom s tim da profesionalni sport na duže staze nije koristan za zdravlje. Mladi profesionalci pre svega treba perfektno da savladaju tehniku, prilagode je građi i anatomskim osobinama, nikako ne rade opterećenje tegovima jer su njihove kosti u razvoju već da insistiraju na povećanju elastičnosti, i sve to uz pravi stručni nadzor.

“Rekreativci rizikuju povrede”

“Takmičarski tenis privlači veliku pažnju javnosti, medija, sponzora, najpoznatiji je i naomiljeniji rekreativni sport. Tako da je danas veliki broj ljudi uključen i u praćenje i u igranje tenisa. Postoji jedna ogromna populacija rekretaivaca koji se nedovoljno pripremljeni bave tenisom i izlažu se ozbiljnim povredama, na šta se ne obraća dovoljno pažnje”, ističe Zdeslav Milinković.