Novčana kazna za Serenu zbog ispada na US Openu 1Foto: EPA/MAST IRHAM

Serena Vilijams kažnjena je sa 17.000 dolara zbog ispada tokom finala US opena protiv Naomi Osake. Serena je juče izgubila u finalu sa 2-0 u setovima od mlade Japanke koja je osvojila svoju prvu Grend slem titulu u karijeri.

Tokom vrhunske karijere Serena je imala ispade; umela je da se naljuti na linijske sudije, skupljače loptica, da agresivno komunicira sa publikom, međutim tako besna, kao u finalu US opena sigurno nikada nije bila.

Amerikanka se ponela kako joj ne priliči, a po reakcijama stručnjaka iz celog sveta, njena ljutnja nije bila opravdana i sudija je u svakoj situaciji postupio po pravilima, odnosno onako kako je morao. Serena je u drugom setu komunicirala sa svojim trenerom, što je zabranjeno na US openu, opomenuta je od strane glavnog sudije i onda je nastao šou, koji je, međutim, prerastao u svojevrsni skandal, neviđen u finalima.

Serena je smatrala da je bez razloga opomenuta i da je Ramos pogrešio. Usledila je još jedna opomena. Vilijams je izgubila poen, a on je značio i brejk za Osaku, odnosno vođstvo 4:3 Serena je počela da besni, polomila je i reket… Vrhunac je bila njena svađa sa Karlosom Ramosom. Nazvala ga je i lopovom zbog uzetog poena. Po pravilima, sudija je Sereni oduzeo gem, pa je Japanka bez borbe povela 5:3, što je na kraju bila kapitalna prednost. Serena je iskreno izgrlila novu šampionku US opena, međutim sudiji nije želela da pruži ruku; umesto rukovanja kažiprstom mu je pretila, nazivajući ga lažovom i prevarantom. Ni organizatori meča nisu uspeli da je smire; Serena je dugo razgovarala i sa supervizorom, objašnjavajući da je sudija preterao i da jednostavno mora da prestane sa šikaniranjem.

– Ukrao si mi poen! Ti si lopov i lažov! Ti meni duguješ izvinjenje, nikada nisam lagala u životu. Imam ćerku i stojim iza onog što je ispravno i nikada nisam lagala – između ostalog je rekla Serena španskom sudiji Karlosu Ramosu tokom rasprave, koji joj je nakon toga dodelio treću opomenu, što automatski znači izgubljeni gem.

Veća pristrasnost publike na nekom grend slem finalu verovatno dugo nije viđena nalik onoj sa ženskog finala poslednjeg US opena. Publika u NJujorku je toliko želela da Serena Vilijams osvoji sedmi trofej na „Flešing Medouzu“, ukupno 24. grend slem, odnosno prvi posle teškog i rizičnog porođaja 1. septembra 2017. da zbog odluka donetih u drugom setu sudija Karlos Ramos nije ni primio nagradu posle meča, pošto je prethodno bio dobrano izviždan. Naomi Osaka je osvojila titulu posle 6:2, 6:4 u finalu, međutim scene viđene u drugom setu još dugo će biti predmet analize teniske javnosti.

Vilijams: Glas protiv seksizma Besna, ljuta, sa suzama u očima, Serena Vilijams je posle meča, tačnije tokom ceremonije, pozvala publiku da čestita osvajačici turnira Naomi Osaki, naglasivši da će se boriti za prava teniserki: „Videla sam kako teniseri nazivaju sudiju u stolici. To što mi je oduzeo ceo gem, što sam mu rekla da je lopov, za mene je seksistička odluka. Muškarcima nikada sudije ne oduzimaju gemove zbog toga. Izgubila sam razum zbog toga, ali nastaviću da se borim za prava teniserki. Da budemo jednake i da Korne može da se presvuče na terenu, kao i teniseri, a ne da dobije kaznu zbog toga. Osećam da moram da prođem kroz ovo kao primer kako bi sutra i ostale teniserke koje imaju emocije mogle da ih ispolje na terenu i pokažu da su jake žene. To će im posle ovoga biti dopušteno. Meni danas nije uspelo, ali će drugima proći“, obećala je Serena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari