Novi put u nepoznato 1Foto: STARSPORT

Fudbalska Srbija nije od juče sinonim za apsurde i lomove kada im vreme nije, ali da su mogli da zamisle teži trenutak za početak još jednih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo naši reprezentativci ni sami ne bi izmaštali da će pre današnje utakmice sa Republikom Irskom odraditi samo par treninga sa novim selektorom Draganom Stojkovićem…

… iz klubova širom Evrope posmatrati policijsko i tabloidno zatezanje  „svilenog gajtana“ oko vrata predsedniku Saveza Slaviši Kokezi, čija je ostavka trebalo da se desi ranije i to zbog očajnog stanja u ovom sportu a ne „samo“ zbog njegovih naprasno otkrivenih veza sa kriminalcima; postavljanje novog sportskog direktora FSS…

Da ne pričamo o praznim tribinama „Rajka Mitića“, mada iste ne bi bile pune ni da nije pandemije, jer su hronično razočarani navijači poslednji put „okupirali“ Zvezdin stadion u vreme kada je „orlove“ vodio Radomir Antić.

Pa opet, Piksi i igrači po njegovom trenerskom ukusu imaju pravo da se nadaju pozitivnom ishodu duela sa Ostrvljanima, odnosno Portugalom i Azerbejdžanom, do kraja meseca. Mada je Stojković pre preuzimanja sadašnjeg posla javno, ničim izazvan, obećao učešće na sledećem Mundijalu, a onda u svakom sledećem istupu blažio tu svoju decidiranost.

– Ne postoji razlika u utakmicama koje slede, svaka će tražiti maksimum. Prva je kao takva veoma teška i veoma značajna. Ako me pitate da li bih bio  zadovoljan bodom, naravno da ne bih. Učinićemo sve da kvalifikacije počnemo sa pobedom. Neće biti lako, ali znamo da možemo – rekao je Stojković pred selektorski debi, a selekcija Srbije već 11 godina ne uspeva pobedom da zakorači u trku za velika takmičenja.

Stojković nije odradio nijednu pripremnu utakmicu, jer su pregovori sa bivšim klubom iz Kine i srpskim Savezom dugo trajali.

– Sigurno da je teško kada imate samo tri dana do utakmice, naravno da bismo voleli da imamo više vremena da se pripremimo. Ne gubimo vreme i treniraćemo danas dva puta tako da mislim da će biti dovoljno – izgovorio je juče Dušan Tadić, oko čijih asistencija i golova se inače puno toga vrti u igri srpskog tima, pa bi i kod Piksija trebalo da privodi kraju ili sam završava akcije.

– Ono što je dobro je da je i on sam svestan da može daleko bolje i više da igra za reprezentaciju. Njegove igre za Ajaks su za pohvalu, ali želimo takvog da ga kod nas vidimo na terenu. Igra će biti takva kakvu on voli, igra koja će prijati njegovom talentu… Ima sjajne tehničke kvalitete, stvarno bi bilo neozbiljno da ga stavim na desnog beka ili centralnog defanzivca – odgovorio je selektor na novinarsko pitanje o poziciji Tadića u novom timu Srbije.

Novi put u nepoznato 2

Diplomatski je izbegao i rešavanje enigme oko izbora, odnosno brojnosti špiceva, pozicije na kojoj bi mogli da završe ređe korišćeni, a raspucani Despotović i Vlahović, ako prvi šuter ekipe Mitrović plati ceh lošoj klupskoj formi.

– Mislim da su svi igrači koji igraju napadački – napadači, Naravno da Srbija može da igra sa dva napadača, može i sa tri. Naravno da imam u glavi koji će tim izaći, nisam imao nikakvih problema kod izbora tima, nemam nikakvu dilemu i imam potpuno čistu sliku u glavi – tvrdi selektor, dok javnost najviše tipuje na Rajkovića, Milenkovića, S. Mitrovića, Kostića, Gudelja, Maksimovića, Lazovića, Sergeja Milinkovića-Savića… na početnih 11 mesta u protokolu večerašnjeg susreta.

O prvom prorivniku Piksi nije hteo da potroši previše reči.

– Iskreno, ne obraćam pažnju previše na Republiku Irsku i na njihov sastav. Ono na šta sam fokusiran je naš tim, ali znam dovoljno ono što trener treba da zna. Veoma ih respektujem i poštujem – rekao je Stojković.

Ostavka Slaviše Kokeze i višenedeljno gibanje u FSS i oko njega nisu ni najmanje pogodan kontekst za debi novog selektora.

– To što se desilo naravno da ne utiče na sportski sektor, bićemo spremni bez obzira na mali vremenski period koji provodimo zajedno. Igrači su dovoljno inteligentni da shvate, a shvatili su. Danas ćemo posle konferencije imati još jedan trening i sutra će to izgledati onako kako želimo jer želimo, hoćemo i možemo – ispalio je završnu parolu Stojković.

Vreme je za dela.

Grupa  A – mart

24.3.

Portugal – Azerbejdžan  20.45

Srbija – Republika Irska  20.45

27.3.

Srbija – Portugal                20.45

Republika Irska – Luksemburg     20.45

30.3.

Azerbejdžan – Srbija       18.00

Luksemburg – Portugal  20.45

Dosadašnji dueli

* kvalifikacije za Mundijal 2018.

Srbija – Republika Irska  2:2

Republika Irska – Srbija  0:1

* pod okriljem SR Jugoslavije upisani su (po) pobeda i poraz

* tri prijateljska susreta završena su remijima (2) i trijumfom „orlova“

Stiven Keni: Moramo dobro da se branimo

– Videli smo u poslednjih nekoliko mečeva da je Srbija veoma talentovan tim. Ima  dobre napadače i veznjake, sposobne da daju golove, pa ćemo morati dobro da se branimo. Nama nedostaje iskustva, ali želimo i sami da kontrolišemo utakmicu i pokušamo da pravimo šanse, da pružimo dobru igru i osvojimo bodove – poručio je selektor Republike Irske, prinuđen da na gol liniju pošalje trećeg čuvara mreže i eksperimentiše u veznom redu, jer su ga povrede i korona virus ostavili bez više bitnih startera iz sastava sa devet vezanih mečeva bez trijumfa.

Tadić kapiten – laka odluka

Očekivano, posle precrtanog Aleksandra Kolarova kapitenska ruka završila je na ruci Ajaksovog vođe Dušana Tadića.

– Toliko je teška odluka bila da nisam mogao da spavam. Naravno da je laka odluka, Dušan Tadić je naš kapiten i tu ništa nije sporno. Za mene su svi igrači figurativno kapiteni, ali on će biti jedan od predvodnika. Nosi lep broj na leđima i ima kvalitet – objasnio je Stojković svoj logičan izbor, dok je Tadić poentirao sa „bitno je da svi preuzimamo odgovornost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari