Novi rat oko para u fudbalu 1Đani Infantino Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Nakon što je u aprilu ove godine kroz evropski fudbal protutnjala oluja zvana Superliga, odnosno pokušaj 12 najvećih klubova Starog kontinenta da napravi svoje takmičenje, ovih dana se i Svetska fudbalska organizacija umešala u rušenje fudbalskog sveta kakvog smo do sada poznavali.

Predsednik FIFA Đani Infatino i rukovodeći ljudi ove organizacije su na sastanku koji se održava u Dohi u sredu objavili da se radi na tome da se Svetska prvenstva održavaju na svake dve godine.

Infantino je otkrio da FIFA sprovodi deo sopstvene studije o tome koliko je izvodljivo i praktično održavati Svetsko prvenstvo u tom novom intervalu.

Da nije u pitanju samo „ideja“ govori i brza reakcija prvog čoveka Evropske fudbalske organizacije Aleksandera Čeferina, koji je oštro odbacio nameru FIFA.

Takođe, juče je izdalo saopštenje i Udruženje evropskih fudbalskih liga, koji su nameru FIFA nazvali štetnom. Plan FIFA je juče bila glavna vest u svim medijima, a zajednički zaključak može se opisati jednom rečju – pohlepa.

Zoran Avramović, bivši direktor marketinga Crvene zvezde, kaže da inicijativa iza koje stoji FIFA nije u interesu fudbala i da se radi o pokušaju da ova organizacija poveća svoj deo u zaradi koja se ostvari organizovanjem najvećih takmičenja.

– Problem je u tome što se Svetsko prvenstvo održava jednom u četiri godine, a takmičenja u organizaciji UEFA svake godine. UEFA ima ogromne prihode od Lige šampiona, Lige Evrope, a sada i od Lige konferencija. U odnosu na ostala sportska takmičenja, pa čak i ona koja ostvaruju najveći profit poput NBA lige, Liga šampiona je ta gde se vrti najveći novac. UEFA je možda i jedina firma trenutno kojoj sponzori sami kucaju na vrata, jer je privilegija biti jedan od sponzora Lige šampiona – objašnjava Avramović i dodaje da je očigledno da je prvi čovek FIFA naišao na veliki otpor, ali da se neće lako predati.

– Ne treba potceniti Infantina, on je ozbiljan biznismen, veoma pametan i obrazovan čovek. Uspeo je da skloni Mišela Platinija i Sepa Blatera i da preuzme FIFA, ali mu nedostaje novac. U saradnji sa Saudijskom Arabijom već je pokušao sa pokretanjem Svetskog klupskog prvenstva da parira Ligi šampiona, ali je naišao na hladan prijem kod evropskih klubova.

Avramović ističe da novac koji se vrti u fudbalu polako vodi ka uništenju ovog sporta i da se ovakvim inicijativama taj proces ubrzava.

– Pre svega na udaru je značaj nacionalnih selekcija, za koje igrači još uvek igraju sa ponosom i žele da nastupaju na najvećim takmičenjima. Međutim, njih plaćaju klubovi, a njima ne odgovara da njihovi fudbaleri izostaju na svakih mesec dana. Sve ide ka tome da ćemo imati ono što se dogodilo sa idejom FIBA o „prozorima“, što je za posledicu imalo da za reprezentacije više ne nastupaju oni najbolji, nego oni koji su slobodni u tom terminu.

Udruženje evropskih fudbalskih liga, u kojem se nalazi 37 evropskih profesionalnih liga i čiji je član i Superliga Srbije, juče je u saopštenju inicijativu FIFA nazvalo „štetnom po nacionalna fudbalska takmičenja, klubove i navijače širom Evrope i sveta“.

Takođe su se oglasili i čelnici engleske Premijerliga i španske EFL.

– Sve lige će se jedinstveno suprotstaviti ideji FIFA da se Svetska prvenstva održavaju na svake dve godine. Nova takmičenja, ponovno pokretanje starih ili proširenje postojećih tkmičenja za klubove i reprezentacije na nivou kontinenata ili globalnom nivou nisu rešenje za probleme u kojima se naša igra nalazi – piše u saopštenju.

Darko Ramovš, generalni sekretar zajednice Superlige i Prve lige Srbija, kaže da će 16. septembra biti održan sastanak na kojem će biti reči i o ovom slučaju i dodaje da je ideja FIFA u suprotnosti sa interesima nacionalnih šampionata i klupskog fudbala.

– Bili smo najveći protivnici organizovanja Svetskog prvenstva za klubove. Već sada su i klubovi i igrači pretrpani obavezama, ne vidim prostora za to da se Svetsko prvenstvo organizuje svake dve godine.

Ramovš objašnjava da je organizovanje nacionalnih prvenstava već sada u velikim problemima.

– Pre početka svake sezone kalendar takmičenja izrađujemo tako što najpre od UEFA dobijemo raspored termina u kojima su utakmice reprezentacija, pa na osnovu toga izrađujemo i kalendar domaćih takmičenja. I sada smo u velikom problemu da pronađemo prostor za odigravanje utakmica, a ne mogu ni da zamislim šta bi bilo ako se Svetsko prvenstvo bude odigravalo svake dve godine. To bi značilo da se svake godine igra Evropsko ili Svetsko prvenstvo, a ne vidim kako je moguće da se to izvede.

Čeferin: UEFA protiv FIFA

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin odbacio je ideju da se Svetsko prvenstvo održava svake dve godine, a kao argument za svoj stav naveo je da bi to imalo kontraefekat na značaj i veličinu ovog takmičenja.

– Dragulj Svetskog prvenstva ima vrednost upravo zbog svoje retkosti. Održavanje na svake dve godine bi, nažalost, razvodnjilo Svetsko prvenstvo i samim tim umanjilo njegov legitimitet – rekao je Čeferin.

Infantino: Ima mesta u kalendaru

Inicijator ideje da se Svetska prvenstva igraju na svake dve godine je legendarni trener Arsenala Arsen Venger. On će u naredna dva dana predstaviti svoj plan izmene kalendara međunarodnih utakmica i uprkos tome što su UEFA i evropski klubovi protiv ove ideje, očekuje se da će prilikom glasanja Infantino imati podršku većine članica FIFA.

– Ne treba zaboraviti da 166 nasionalnih saveza, odnosno 88 odsto članica, podržava izradu studije o našoj ideji. Predstoji nam proučavanje kalendara i konsultacije sa svim bitnim faktorima u našem sportu – rekao je predsednik UEFA Đani Infantino i dodao da se trenutno igra previše „besmislenih utakmica“.

Po nekim naznakama Svetska prvenstva bi se igrala na dve godine već od 2028.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari