Novi skalp za “ubicu divova” 1foto EPA-EFE/CARMELO IMBESI

Fudbalska bajka reprezentacije Severne Makedonije nastavila se u četvrtak na stadionu u Palermu kada su golom Aleksandra Trajkovskog u 92. minutu eliminisali Italiju u polufinalu baraža za Svetsko prvenstvo u Kataru. U finalu, 29. marta, Makedonci će za plasman u finale igrati sa Portugalijom, još jednim evropskim gigantom.

Ekipa selektora Blagoje Mileskog priredila je jedno od najvećih iznenađenja u istoriji evropskog fudbala. Na meču na stadionu „Renco Barbera“ domaćin je 32 puta šutirao ka golu Makedonaca, imao 64 odsto posed lopte, imao 16 kornera (gosti ni jedan) i napadao sve vreme. A onda je jedan od dva šuta u okvir gola Điđija Dunarume pronašao put do mreže i Severna Makedonija, 67. reprezentacija na listi FIFA izbacila je iz kvalifikacija četvorostrukog šampiona sveta i aktuelnog prvaka Evrope.

Sve je počelo plasmanom na prošlo Evropsko prvenstvo, a zatim trijumfom u Duizburgu nad Nemačkom (2:1) u kvalifikacionoj grupi, pobedom kojom su se i dočepali baraža.

– Bila je presudna naša borbenost, kompaktnost i iskustvo nekih igrača, a i selektor je bio izvanredan – izjavio je za BBC na srpskom Darko Pančev, čuveni makedonski fudbaler.

– Dobro, na kraju smo imali i sreće, maltene smo jednom šutnuli na gol – Trajkovski je to uradio u Ronaldovom stilu, oštro i tik pored stative, što je visokom golmanu kao što je Donaruma teško da hvata. U Palermu se desilo ono što sam očekivao, Italijani su nas pritisli i naterali više da se branimo nego da igramo fudbal. Normalno je da bilo da tražimo šansu iz kontri ili da iskoristimo neki kiks – dodao je bivši napadač Vardara, Crvene zvezde i Intera.

Nekadašnji šampion Evrope i sveta za Crvenom zvezdom, kao i najbolji strelac Evrope iz 1991. godine, ipak je verovao da Makedonija može do iznenađenja.

– Dosta sam pričao da je italijanski fudbal pao u poslednjih desetak godina, nemaju više tako velike igrače. Za mene je bilo veliko iznenađenje što su osvojili Evropsko prvenstvo, ali fudbal je i tada pokazao da je sport u kojem su takve stvari moguće – rekao je bivši igrač milanskog Intera.

Senzaconalna pobeda Makedonaca postala je glavna tema svetskih medija i za trenutak bacila u senku rat u Ukrajini. Španska „Marka“ je izveštaj sa utakmice donela pod naslovom „Epska Makedonija, italijanska tragedija“, najtiražniji nemački dnevnik „Bild“ „Italijanska sramota ostavila šampiona Evrope bez Svetskog prvenstva“, lisabonska „A bola“ piše „Skandalozna Italija propušta drugo Svetsko prvenstvo za redom“, dok je engleski tabloid „Dejli mejl“ objavio izveštaj pod naslovom „Italijanska noćna mora“.

Elmas obećao tortu na Trgu

Elif Elmas, 22-godišnji fudbaler Napolija, koji nije bio u sastavu reprezentacije Severne Makedonije na utakmici u Palermu zbog žutih kartona, obećao je da će na trgu u Skoplju napraviti veliku tortu ako Makedonci pobede Portugaliju u finalu baraža za Svetsko prvenstvo. Elmas dolazi iz porodice koja poseduje poslastičarnicu kao porodični biznis.

– Moj otac je radio 24 sata u našoj poslastičarnici i uvek sam bio ponosan na to. Učio sam od njega jer mislim da je zanat veoma važan i da ti je potreban u životu. Kad odem tamo moram da pomognem ili da svima okrenem po neki burek. Ako Bog da, plasiraćemo se na Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru. Onda ću rado napraviti najlepšu tortu na svetu. Ako budem morao, evo, napraviću veliku tortu na trgu – rekao je Elmas za TV magazin UEFA.

Jilmazova nesanica zbog penala

Turski fudbaler Burak Jilmaz saopštio je da je završio reprezentativnu karijeru nakon što je u polufinalnoj utakmici baraža sa Portugalom promašio penal u 65. minutu, pri rezultatu 2:1 za domaćina.

– Ovo je bio moj poslednji meč u dresu Turske. Mislim da ću se buditi svake noći do kraja života zbog ovog penala – rekao je kapiten Turaka na konferenciji za novinare posle utakmice.

Baraž za SP u Kataru

Polufinale

PUT A

Vels – Austrija 2:1

Škotska – Ukrajina odloženo

PUT B

Švedska – Češka 1:0

PUT C

Italija – Severna Makedonija 0:1

Portugal – Turska 3:1

FINALE 29. mart

Poljska – Švedska 20.45

Portugal – Severna Makedonija 20.45

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari