Novi Zeland namučio Srbiju na startu Mundijala, Majstorović meč-viner 1Foto: EPA-EFE/Zsolt Czegledi HUNGARY

Delimično promenjen tim basket reprezentacije Srbije 3×3 iskusio je već na startu Svetskog prvenstva u Antverpenu svu težinu igranja protiv selekcija koje je teško iskautirati. Novi Zeland se ispostavio veoma zahtevnim rivalom, u meri da je sve do poslednjeg poseda bio u igri za trijumf. Zahvljajujući smirenosti Majstorovića u napadu za pobedu Srbije, ali i sjajnim sekvencama Vasića, “orlovi” su prebrodili sve probleme koji su ih morili tokom meča, uspevši da tako ostanu u nadmetanju za lidersko mesto u grupi A (21:19).

Četvorostruki svetski šampion, u novoj misiji osvajanja zlatne medalje, startovao je sa manjkom agresivnosti, možda malo i zatečen Hakom, poznatim plesom Novozelanđana, izvedenim pred sam početak duela. Korpulentni, fizički jaki i spremni, Vinjard i Kelman-Poto nametnuli su se kao vrlo pouzdana rešenja rivala pod košem.

Novi Zeland je rano poveo sa 3:0, imao je i zabrinjavajućih 13:8 u petom minutu meča, lako rešavajući situacije, prevashodno u igri jedan na jedan, preko odličnog Vinjarda, u samom reketu. Bivši student čuvenog Kentakija, impresivnim se prikazao svetskoj javnosti u basketu 3×3.

Od ukupno 19 poena, postigao je gotovo dve trećine Novozelanđana, koji su počeli da popuštaju kada je iskustvo postajalo sve važniji faktor. Rano su ispali iz primarnog bonusa (uvodnih šest faulova) i sve su teže čitali igru basketaša Srbije.

Vasić je od starta bio najpouzdanije rešenje. Zahvaljujući, takođe nekadašnjem američkom studentu, “orlovi” su gazili senku protivnika. Od prvih 10 poena, Vasić je za Srbiju dao čak sedam. Predstavljao je i defanzivni oslonac saigračima, među kojima su bila, i široj javnosti, verovanto nepoznata lica Strahinje Stojačića i Marka Brankovića.

Srbija je, atipično, bila nesigurna sa bacanja; bez pogođenih dvojki nikako nije uspevala da nametne svoj stil.

Falilo je više poena iz protoka lopte, koji se u obrisima nazirao kada je dokazani šuter, Majstorović vezao dve dvojke za prvo vođstvo – 17:15.

Srbija je, barem je takav utisak, mogla i pametnije da koristi bonus. Na sreću, Novozelanđani su sve teže pronalazili laka rešenja u napadu. Kada je Stojačić pogodio za 19:18, “orlovi” su došli u odličnu situaciju da prvi reševaju pitanje pobednika.

Prekaljen, sa bezbroj odigranih završnica u basketaškoj akrijeri, Majstorović je majstorski pogodio za konačnih 21:19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari