Novo lice Radanova i Rita 1Foto: Euroleague

Prerano je za bilo kakve zaključke; zapravo je više mesta za kritiku nego li za pohvale, ali viđeno u Madridu, u odloženom meču 19. kola Evrolige, simpatizerima Crvene zvezde daje za pravo da se nadaju nekim daleko kvalitetnijim partijama u nastavku sezone.

Crveno-beli su na školski način preslišali Real (77:79) a tačka oslonca ovoga puta bila je koncepcijske prirode, bez talismana kao džokera.

Trener Radonjić uspeo je da neke nove ideje implementira na terenu i sa iskustvenog aspekta utisak je da šansa koju ukazuje, pre svega Aleksi Radanovu, nije uslovljena odsustvom Lojda i Simonovića, već je posledica vrlo dobrih partija Zvezdinog deteta koji je kod Saše Obradovića bio prvi među „otpisanima“.

Mnogo toga je 23-godišnji Beograđanin morao da istrpi od momenta kada je prvi put potpisao profesionalni ugovor kao osamnaestogodišnjak. Dva puta je išao na pozajmicu u FMP i čini se da je u prethodnoj sezoni pod vođstvom Vlade Jovanovića u Železniku shvatio pravo značenje reči profesionalac.

Prema svedočenjima ljudi iz kluba, Radanov se posvetio svom telu; striktno je vodio računa o ishrani, metodičnosti treninga, radeći individualno sve u nameri da napokon dokaže talenat poziciono u rasponu od jedinice do četvorke.

Iako je najmanje dva puta mogao da napusti Kalemegdan i okrene se opcijama u kojima mu je nuđeno zagarantovano mesto i minutaža odlučio je da ostane i „istrpi“ i Sašu Obradovića.

Deluje neshvatljivo da tako iskusni stručnjak i jedan od najboljih igrača u Zvezdinoj istoriji u Radanovu nije video mogućnost korišćenja ni na jednoj poziciji.

Njegov naslednik, kao neko ko je i u prvom mandatu na klupi Zvezde imao običaj da posećuje treninge u Železniku, Radanovu je odmah dao loptu u ruke.

Tačno je i da se Aleksi posrećilo, jer od povratka Radonjić nije računao na Lojda i Simonovića (virus korona), što će se promeniti već u petak protiv Barselone.

Radanov je priliku iskoristio i čini se u Madridu i definitivno ubedio crnogorskog stručnjaka da zalužuje mesto, ulogu i minutažu čak i u punoj rotaciji.

Protiv Reala je defanzivno bio pouzdan, Radonjić mu je sa pozicije niskog krila poverio kreaciju u „piku“, i Radanov ga nije izneverio, naprotiv.

Gađao je slabe defanzivne strane bekova, bio istrajan i odlučan u prodoru do obruča, koristeći takozvani „snejk“ dribling da zadrži čuvara na leđima i u deliću sekunde napadne centra u mis-meču.

Brzina izbačaja lopte prilikom šuta njegova je možda najslabija strana, nešto na čemu će morati puno da radi, ali je takođe i šansa da proširi napadački arsenal i stekne dodatno samopouzdanje.

I za Rita se od početka sezone govorilo da januar neće dočekati u crveno-belom dresu.

Tumarao je dobroćudni Sudanac sa australijskim pasošem između četvorke i petice kod Saše Obradovića, prisećajući se partija iz prethodne dve sezone u FMP u kojima je činio produktivan centarski tandem sa Stefanom Đorđevićem.

Radonjić ga je vratio na mesto četvorke, i u Madridu je možda i prvi put od dolaska u Zvezdu korišćen na pravi način.

Za 23 minuta, Rit je šutirao devet puta, ubacio 10 poena i defanzivno bio odličan na strani pomoći.

Dohvata 282 i raspona ruku 232 centimetra, udario je dve „banane“, zatvarao reket i bio racionalan u šutu za tri poena (2/5).

Povratkom Nnoka, Lojda i Simonovića, Ritu neće biti zagarantovana minutaža; verovatno na nekim mečevima neće biti u rotaciji ali je izvesno da će leto dočekati u crveno-belom dresu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari