Novopazarski sport u 2018. godini: Blistali klubovi, odličan Bibić 1Foto: Prvoslav Lešević

Generacijama rukometaša i košarkaša elita je bila nedostižan cilj, a kad su se 2018. godine nje konačno domogli ne izbijaju iz vrha tabele.

Futsal sastav drugu godinu uzastopno poklekao je tek u finalu Kupa, nažalost, opet se isprečio nedodirljivi Ekonomac. Podvig broj jedan klupskog sporta ponovo je došao od odbojkaša, odbranili su prošle godine osvojeni Kup i Superkup Srbije i prava je šteta što su kompletan utisak pokvarili izuzetno lošim rezultatima u drugom delu sezone. Kod individualaca Elzan Bibić, vladar srednjih i dugih pruga u zemlji i na Balkanu sa lakoćom je obarao dugovečne juniorske državne rekorde, pobeđivao seniore, bio konkretan i konkurentan u najjačoj svetskoj eliti. Atletska Srbija svrstala ga je na drugo mesto najboljih atletičara odmah iza neprikosnovene Ivane Španović. Trajne vrednosti ostavili su i bokser Šerif Gurdijeljac i kik-bokserke Ajla Lukač i Saida Bukvić.

JANUAR

Pred 1.500 gledalaca u dvorani Pendik, Šerif Gurdijeljac pobedom na poene u 10 rundi nad rumunskim bokserom sa španskom profi licencom Aleksom Racom osvojio titulu IBF profesionalnog mladog boksera (do 25 godina) u superpero kategoriji (58,967 kg). Amra Terzić u Beogradu na dvoranskom prvenstvu za starije juniore osvojila titulu prvakinje Srbije na 1.500 i 3.000 metara. Biciklista Nermin Ćatović postao prvak Srbije u ciklo krosu na šampionatu u Velikom Gradištu.

FEBRUAR

Odbojkaši Novog Pazara i pored poraza u revanšu polufinala Kupa Srbije od Vojvodine u Novom Sadu (3:2) drugu godinu zaredom ušli u finale zahvaljujući pobedi u na svom terenu (3:1). U plej – of Novi Pazar ušao sa drugog mesta iza Vojvodine. Atletsko seniorsko dvoransko prvenstvo Srbije u Beogradu novopazarski trkači obeležili sa pet titula. Dva zlata osvoji Elzan Bibić, na 1.500 (3:51,89) i na 3.000 uz juniorski državni rekord (8:06,43), dva Amela Terzić (800 i 1.500) i jedno Teodora Simović (3.000 – 9:44,52). Elzan Bibić u Istanbulu došao do titule prvaka Balkana na 3.000 metara (8:08,34), a Amela Terzić na 1.500 (4:17,64). Emir Hanuša (BK Novi Pazar) postao prvak Srbije u boksu među mladim bokserima kategorije do 56 kg pobedom na šampionatu u Jagodini nad Emirom Durakovskim iz zrenjaninskog Petrovgrada.

MART

U finalu u Lajkovcu odbojkaši Novog Pazara odbranili trofej u Kupu Srbije pobedom nad Crvenom zvezdom 3:0. Novi trofej klubu su doneli: Irfan Hamzagić, Andrija Vilimanović, Marko Vukašinović, Benjamin Daca, Marko Radosavljević, Aleksa Polomac, Elvir Zuković, Hasan Zatrić, Aleksandar Simić, Samed Prušević i Nemanja Sretenović predvođeni trenerom Hamzom Zatrićem. Ekrem Hanuša (BK Novi Pazar) osvojio titulu prvaka Srbije u juniorskoj konkurenciji. U finalnom meču na ringu u Valjevu pobedio je Damira Sakića iz Mačve u kategoriji do 48 kg. Marjan Živković napustio mesto trenera u FK Novi Pazar, nasledio ga Stevan Mojsilović. Teodora Simović postala šampionka Srbije u polumaratonu na prvenstvu održanom u Kruševcu (1:14,16), kod muškaraca prvak postao Haris Ajdarević (1:09,46).

APRIL

Odbojkaši Novog Pazara u finalu plej-ofa za titulu šampiona Srbije poraženi od Vojvodine 3:1 u pobedama. Do ključnog trijumfa Novosađani došli u četvrtom meču u Pendiku 3:1 (17:25, 34:32, 25:18, 32:30). Umro doajen sporta u Novom Pazaru Redžep – Fane Halilović Stevan Mojsilović posle sedam utakmica vođenja FK Novi Pazar napustio klub, nasledio ga Vladica Petrović. Iako 15-godišnjak (u tom trenutku još uvek imao 14 godina) teniser Hamad Međedović u Subotici osvojio svoj prvi ITF turnir za igrače do 18 godina. Uroš Slavković na šampionatu Srbije za kadete u Novom Sadu osvojio drugo mesto u kategoriji do 12 godina. Košarkaši OKK Novi Pazar prvi put u istoriji izborili nastup u KLS osvajanjem drugom mesta, iza užičke Slobode, u drugoligaškom takmičenju. Tim koji je vodio trener Boško Đokić igrao je u sastavu: Sanel Mukanović, Nikola Raičević, Asmir Numanović, Marko Ilić, Tarik Brunčević, Nenad Slavković, Mihajlo Todorović, Nikola Čvorović, Ersan Bjelak, Emin Eminbegović i Rejhan Hajrović.

MAJ

U reprizi finala Kupa Srbije iz 2017. godine Ekonomac bolji od Novog Pazara 6:3 (3:2). U utakmici igranoj u Obrenovcu golove za pobednika postigli Igor 2, Matijević 2 i Pršić, a za Novopazarce Sadović 2 i Stupljanin. U polufinalu plej-ofa za prvaka Srbije Novi Pazar eliminisan od Nove Pazove, posle 4:4 u prvom meču na svom terenu usledio je poraz na gostovanju 5:2. Prvenstvo Srbije u kik-boksu održano u Vranju u kategoriji do 56 kg osvojila Ajla Lukač. Jusuf Hajrović osvojio pojas organizacije MMA WAR do 94 kg. Fudbaleri Novog Pazara pobedom nad Radničkim iz Pirota došli do poslednje pobede u 2018. godini. Sezonu 2017/18 u Prvoj ligi završili na 9. mestu sa 40 bodova. Saima Murić u Beogradu postala pionirska prvakinja Srbije na 600 metara. Rukometaši Novog Pazara prvi put u 51- godišnjoj istoriji kluba domogli se Superlige Srbije prošetavši se bez poraza kroz Super B Istok – Zapad ligu. Ekipu su činili: Armin Kaltak, Marko Antelj, Nikola Milojković, Irfan Ćosović, Zlatko Rakić, Vuk Stevanović, Aleksa Milošević, Haris Mujčinović, DŽemal Badić, Rejhan Arifović, Anes Sefović, Boris Radivojević, Hamza Salković, Ahmed Ugljanin, Demir Crnovršanin, Admir Miraljemović, Ahmet Mekić, Almin Mekić, Mehmed Pašović, Đorđe Jolović, Mile Ilić, Dušan Medić i Miljan Erić sa trenerom Vladimirom Spasojevićem. Igrač Novog Pazara Armin Kaltak postao najbolji strelac lige sa 170 golova.

JUN

Amela Terzić istrčala u Uelvi normu za Evropsko prvenstvo u Berlinu na 1.500 metara (4:10,22) Elzan Bibić na Balkanijadi u Istanbulu osvojio dve zlatne medalje, na 1.500 (3:46,89) i 3.000 metara (8:17,60), Amela Terzić stigla do bronze na 3.000 metara. Elzan Bibić na Mediteranskim igrama u Taragoni zauzeo 13. mesto na 5.000 metara. Šerif Gurdijeljac postao internacionalni prvak sveta u IBF verziji. U superpero kategoriji na poene u 12 rundi bio je bolji od Nemca, turskog porekla, Atile Kajabašija. Meč je održan u Pendiku. Fudbaleri Jošanice do prvog mesta u zoni ,,Morava“ došli pobedom u poslednjem kolu nad Slogom u Kraljevu (2:1). Plasman u Srpsku ligu – Zapad ostvarili su sa 70 bodova, jednim više od Takova. Kadetski tim Novog Pazara izgubio status u najkvalitetnijoj ligi zauzevši 13. mesto. Fudbaleri Novog Pazara 1928 pobedama u dva baraž duela sa Srbijom iz Ilićeva plasirali se u novoformiranu Šumadijsko – rašku ligu. Kadeti AF AS nisu uspeli da se posle dva baraž meča sa užičkom Slobodom dokopaju najkvalitetnije lige (2:1, 0:2). Ajla Lukač osvojila titulu prvakinje Balkana u lou-kiki do 56 kg na šampionatu u Sarajevu. Oliver Popović imenovan za trenera košarkaša Novog Pazara.

JUL

Seniorski prvaci Srbije u Kruševcu postali Amela Terzić (800 i 1.500), Elzan Bibić (1.500) i Teodora Simović (3.000). Na šampionatu planete za juniore Elzan Bibić u Tampereu zauzeo 6. mesto na 1.500 (3:44,65 – bio je to tada i njegov lični rekord) i osmo na 5.000 metara (14:15,37). Odbojkaš Novog Pazara Irfan Hamzagić postao igrač francuskog prvoligaša Kana. Proslavljeni srpski rukometaš Nedeljko Jovanović postavljen za trenera RK Novi Pazar. Na šampionatu Evrope za juniore košarkaši Srbije osvojili zlatnu medalju pobedivši u finalnom meču u Rigi domaćina Letoniju 99:90. U sastavu naše reprezentacije zapaženu rolu imao je Novopazarac Altin Islamović.

AVGUST

Amela Terzić nije uspela da se kroz kvalifikacije domogne finalne trke na Evropskom prvenstvu u Berlinu. U svojoj grupi zauzela je pretposlednje mesto. Alen Tahirović, kajakaš na divljim vodama Starog grada iz Novog Pazara na Evropskom prvenstvu za juniore zauzeo u Bratislavi 52. mesto. Fudbaleri Novog Pazara na startu novog prvenstva Prve lige poraženi na Gradskom stadionu od Teleoptika 1:0. U Novom Pazaru održane 45. Sandžačke igre. U Bergenu (Norveška) Elzan Bibić postigao fantastičan rekord Srbije za juniore na 3.000 metara 7:51,51.

SEPTEMBAR

U Zagrebu na Hanžekovićevom memorijalu, Elzan Bibić u vrhunskoj konkurenciji zauzeo 13. mesto, ali postigao fenomenalan rezultat u trci na 1.500 metara, ujedno i novi juniorski rekord Srbije 3:37,79. Ovim rezultatom nadmašio je 40 godina star rekord Dragana Zdravkovića (3:42,20). Edin Zuković postavljen za selektora seniorske i juniorske reprezentacije Srbije. Novopazarski automobilista Esad Došljak završio sezonu u brzinskoj vožnji kao državni i regionalni prvak u klasi P2 pro rwd. Osnovano Udruženje fudbalskih veterana Novog Pazara, za predsednika izabran Fikret Grbović. Ministar sporta Vanja Udovičić i predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek otvorili Mali sajam sporta u Novom Pazaru.

OKTOBAR

Odbojkaši Novog Pazara drugu sezonu uzastopno osvojili Superkup Srbije. Kao i prošle godine pobedili Vojvodinu u Pendiku, ovoga puta rezultatom 3:1 (26:24, 19:25, 25:22, 25:21). Briljirao je korektor Aleksandar Blagojević sa 33 poena, angažovan samo za akcije u tom mesecu. Nedeljko Matić imenovan za novog trenera rukometaša Novog Pazara umesto Nedeljka Jovanovića, koji je u prvenstvu startovao sa dva poraza. Prvu superligašku pobedu rukometaši Novog Pazara ostvarili sa novim trenerom Matićem protiv Partizana u Beogradu 26:24. Pobedom u prvom kolu KLS nad Vojvodinom u ,,Pendiku“ 103:95 košarkaši Novog Pazara počeli debitantski nastup u prvoligaškom društvu. Utakmicu obeležio Nemanja Krstić sa 34 poena. Na Evropskom prvenstvu za juniore u ruskom gradu Anapi, Novopazarac Ekrem Hanuša (48 kg) stigao do četvrtfinala. Titule prvakinja Evrope u lou-kiku na šampionatu u Bratislavi osvojile Ajla Lukač i Saida Bukvić. Lukačeva je u finalu kategorije do 56 kg pobedila Italijanku Perone, a Bukvićeva (do 52) Francuskinju Genjo. Fatma Idrizović osvojila evropski teniski masters igračica do 14 godina u Ređo Kalabriji. U finalu je sa 2:0 (7:6, 6:2) bila bolja od Bugarke Katerine Dimitrove.

NOVEMBAR

Odbojkaši Novog Pazara nisu uspeli da prođu 1/16 finala Kupa Cev posle poraza u oba meča od crnogorskog šampiona Jedinstva iz Bijelog Polja 3:1 i 3:2. Plejmejker Novog Pazara Marko Radonjić u prvenstvenoj utakmici sa Vršcem (101:98, 84:84) postigao 50 poena i upisao indeks uspešnosti 54.

DECEMBAR

Oranž boul, nezvanično Svetsko prvenstvo za teniserke do 16 godina, 14-godišnja Novopazarka Fatma Idrizović završila u četvrtfinalu. Jedna od najmlađih igračica na turniru poražena je od Kazahstanke Jelisavete Karlove (6:4, 6:3). Pre ovog meča Idrizovićeva je zabeležila tri pobede, najvredniju u drugom kolu savladavši nositeljku broj jedan Kejli Evans iz SAD. Na Oranž boulu do 14 godina Idrizovićeva stigla do 1/16 finala. Fenomenalni Elzan Bibić osvojio je bronzanu medalju na Krosu Evrope u Tilburgu. U najjačoj mogućoj konkurenciji na stazi dugoj 6.300 metara zaostao je za Jakobom Ingebrigtsenom iz Norveške 11 sekundi i drugoplasiranim Špancem, marokanskog porekla, Uasimom Umaizom devet sekundi. Hamza Zatrić smenjen s mesta trenera OK Novi Pazar, nasledio ga ex trener reprezentacije Šri Lanke, Dejan Vulićević (42). Košarkaši Novog Pazara izborili se za finalni turnir Kupa Radivoja Koraća, od 14. do 17. februara u Nišu (dvorana ,,Čair“). Pored Novopazaraca, kojima je to najveći uspeh u istoriji kluba, na turniru osmorice učestvovaće Crvena zvezda, Partizan, Mega Bemaks, FMP, Sveti Đorđe iz Žitišta i najverovatnije čačanski Borac i Dinamik. Sportski savez Novog Pazara za najbolje sportiste u 2018. godini proglasio kik-bokserku Ajlu Lukač i boksera Šerifa Gurdijeljca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari