Obradović protiv svojih 1Foto: Starsport

Tri godine je uspešno igrao u plavo-žutom dresu i još četiri je vodio Albu, klub čiji model funkcionisanja i sistem igre bi crveno-beli trebalo, ako ništa drugo, makar da iskopiraju.

Saša Obradović, prvi put zvanično od preuzimanja kormila Crvene zvezde, predvodiće večeras ekipu protiv svog bivšeg kluba.

Upravo protiv Albe, crveno-beli će večeras u 14. kolu, u okviru novog duplog nedeljnog programa Evrolige, pokušati da u Hali „Aleksandar Nikolić“ prekinu seriju loših rezultata u najelitnijem takmičenju (19.00).

Dok se čeka formalizovanje dogovora sa Kinom Kolomom, koji bi trebalo da obuče dres Tejlora Ročestija, Zvezda će imati zadatak kako da se suprotstavi timu koji pod vođstvom sjajnog stručnjaka Aita Rensesa igra možda i najlepšu košarku u Evroligi.

Vrhunski španski stručnjak ne odustaje od savremenih košarkaških principa bez obzira na rezultat, koš-razliku u porazima i logici da shodno budžetu treba ekipu popunjavati iskusnim igračima.

Reneses je neko ko pre svega zna i voli da radi sa mladim igračima i na njihovoj afirmaciji; ove sezone u Evroligi igraju: Malt Delou, Jonas Matišek, Tim Šnider i Lorenc Breneke, mladići stasali u Albinoj školi košarke.

Španski stručnjak implementirao je principe brze košarke, a Alba je ekipa koja je prema broju asistiranih poena u samom vrhu Evrolige.

Berlinci su čak tri puta od početka takmičarske godine ostvarili po meču 28 i više timskih asistencija i upravo su pred put u Beograd preslišali Fenerbahče tako što su podelili baš 28 uspešnih dodavanja.

– Vrlo dobra ekipa koja zna da poremeti protivničku igru promenama ritma i odbrana. Vrlo su iskusni, igraju dosta dugo zajedno i vođeni su od strane dva vrlo iskusna plejmejkera Sive i Grejndžera koji igraju za ekipu i razigravaju i druge. Dolaze u Beograd u dobroj atmosferi nakon nekoliko važnih pobeda koje su zabeležili baš izbacivanjem iz ritma ekipa poput Valensije i Fenerbahčea. To znači da ćemo morati taj deo da iskontrolišemo u velikoj meri, da odigramo čvrsto i motivisano jer želimo bodove u ovom meču – oprezan je trener Obradović.

Osim što u napadu igra brzo, sa puno kretnji bez lopte i ponovljenih „pikova“, Alba u odbrani od svih u Evroligi provodi najviše vremena u zonskoj formaciji.

Trener Reneses često kombinuje zonske odbrane od 3-2, 2-3, 2-1-2, naročito ako protivnik u sastavu nema više vrsnih šutera, što generalno i jeste problem Crvene zvezde).

Zvezda dugih pet godina čeka na evroligašku pobedu protiv Albe i to u okolnostima kada je u seriji od sedam poraza na poslednjih osam utakmica.

Odbrana Zvezde veliku pažnju trebalo bi da posveti iskusnom Luki Sikmi, koji sa pozicije četvorke, fizički izuzetno snažan i tehnički obučen, izvanredno kreira igru i čita propuste u protivničkoj odbrani (3,8 asistencija po meču).

Plejmejkeri Siva i Grejndžer sami u proseku ostvaruju ukupno deset asistencija; šuterski su, ekipno, protiv Valensije i Fenerbahčea bili na izuzetnom nivou i ukoliko nešto slično budu ponovili večeras, Zvezda bi mogla da bude u velikim problemima.

Nnoko blizu povratka

Letos je bio promovisan kao kapitalno pojačanje pod košem, međutim do raskida saradnje došlo je nakon što je bilo ustanovljeno da Lendri Nnoko ima određenih srčanih problema. Zvezda je u međuvremenu centarsku liniju popunila Terijem i O Brajantom, ali je trener Obradović, bez obzira na šestoricu igrača u centarskoj liniji, od kluba zatražio da mu dovedu još jednu peticu. Kamerunac je po odlasku sa Malog Kalemegdana obavio seriju medicinskih pregleda na kojima je ustanovljeno da može da nastavi da se bavi profesionalno košarkom. Nnoko bi trebalo do kraja nedelje da postane novo-staro rešenje na centru, čak iako u međuvremenu uprava ne bude uspela da rastereti igrački kadar. Emanuel teri u poslednje vreme ima sve manju minutažu i ulogu, ali i ugovor zbog kojeg može biti bezbrižan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari