Obradović u Beogradu za 10. titulu 1

Perfekcionizam, osmišljen i sproveden od strane srpskih košarkaških znalaca omogućio je Fenerbahčeu da se četvrti put uzastopno plasira na Fajnal-for Evrolige.

Nakon brejka protiv Baskonije u četvrtom meču (83:92), Fener je posle Žalgirisa postao drugi tim koji se plasirao na završni turnir u prestonici Srbije (18-20. maj). Upravo bi u Beogradu fantastični Željko Obradović mogao da zaokruži neponovljivo trenersko putovanje Starim kontinentom, započeto 1992. na klupi Partizana. Simbolično ili ne, tek popularni Žoc potencijalnu 10. titulu mogao bi da osvoji u Beogradu, sa klubom koji dolazi iz Istanbula, velegrada u kojem je sa Partizanom došao do prvog trofeja namenjenog najboljem na Starom kontinentu. Obradoviću je srce punije, a utisak jači zbog činjenice da su ga upravo njegovi genijalni izbori Marko Gudurić (22p) i Nikola Kalinić (13p), sjajnim simultankama u četvrtom susretu, „častili“ neverovatnim 17. učešćem na završnom turniru Evrolige.

Kada je pre tri sezone iz Crvene zvezde doveo Nikolu Kalinića, a prošlog leta Marka Gudurića, Željko Obradović morao je Azisu Jildirimu, predsedniku Fenerbahčea, potanko da objasni razloge milionskih obeštećenja za igrače koji su tek izlazili iz zone anonimnosti. Čista vizija Žoca bila je u potpunoj suprotnosti sa politikom kluba, koji je godinama unazad uglavnom kupovao istrošene vedete ili strance kojima je prioritet bio pre svega novac. Kalinić se Jildirimu „isplatio“ još na prošlosezonskom fajnal-foru, na kojem je bio među najboljim pojedincima i da nije imao ogromnih problema sa diskusom sigurno bi bio jedan od lidera i ove sezone. Gudurić je dočekan sa nevericom, pošto je retko koji navijač Fenerbahčea mogao da pretpostavi da posle Bogdana Bogdanovića adekvatno rešenje na mestu beka-šutera opet može doći iz Srbije. Poznat po radnoj etici, fenomenalnom osećaju prilikom izbačaja lopte, neverovatnoj želji da bude najbolji, što je ispoljavao još u mlađim kategorijama Crvene zvezde, popularni Gudura je za samo par meseci, sa kraja klupe (slično iskustvo imao je na početku svoje prve sezone u Zvezdi, kada nije bio ni među 12 protiv Mege u prvom kolu), praktično stigao do prve petorke Fenerbahčea. Mada još uvek nema ulogu igrača za kojeg Obradović crta akcije i forsira u izolaciji, Gudurić je maltene perfektnim izdanjem u četvrtom meču sa Baskonijom (22 poena, 7/8 za jedan, 3/4 za dva, 3/5 za tri, skok, tri asistencije, dve ukradene i jedna izgubljena lopta, 26 indeks uspešnosti) objasnio predsedniku da milionsko obeštećenje Zvezdi nije ništa naspram onoga što bi mogao da uradi za Fenerbahče u naredne tri sezone (zaključno sa tekućom).

– Mislim da smo na obe strane terena odigrali odlično. Imali smo protok lopte, igrali smo dobru odbranu, vodili smo sve vreme i kontrolisali utakmicu. Vrlo sam srećan zbog reakcije mojih igrača – sažet je bio Obradović, najbolji košarkaški trener u Evropi svih vremena.

Čestitke Jasikevičijusu

Iz vremena dok je vodio Panatinaikos Željko Obradović se sprijateljio sa Šarunasom Jasikevičijusom, koji je tada bio prvi plejmejker „zelenih“. Fener se upravo sa Žalgirisom sastaje u polufinalu fajnal-fora u Beogradu, a Obradović je, odmah posle meča u Vitoriji, iskoristio priliku da Jasikevičijusu čestita na plasmanu na F4. Žalgiris je u novom formatu, sa ubedljivo najmanjim budžetom u Top 8 fazi (osam miliona evra), ostvario fantastičan rezultat, koji je za nas uveličan odličnim izdanjima Vasilija Micića protiv Olimpijakosa: „Čestitam Žalgirisu. Šaras je moj vrlo dobar prijatelj i uradio je fantastičan posao. Niko nije očekivao da će ući među četiri ekipe, ali kada uspostaviš dobru hemiju sa igračima i kada dobro radiš svoj posao, možeš da postigneš sve“, poručio je popularni Žoc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari