Očekivan pad Fenera 1Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Seriju od 12 pobeda u Evroligi, rekord u novom formatu, košarkaši Fenerbahčea prekinuli su, možda i neočekivano protiv Himkija u Rusiji (84:78).

Mogao je Nikolo Meli sa oba pogođena bacanja (ubacio jedno) da Feneru omogući i 13. trijumf i izbegne produžetke (72:72), međutim u dodatnih pet minuta došlo je na naplatu sve ono što su košarkaši Željka Obradovića prethodno uspeli da izbegnu u neizvesnim završnicama protiv CSKA, Baskonije i Reala. Turski velikan je tako, računajući i domaće prvenstvo, doživeo treći poraz u poslednje dve nedelje (Galatasaraj, Banvit, Himki), što je s obzirom na raspored i broj utakmica, moglo i da se očekuje.

Nešto sporije uklapanje Žofrija Lovernja, a pogotovo poslednjeg pojačanja Erika Grina, kao i slabija forma Luiđija Datomea doprineli su možda i bržem zamoru materijala nosilaca igre Jana Veselog, Kostasa Slukasa, Muhameda Alija, Nikole Melija i Marka Gudurića. Ekipa koja faktički ima impresivne procente šuta za dva i tri poena u Rusiji je duel sa Himkijem završila sa mizernih 26,9 odsto van linije 6,75. U takvim okolnostima trpela je i organizacija napada, iako je Fener meč završio na proseku od 19 timskih asistencija. Čudno je i to da Jan Veseli, naročito Žofri Lovernj, Nikolo Meli i Ahmet Duverioglu nisu iskoristili atletsku i fizičku dominaciju pod košem. Defanzivno, spoljna linija je izgubila duele sa Bostom, Dženkinsom, Krokerom, Grinom i Markovićem koji su zbirno postigli maltene dve trećine poena Himkija.

– Mi smo upravo očekivali utakmicu kakvu smo odigrali u Rusiji. Za nas je bilo važno da na vreme prepoznamo način na koji su igrali u odbrani i da adekvatno i pravovremeno odgovorimo na izazov. U mnogo situacija igrali smo izuzetno sporo sa loptom u posedu, istovremeno se ne krećući adekvatno bez nje. Verujem negde da su to bili i ključni razlozi našeg poraza. Na kraju smo došli u situacija da sve rešavamo u produžetku, ali nam je tada i sreće nedostajalo da ishod bude povoljan po nas – poručio je Željko Obradović.

Rezultati i tabela

  1. kolo

Himki – Fenerbahče         84:78

Žalgiris – Efes   58:79

Olimpijakos – Baskonija 91:87

Gran Kanarija – Real        67:75

Darušafaka – CSKA           sinoć

Panatinaikos – Bajern     sinoć

Makabi – Budućnost        sinoć

Milano – Budućnost         sinoć

 

  1. Fenerbahče 15-2

  2. Real 14-3

  3. CSKA 12-4

  4. Olimpijakos 11-6

  5. Efes 11-6

  6. Barselona 9-7

  7. Milano 8-8

  8. Bajern 8-8

  9. Panatinaikos 7-9

  10. Baskonija 7-10

  11. Žalgiris 7-10

  12. Himki 7-10

  13. Gran Kanarija 6-11

  14. Makabi 5-11

  15. Budućnost 3-13

  16. Darušafaka 2-14

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari