Od Napretka boli glava 1Foto: STARSPORT

U onlajn komunikaciji sa medijima pred start fudbalskog prvensta Srbije u sezoni 2020/2021. Savo Milošević je bez pardona izjavio „da bi Partizan bio u gornjem delu tabele u nekoj od liga petice“ (Engleske, Španije, Nemačke, Francuske ili Italije, prim. aut), ali kako su njegove tvrdnje neproverljive ostaje samo da se vidi koliko su trener i igrači viceprvaka naučili od kada su u misiji prekidanja sada već trogodišnje šampionske dominacije crveno-belih.

Za početak, da li će ubuduće biti pravi ne samo na derbijima i u Evropi nego i na tzv. malim mečevima, kakvo je gostovanje jednom od njihovih dužnika – Napretku.

– Svaki protivnik je nezgodan u prvim kolima, a Napredak za mene najteži od kada sam u Partizanu. Više smo imali problema sa Kruševljanima nego sa svim drugim superligašima. Zato, samo ako izađemo kao da igramo evropsku utakmicu ili protiv Crvene zvezde, možemo da se nadamo dobrom rezultatu. Tako moramo da igramo svaki meč u Superligi, ovaj posebno – smatra strateg crno-belih, koji će prvi derbi imati u šestom kolu, s Kup pobednikom Vojvodinom, a do tada im valja ne rasipati bodove na sve strane kao u prošloj sezoni.

– Naravno da možemo imati maksimalan učinak do Vojvodine, trebalo bi da smo izvukli pouke iz prošle godine. Ovakve utakmice nisu „male“.

Za to je osim drukčijeg pristupa i koncentracije potreban i napredak u igri.

– Fokus smo stavili na neke defanzivne stvari, da tu korigujemo stvari koje smo detektovali kao problem, a da ništa ne oduzmemo našoj ofanzivnoj igri.

Startnih 11 ovog leta je napustio samo ranije prodati, ali za čvrstinu zadnje linije vrlo bitni „junoša“ Strahinja Pavlović, pa Milošević nije morao da gubi vreme na uigravanje.

Jedino što će novi centralni defanzivac Maki Banjak, zbog kasnijeg priključivanja pripremama, malo pričekati na debi, a to iskoristiti Nemanja Matić da se vrati uz rame Bojanu Ostojiću, dok će njegovu poziciju desnog beka do daljnjeg pokrivati Aleksandar Lutovac.

Jedina prava i velika promena u prvoj postavi je „zeleni“Aleksandar Popović umesto veterana Vladimira Stojkovića na golu, jer je stručni štab tako ispunio domaći zadatak „dva igrača do 21. godine na terenu od prvog minuta“, dobijenog od nacionalnog Saveza.

Drugi takav momak, krilni vezista Filip Stevanović od ranije ima lepu minutažu u najjačem sastavu.

– Naš kapiten je zbog povrede propustio dobar deo priprema, a Popović je „bonus“, najlakše nam je da to tako uklopimo tim… I pre ovog pravila smo bili prisiljeni da guramo mlade igrače. Jedino, kad nešto radite silom, po slovu zakona, onda to nije dobro, Predočio sam mladim igračima moje ekipe da će neki od njih dobiti nešto što još ne zaslužuju, moraju da budu obazrivi, da to poštuju. Nije poenta gurnuti mladog igrača, već ga pripremiti za seniorski fudbal, a da ne sagori – u pravu je Milošević, koji je opet ponovio da klub nije primoran da proda najtraženiju „robu“ Umara Sadika i malog Stevanovića, ali da nije isključeno da ode jedan od njih, ako stigne „teška“ ponuda, što bi oonda omogućilo još neku kupovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari