Od talenata do promotera 1Foto: YUBAK

Košarkaški kamp YUBAK jedan je od najrespektabilnijih ne samo u Srbiji, već i regionu.

Od ove sezone Dragoljub Ljuba Vidačić, nekadašnji organizator igre Crvene zvezde i Partizana, godinama već cenjeni srpski stručnjak, postao je direktor kampa na kome je praktično još od 1993. i perioda kada je bio startni plejmejker crveno-belih, u tom trenutku najbolje ekipe u nekadašnjoj SR Jugoslaviji.

– Došao sam na YUBAK kamp još kao igrač, sada već davne 1993. Tada sam kao košarkaš delio igračka iskustva sa mladima, bio demonstrator, vrlo rado razgovarao sa decom, ali sam i vodio treninge – prisetio se gospodin Vidačić uvodnih iskustava sa kampa na kome je danas jedan od vodećih operativaca, zadužen i za organizaciju, logistiku, dovođenje demonstratora…

Uprkos brojnim obavezama, nekada vrlo cenjeni srpski plejmejker, koji se od 2008. bavi trenerskim poslom, zadržao je poziciju stručnjaka za “gejm kamp” na kome se polaznici uče igri, suštinskim čarima košarke.

– Kamp je u početku bio selektivan, na njega su dolazila najbolja i najtalentovanija deca. Proširenjem baze, većim interesovanjem i sam profil kampa se promenio. Od opšteg, profilisao se po starosnim granicama, zatim po pozicijama, tehničkim detaljima… Danas je to već stvar izbora samih kampera, šta žele da izaberu, naprave procenu u zavisnosti u kojoj se fazi košarkaškog razvoja nalaze – naglasio je Vidačić, iznevši neka zanimljiva zapažanja u vezi sa odnosom rada na kampu i u klubovima u kojima deca treniraju i igraju.

– Ovde je puno dokazanih trenera zaduženih za individualni rad. Ono što oni rade malo je u sukobu sa shvatanjem njihovog potencijala u klubovima. Razlikuju se viđenja: recimo mi ovde sa nekim radimo na potezima koje izvodi Bogdan Bogdanović, i onda kada se dečak vrati u svoj klub, neretko se desi da trener smatra da on još nije zreo za tako nešto… S tim u vezi, potrebno je naći meru i kada su neke defanzivne smernice u pitanju kod agresivne odbrane, usmeravanja protivničkih igrača, zonske odbrane – naznačio je cenjeni stručnjak detalje koje je neophodno uskladiti kako bi napredak dece bio adekvatan njihovom potencijalu.

Godinama unazad na kampu predano rade Zoran Sretenović, Jovica Arsić, Vlade Đurović, Svetislav Pešić… Glavni promoter je Vasilije Micić, as Efesa, zvaničnog šampiona Turske, učesnika ovosezonskog Fajnal-fora Evrolige i reprezentativac Srbije.

– Vasilije Micić je neko čijeg se talenta odlično sećam kada je kao dečak dolazio na kamp YUBAK. Danas je glavni promoter koji rado evocira uspomene i deli ih sa polaznicima kampa. Na Kopaonik dolaze deca kod kojih je entuzijazam vrlo izražen uvodna tri-četiri dana; već petog dolazi do zasićenja tako da se trudimo da slobodnim prepodnevom damo svima oduška. Slična je situacija pred kraj desetodnevnog rada zbog čega organizujemo utakmice, dodeljujemo određena prizananja….- otkrio je Vidačić dinamiku rada kod dece sa kojom treniraju i druže se, ovog leta poznata košarkaška imena poput Blagote Sekulića, reprezentativca Crne Gore.

– Uveli smo novinu ove godine; na YUBAK je došao i cenjeni sudija Koljenšić koji je nesebično podelio znanje i iskustva u vezi sa razmišljanjima sudija, novim tendencijama, rezonovanjima tokom samih mečeva. Slušajući ga, stekao sam utisak da su učesnici kampa bolje razumeli posao koji se tako olako komentariše i ceni u javnosti – novina je koja je rado prihvaćena od strane učesnika, podvukao je Vidačić.

Nikola Jokić kao inspiracija

Kamp “pokriva” sve osnovne košarkaške elemente, ali više od toga, akcenat je na segmentima koji su Nikolu Jokića doveli do statusa najboljeg centra u NBA ligi za sezonu 2018/19. “ Rezonovanje u igri: momenat ubrzanja, usporavanja ritma utakmice. Kada treba zastati u kontri, produžiti do kraja… Pustiti igrača da šutne ili ne, kada to učiniti, na kom delu terena – to su krucijalni elelemnti koje deca savladavaju između 14 i 17 godine. U seniorima treneri nemaju vremena da se time bave detaljno sa mladim igračima. Nikola Jokić je upravo u tim segmentima dostigao savršenostvo. On je izbrisao sve stereotipe na kojima se insisitralo da bi igrač uopšte mogao da uspe: visina, tananost, brzina, skočnost. Nikola u tim segmentima nije bio ni blizu Darka Miličića, ali je odlučnost naših trenera da isforsiraju njegov fantastičan smisao za igru, osećaj, percepciju, dodavanje doveo do toga da danas pričamo o najboljem centru u NBA – podvukao je Vidačić.

Sa svih kontinenata

– Mi već godinama imamo goste sa svih kontinenata. Dolaze nam deca iz Australije, Indije, svih zemalja iz regiona, Francuske, Mađarske, Nemačke, Austrije. Puno je naše dece rođene i odrasle u inostranstvu. Svi oni uživaju u blagodetima, ne samo kampa, već i Kopaonika. Mnogi bivaju oduševljeni naučenim i željni da to demonstriraju kada se vrate u svoje matične sredine. Tek tada i najbolje shvate koliko je sve to teško primeniti i usvojiti do kraja – veoma je zadovoljan Vidačić posetom dece iz inostranstva i njihovim načinom saradnje sa vršnjacima iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari