Večiti derbi: Pre njega svašta, na njemu ništa 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Svi normalni ljubitelji fudbala u Srbiji bez obzira na navijačku sklonost, svi normalni građani Srbije koje fudbal ni najmanje ne dodiruje, i svi normalni uopšte- mogu biti srećni što se 167. „Večiti derbi“ uopšte završio.

Moglo bi se reći da je i broj razbijenih glava na i oko stadiona, pa i na prilaznim putevima i autoputevima bio manji od „očekivanog“, kao i posledice nabujale bujice zle krvi nedeljama pre, te da je kvalitet fudbala jedini bio viši od očekivanog, jer se u kontekstu svega ostalog nije očekivalo- ništa.

Po konačnom rezultatu „ništa“ smo i dobili. Igru bez golova, sa samo šest šuteva upućenih u „garsonjere“ oivičene stativima i prečkom, i jednu-jedinu šansu koja se kolokvijalno naziva „stopostotnom“. A ako se može tražiti i „nešto“, to je svakako skoro korektno ponašanje aktera na terenu, s obzirom na skoro neviđenu artiljerijsku pripremu, a i treneri su bili podnošljivo „divlji“.

Sumirano, utakmica pred respektabilnim brojem od 45 hiljada gledalaca, što prikazanim nikako nije zaslužila, ostavila je isto rastojanje na tabeli dva rivala, te trku za titulom podjednako „neizvesnom“.

Šest kola pre kraja najneizvesnijeg fudbalskog prvenstva Srbije u poslednjih pet godina, makar zvanično, sa obe strane se tvrdi da „ništa nije gotovo“. Crvena zvezda ima dva boda prednosti, tačnije „dva i po“ jer je bila prva pre plej-ofa i ima boji skor u međusobnim susretima.

Da uprostimo, Partizan može biti prvak ako crveno-beli do kraja dožive jedan poraz, ili samo matematički govoreći- poraz više od crno-belih. Ovo „matematički“ je bukvalno samo tako jer su i jedni i drugi u prethodne 31 utakmice doživeli samo po jedan- Zvezda od Radnika, a Partizan od Zvezde.

Trener crno-belih Aleksandar Stanojević kojem je u ovoj situaciji prirodno da u „matematiku“ više veruje od svog kolege, prirodno, sportski ali i profesionalno, nagovestio je da će se njegova ekipa boriti do samog kraja.

„Možda vi znate nešto više nego ja kad pitate da li je trka za titulu gotova? Vidite gde mi živimo? Zvezda ima dva boda prednosti, a vi mislite da je prvenstvo gotovo. Vi ste mislili da je bilo rešeno i pred početak prvenstva. E nije gotovo! Nije gotovo! Ne damo se do kraja, da znate samo! Trebalo je danas da igramo pred našim navijačima, ali vi ćete sve da relativizujete, kako mi uvek kukamo… Što se mene tiče, prvenstvo nije rešeno, do poslednjeg kola, kada ne bude i matematički. Imali smo svoje šanse, jednu stopostotnu, morate to da rešite, ako želite da pobedite. Razočarani smo, jer nismo pobedili, ali smo ponosni. Momci su pokazali karakter“, rekao je, pomalo isprovociran, Stanojević.

S druge strane, Dejan Stanković je opravdano pomalo sakrio zadovoljstvo, a sa aspekta glavnog motivatora ekipe, i uverenje da samo „čudo“ može crveno-bele sprečiti da osvoje titulu prvaka.

„Da me je neko pitao pre meča rekao bih da nisam zadovoljan bodom, a sada mogu reći da sam zadovoljan nerešenih ishodom. Bilo je više kontranapada Partizana u prvom poluvremenu nego što su nam ostali protivnici stvorili za celo prvenstvo. Zadovoljan sam kako smo priveli kraju meč koji odlučuje titulu. Prvim poluvremenom nisam, celom pričom jesam. Odgovorili smo snažno u nastavku, imali nekoliko pokušaja. Idemo dalje. Tako se osvajaju titule“, bio je i prema drugima, ali i prema sebi korektan Stanković.

Slične su bile i izjave fudbalera sa obe strane, crveno-beli čiji je bod sa ovog meča i viši i teži, insistirali su da je ovo veliki korak, ali ne i kraj trke, te da zadržavaju maksimalnu ozbiljnost kao i od 12. februara kad su startovali sa pet bodova manje od Partizana, i od tada do ovog derbija prekjuče zabeležili svih devet pobeda.

Crno-beli pak, očekivano kuraže sebe same, verom da je lopta ipak okrugla, da je fudbal najpopularnija igra baš zato što su u njoj iznenađenja najčešća. Sve je to OK, i u takmičarskom, i u profesionalnom smislu, i sve bi bilo još više OK da je ovo i u najavi bila samo fudbalska utakmica. Najveća na ovom prostoru, potkovana istorijskim rivalstvom, direktnom odlukom o tituli, željom, adrenalinom, punim stadionom… Ali samo fudbalska utakmica. A ona to nije bila.

To što se ispostavilo da je mlađani Nikola Terzić u deliću sekunde postao tragičar umesto junaka, i propustio priliku da crno-beli zamene poziciju sa crveno-belima, tako je fudbalski, sportski, moglo bi se reći i skoro uobičajeni detalj koji rešava tako bitne utakmice. Ali ova je imala predigru koja je bila mnogo „sadržajnija“, sa penalima, pogibeljnim startovima, „đonovima“, „pirotehnikom“… a sve je to zasluživalo gomilu žutih i crvenih kartona koje nije imao ko da da.

Fudbalski savez Srbije kao posredni organizator Superlige (preko Zajednice superligaša) i neposredni, preko Disciplinske i Sudijske komisije, pa i tela zaduženog za integritet takmičenja, nije učinio ništa da tu gomilu nepočinstava koja su fudbal ostavila u desetom planu spreči, ili da je jednostavno, u skladu sa sopstvenim propisima, i propisima UEFA i FIFA, drastično kazni.

FSS se pravio mrtav i na eksplicitne i pomalo vulgarne tvrdnje o sopstvenom „nepostojanju“, nelegitimnosti i pristrasnosti, te grubim diskvalifikacijama jedne od retkih uspešnih tački svoje egzistencije, a to je reprezentacija na čelu sa selektorom Stojkovićem. I time „potpisao“ sopstveno nepostojanje.

Da kakav god da je, Savez postoji, ne bi neviđene uvrede na svoj račun kažnjavao sa „imaginarnih“ pola miliona ili milion dinara, već onim što ima u pravnom arsenalu i što je jedino efikasno i „boli“, a to je za takve prekršaje- oduzimanje bodova. Ko god i kad god je u pitanju. I to je i sad bio, a biće i ubuduće jedini način da se svim trovačima i ovako preko svih granica zatrovanog domaćeg fudbala stane na kraj, i spasi šta se spasiti može.

A to bi mogao samo FSS koji ima legitimitet, na čelu sa ljudima koji imaju i profesionalni i lični integritet, i koji su na svoja mesta izabrani, a ne negde odozgo kao figurice postavljeni.

Pa se i dva dana posle „oluje“ što je za njih bio ovaj poslednji derbi, i dalje jednom rukom opipavaju po telu dal’ su čitavi, a drugom čvrsto drže za nogaru fotelja, koje su nažalost i spomenik domaćem fudbalu.

Raspored trke do kraja

  1. kolo

TSC – Crvena zvezda

Partizan – Čukarički

  1. kolo

Crvena zvezda – Čukarički

Partizan – TSC

  1. kolo

Vojvodina – Crvena zvezda

Napredak – Partizan

  1. kolo

Crvena zvezda – Radnički

Partizan – Vojvodina

  1. kolo

Napredak – Crvena zvezda

Voždovac – Partizan

  1. kolo

Crvena zvezda – Voždovac

Partizan – Radnički

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari