Od "zlatne koke" do zvezde Serije A 1epa09024671 Fiorentina's forward Dusan Vlahovic in action during the Italian Serie A soccer match between ACF Fiorentina and Spezia Calcio at the Artemio Franchi stadium in Florence, Italy, 19 February 2021. EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Srbija već neko vreme najviše standardnih, povremenih i potencijalnih fudbalskih reprezentativaca ima u Italiji, gde dobar broj „orlova“ igra redovno i dobro za svoje klubove, pa gotovo da nema vikenda u kom neko od njih ne dospe u žižu sportske javnosti na Apeninima.

Ovog se pričalo o golovima Sergeja Milinkovića – Savića (Lacio), Filipa Đuričića (Sasuolo), Darka Lazovića (Verona)… ali najviše lovorika i hvalospeva pokupio je Dušan Vlahović, čiji je het-trik doneo Fiorentini važnu ligašku pobedu protiv Beneventa (4:1).

– I za mene je ovo senzacija – nije 21-godišnji centarfor tima iz Firence hteo da glumi prepotenciju u izjavi za medije sa „čizme“, iako su mu pogoci u 9, 26. i 45+1 minutu, odnosno uvećanje broja iskorišćenih šansi na 12 doneli mesto u klupskim analima i istoriji Kalča.

Tresući mrežu na razne načine i sa različitih daljina, u subotnjoj utakmici postao je najmlađi igrač s dvocifrenim golgeterskim skorom u jednoj sezoni od pokretanja Serije A i istovremeno prvi fudbaler „ljubičastih“ još od Kurta Harmina iz 1964. godine kom je pošlo za rukom da tri puta „poentira“ za jedno poluvreme.

Takođe, ušao je u odabrano društvo loptaša rođenih u 21. veku sa više od 10 neodbranjivih šuteva u Ligama petice u takmičarskoj 2020/2021, jer među silnom mlađarijom u Bundesligi, Premijer ligi, Primeri, Seriji A i Ligi 1 lopta toliko često sluša samo još senzacionalnog Erlinga Brauta Halanda iz Borusije Dortmnd (19), PSŽ-og Mojsa Kina (11) i Lionovog napadača Amina Gvirija (11).

I to sve samo nekoliko meseci nakon već viđenog slanja na pozajmicu u drugu ekipu, tokom leta, i novembarskog početka saradnje sa starim trenerskim vukom Ćezareom Prandelijem, poznatom po forsiranju golobradih špiceva.

Novi šef dao je prostor i slobodu klincu za kog sam tvrdi da razume igru i marljivo radi, strpljivo sačekao da se nekadašnji dečkić iz zemunske Altine i OFK Beograda ukapira i složi sa saigračima, pre svega sjajnim asistentom Frankom Riberijem, da bi u jednom trenutku počeo da profitira na talentu, fizičkoj snazi i velikoj želji za uspehom Beograđanina kog je svojevremeno Ivan Tomić iz omladinske klupe Partizana preveo u najviši razred crno-belih.

Kluba sa tankom zaradom na Vlahovićevom transferu, jer je te 2018. godine uzeo skromnih 1,5 milion evra za svoju potencijalnu „zlatnu koku“, čija je trenutna procenjena tržišna vrednost 16 miliona u istoj valuti.

Međutim, prodaja maloletnog fudbalskog bisera (do kraja potonje pozajmice u Humskoj i punoletstva šteđenog igranja i rizika od povreda) dobrano je uvećao bankovni račun Faljija Ramadanija, s obzirom da je Fiorentina u duhu svoje transparentne poslovne politike objavila da je za Vlahovićev potpis morala da isplati i milion evra ovom kontraverznom menadžeru.

Iza toga Dušan se doškolovavao u Primaveri, čekajući poziv za seniorski sastav Fiorentine, gde je tako eksplodirao da ne bi bilo čudo da mu novi selektor Dragan Stojković pruži značajniju minutažu nego Aleksandru Mitroviću i Luki Joviću u martovskom ciklusu kvalifikacija za šampionat sveta u Kataru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari