Odbijeni zahtevi 136 ruskih atletičara za OI 1

Međunarodna atletska federacija dozvolila je samo Darji Klišinoj, skakačici u dalj, i Juliji Stepanovoj, koja se takmiči na 800m, da se takmiče na predstojećim Olimpijskim igrama.

Prethodno je 136 ruskih atletičara uputilo zahtev IAAF-u da im se dozvoli učešće u Riju uprkos suspenziji ruske atletske federacije sa međunarodnih takmičenja zbog doping skandala.

Aleksandra Brliantova, predstavnica pravnog tima Ruskog olimpijskog komiteta (ROK), rekla je da je Klišinovoj, koja trenira van Rusije, dozvoljeno da se takmiči kao “neutralna” takmičarka na igrama, što znači da neće nositi nacionalna obeležja. Istovremeno Juliji Stepanovoj, koja je otkrila detalje o raširenosti dopinga među ruskim atletičarima, ranije je odobreno učešće na Olimpijadi.

Odgovor ruske strane na zabranu takmičenja na OI, bila je žalba Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, o kojoj će se odlučivati 21. jula. ROK je podneo prigovor u ime 68 sportista, sa glavnim argumentom da suspenzija federacije ne treba da podrazumeva i suspenziju sportista. Istovremeno 136 ruskih atletičara pokušali su da dobiju dozvolu da se takmiče pozivajući se na odluku IAAF da sportisti koji su trenirali van Rusije, odnosno koji su prošli doping provere od strane ne-ruskih oranizacija mogu da putuju u Brazil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari